Geleneksel Türk mutfağında yumurtalı yemekler nelerdir? Anadolu mutfağında yumurtalı yemekler nasıl yapılır? Modern Türk mutfağında şeflerimizin özel yumurtalı yemekler tariflerini öğrenmek istermisiniz? Evinizde yumurtalı yemeklerden hangilerini yapmak isterdiniz?
Özellikle bekar kalanlar için en pratik ve en kolay yemeklerden olan yumurtalı yemekleri öğrenmek istermisiniz? Türk aşçı haberleri olarak yemek arşivimizde en çok bilinen yumurtalı yemeklerden bazılarını sizler için hazırlamak istedik.
Yöresel mutfaklarımızda da mutfak zenginliğimizin bir simgesi 10’larca tarifi bulunan yumurtalı yemekler bölgesel mutfaklarımızda çok önemli bir yer teşkil etmektedir.
Mutfağımızdan bulunan Mevcut yumurtalı yemekler tariflerimize ilave olarak füzyon mutfağına da profesyonel şeflerimiz tarafından uyarlanarak geliştirilmiş yumurtalı yemek tarifleri de bulunmaktadır.
Osmanlı saray mutfağında da padişahlar tarafından tercih edilen ve çok önemli bir yeri olan yumurtalı yemekleri günümüzde de popülerliğini halen korumaktadır. İstediğiniz yumurtalı yemekler tariflerini güncellenmekte olan bu kategorimizde en kısa surede daha fazlası ile bulabileceğinize inanıyoruz.
Osmanlı Saray Mutfağında;
II. Abdülhamid'in en çok sevdiği yemek ise “soğanlı yumurta” idi. Araştırmacılara göre, II. Abdülhamid, soğanlı yumurtayı en iyi yapan kişiyi ödüllendiriyordu. Soğanlı yumurtanın yapılması ve pişirilmesinin çok büyük bir marifet gerektirdiğini ve üç buçuk saatte pişirildiğini anlatan araştırmacılara göre, “Abdülhamit sade yemekleri seviyordu. En çok sevdiği yemek yoğurt ve çılbır (yoğurtlu yumurta) idi.”
Normal şartlarda bile hacılara yeterince yiyecek sağlamanın mesele olduğu görülüyor. Mısırlı hacıların Mekke' den dönerken açlıktan ölmemeleri için tüccarların verdikleri iki üç bin deve yükü bakla, arpa, pirinç, un, bal, yağ ve peksimet ve yüzlerce deve yükü Nil suyu, hacıların dostlarının da verdikleri binlerce kutu nöbet şekeri, helvalar, tatlılar ve yoğurt, askerlerin gözetiminde dönüş yolunun ortasında bulunan Ezlem'e götürülürdü. Bu uzun yiyecek listesine Evliya Çelebi, "kuş sütü ve yumurtası"nı da ilave ediyor [X 233].
Dönemin padişahı Sultan II. Selim, Mimar Sinan'a şanına yakışır bir camii inşa etmesini buyurdu. Sinan hemen kolları sıvadı ve Selimiye camisini inşaya başladı. Temeller kazıldı, iskeleler kurulmuş. Çalışmalar sürerken Mimar Sinan bir gün elinde bir yumurtayla çıkageldi. Kendi kendine bir şeyler mırıldanıyor, aklından hesap yapıyormuş gibi bir hali vardı.
Sonra eğildi ve yumurtayı inşaat kumuna kırıp başladı karıştırmaya.. Görenler şaşırdı tabii. Bir müddet sonra "Bütün inşaatta bu harcı kullanacacağız" diye buyurdu. Sırf bu harç olayı için Edirne Karaağaç'ta bir çiftlik kurdurtdu. 30.000 tavuğun her gün düzenli olarak yumurtaları toplanıp kumla ve kille karıştırılıp camide kullanıldı. İnşaat hızla ilerliyordu. Ama Mimar Sinan bir gün ortadan kayboldu.
Her yeri aradılar, ama Mimar Sinan'ı kimse bulamadı. Tam 8 yıl sonra Mimar Sinan çıkageldi. Caminin kaldığı yerden devam etmesini buyurdu. Sultan Selim inşaatın 8 yıl beklemesine çok sinirlendi: "Tez getirin Sinan'ı" diye emretti. Sultan Selim bu tüm saray efradı korkudan tir tir tiriyor, Selim'in gazabından korkuyorlardı. Mimar Sinan gayet sakin huzura çıktı. Selim "anlat" dedi....