Sovan Mıhlama
"Şef Selma Atabey"
Kuru soğan mutfağımızın vazgeçilmezi. Soğan fiyatlarının tavan yaptığı dönemde hiç bir yemek yapamayacakmışım gibi hissetmiştim.
Neden mi? Türk mutfak kültürünün temel pişirme tekniklerinden biridir tencere yemeği ve tencere yemeği için mutlaka soğanlı bir sos hazırlanır.
Pişirilecek ürün bu sos içerisinde pişirilir. Ayrıca üzerine sos kullanmaya gerek olmaz. Bu nedenledir ki bizim mutfağımızda sos kültürü çok yoğun değildir.
Bu soğanlı sos etli yapılacak bir yemekte, kıymalı veya parça etli olabilir. Zeytinyağlı bir yemekte ise soğanın kendi tatlı lezzeti hakim olur sosuna. Salça yada domates kullanımı yemeğe göre değişir. Ya da Muğla kültüründeki gibi toz biberle renklendirme. Benim çocukluğumda annemin peşinde dolaşırdım, kavurduğu soğandan ekmeğin arasına koysun diye.
Şimdi benim çocuklarımda aynı şeyi yapıyor. Sanırım özellikle çocukları etkileyen bir özelliğe sahip. Belki de çocuklar çok rahatlıkla isteyebiliyor, kuralsızca. Biz büyükler ayıp olmasın diye isteyemiyoruz belki de. Sanırım bu daha doğru. Bilemedim şimdi.
Gelelim soğan mıhlamaya. Evet mutfağımız için çok önemli olan iki ürün; soğan ve yumurta. Kendi üretimimiz zeytinyağı ile bir araya gelince muhteşem oluyor. Muğla'nın her ilçesinde olmakla birlikte özellikle Milas ve Bodrum'da yapılıyor sovan mıhlama. Doğramasına kayrak denmesinden anlaşılabilir aslında bu.
Çünkü kayrak Muğla'da özellikle Bodrum'da çıkarılan yassı, parlak bir taş. Zemin ve duvarlarda kullanılıyor ve özellikle Bodrum otellerinde yoğunlukla görüyoruz. Soğanlarda yassı doğrandığı için sanırım bu isimle anılıyor bu doğrama şekli. Her yerde söğüş diye bilinen, irice doğranan soğanın da lezzeti ve şekerli tadı daha bir vurgun oluyor.
En İyi Yumurtalı Yemeklerden Sovan Mıhlama Nasıl Yapılır?
Muğla Yemeklerinden Sovan Mıhlama ’Da Kullanılan Malzemeler
* 2 Adet Soğan
* 1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı
* 2 Yumurta
* 1 Tatlı Kaşığı Toz Biber
* Tuz Ve Karabiber
Muğla Yemek Kültüründe Soğan Mıhlama Yapılış Tarifi;
Soğanlar söğüş (yarım ay veya yöresel ismiyle kayrak) doğranır. Az zeytinyağı ile bakır tavada kavrulmaya alınır. Bu aşamada çok yağ verilmez çünkü suyunun ve lezzetinin çıkması istenmektedir. Soğanlar kısık ateşte, sürekli karıştırarak 5 dakika kadar pişirilir.
İyice terleyen soğanlara azar azar su (sıcak olması tavsiye edilir) ilave edilerek pişirmeye devam edilir. Ben üç defada toplamda 1 çay bardağı kadar su ilave ettim bu ölçü için.
Suyu kaynayıp azaldığında kalan zeytinyağı ilave edilir. Birazda zeytinyağı ile kavrulur. Toz kırmızı biber bu aşamada tavaya ilave olur ve iyice rengini vermesi için bir iki defa karıştırılır. Tuz ve karabiber ile tatlandırılıp 2 yuva açılır soğanların içinde.
Bu yuvalara yumurtalar kırılarak üzerine tuz ve karabiber serpiştirilir. Kapağı kapatılarak, yumurtanın üzeri beyaz renge dönene kadar pişirilir. Yumurtanın çok pişmemesi, üzerinin beyaza dönmesi, sarısının ise kayısı kıvamda olması lezzeti katlar.
Evinizin bereketi, elinizin lezzeti, damağınızın tadı eksilmesin. Sağlıcakla kalın.