Kültür ve Sanat Haberleri

Kültür; bir topluluğun tarihi boyunca kazandığı maddi, manevi değerlerini, duyuş ve düşünüş birliğini oluşturan her türlü yaşayış, düşünce ve sanat varlıklarının tümüdür. Kültür, etkileşim yoluyla kuşaktan kuşağa aktarılır. Bir sanat yapıtının oluşumunda ait olduğu toplumun kültür yapısının önemi büyüktür. Öncelikle sanat özgür bir ortam ister...


Kıbrıs Lezzetlerinin Global Yolculuğu

Kıbrıs Lezzetlerinin Global Yolculuğu "Meliz’s Kitchen"

Kıbrıslı Türk mutfak sanatçısı Meliz Berg'in eseri, Kıbrıs'a özgü yemeklerle dolu sayfalarıyla okuyucuları adeta bir lezzet yolculuğuna çıkarıyor. Berg, kendi kendini yetiştiren..

Dünya Çapında 2024’ün Vizesiz Müzik Festivallleri

Dünya Çapında 2024’ün Vizesiz Müzik Festivallleri

Bu festivaller, kültür ve sanat haberlerinde de yer alan bilgilere göre, sadece müzikle sınırlı kalmayarak sanat, gastronomi, dans ve daha birçok alanda benzersiz deneyimler suna...

Şef Fırat Siriş'ten

Şef Fırat Siriş'ten "Tezgahı Bilen Mutfağı Bilir" Raflarda...

"Tezgâhı Bilen Mutfağı Bilir" sözüyle yola çıkan Şef Fırat Siriş, mutfakların sadece yemek yapılan yerler olmadığını, aynı zamanda zorlu karakterlerin çıktığı, sıkı dostlukların ve..

Bursa'dan  'Sağlıklı Beslenme ve İsrafın Önlenmesi' Projesi

Bursa'dan 'Sağlıklı Beslenme ve İsrafın Önlenmesi' Projesi"

Proje, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması ve gıda israfının önlenmesi amacıyla 6., 7., 8. ve 9. sınıf öğrencilerine yönelik eğitimler düzenleyecek. Eğitimler...

Hijyen Eğitimlerinde 'İşimiz Temiz' Projesi Her İle Ulaşıyor

Hijyen Eğitimlerinde 'İşimiz Temiz' Projesi Her İle Ulaşıyor

Türkiye gastronomi haberlerinde de yer alan Projeye Muğla Ticaret ve Sanayi Odası koordinasyonunda katılan yerel işletmeciler, 'İşimiz Temiz' belgesinin, işletmelerine sağ..

Etkili ve Sağlıklı Kilo Vermenin 11 Kuralı

Etkili ve Sağlıklı Kilo Vermenin 11 Kuralı "Doç. Dr. M. Keskin"

Düzenli egzersiz, kilo kaybını hızlandırmada kritik bir rol oynar. Haftada en az 150 dakika orta şiddetli aerobik aktiviteler ve güç antrenmanlarına zaman ayırmak, kas kütlesini artırabilir...

İzmir'in En Büyük Levanten Köşkü 2024’te Açılacak

İzmir'in En Büyük Levanten Köşkü 2024’te Açılacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin önemli sivil mimari örneklerinden 164 yıllık Paterson Köşkü’ndeki restorasyon çalışmalarına hız verdi. Restorasyon çalışmaları..

Fazla Gıda Olcay Silahlı; “Su Gıdadır, Su Yaşamdır.”

Fazla Gıda Olcay Silahlı; “Su Gıdadır, Su Yaşamdır.”

Fazla Kurucu Ortak ve CEO’su Olcay Silahlı, gıda ve su ilişkisine değinerek, “Su krizinin önüne geçmek ve kaynak kullanımında sorumlu sistemler geliştirmek için gıda alanına odaklanmalı..

Çevrimiçi Arkadaşlıkta Hayal Kırıklığınamı Uğradınız?

Çevrimiçi Arkadaşlıkta Hayal Kırıklığınamı Uğradınız?

Geleneksel popüler arkadaşlık uygulamalarından vazgeçin ve modern uygulamaları ve görüntülü sohbetleri deneyin. Hayatı bizim için kolaylaştırmak ve ruh eşinizi bulmanıza yar..

 Tüketici Sadakat Trendleri Açıklandı

Tüketici Sadakat Trendleri Açıklandı "Gooinn Loyalty"

Gooinn Loyalty Tech 2023 Raporu ile müşterilerin nasıl edinildiğine, nasıl etkileşim kurulduğuna ve nasıl sürekliliğin sağlandığına dair geliştirilen sadakat zincirleri kurmak ile..

"Endüstri 5.0" da Haberleşme Teknolojileri...

CLPA, Endüstri 5.0’ın konuşulmaya başlandığı günümüzde akıllı fabrikaların dönüşümünde rol almayı hedefliyor. Çok yakın bir zamanda hayatımıza giren..

Zamanlar ve Çağlar

Zamanlar ve Çağlar

Rusya’nın başkenti Moskova’da tarih bütün ihtişamı ve zenginliğiyle yeniden canlanıyor. 8-12 Haziran 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan ‘Zamanlar ve Çağlar’ isimli canlandırma festivali..

Unutulmayacak En Özel Hediye Enplus’ta

Unutulmayacak En Özel Hediye Enplus’ta

Yenilikçi barbekü ürünlerinden çeşit çeşit kahve hazırlama çözümlerine, çay makinelerinden en lezzetli reçetelerin olmazsa olmazı dondurma makinelerine kadar birçok seçeneği..

Bahçe Davetlerinde Her Ayrıntı Bir Armoni Oluşturmalı

Bahçe Davetlerinde Her Ayrıntı Bir Armoni Oluşturmalı

Yaz aylarında gerçekleştirilen bahçe davetlerinin ev içerisinde veya iç mekândaki davetlere göre çok daha detaylı bir içeriğe sahip olduğunu belirten Yasemin Önal; “Her bahçe birbirinden..

Ernst De Witte Van Gogh’un Tablosunun Adını Değiştirdi

Ernst De Witte Van Gogh’un Tablosunun Adını Değiştirdi

Vincent Van Gogh’un “Kırmızı Lahana ve Soğan” olarak anılan 1887 tarihine yapılan natürmort 'unun adı, Hollanda’nın Utrecht kentinde yaşayan bir şefin soğanları, sarımsak olarak..

Gloria Özaltın Championship

Gloria Özaltın Championship "Turnuva Programı" Nedir?

Gloria Hotels & Resorts’ün ev sahipliğinde dört farklı turnuvanın düzenleneceği Gloria Özaltın Championship’e bu yıl 9 ülkeden toplam 147 sporcu şampiyonluk için mücadele..

Ömür Akkor'a Büyük Ödül...

Ömür Akkor'a Büyük Ödül...

Türk aşçı haberleri olarak gastronomi haberlerinde edinmiş olduğumuz bilgilere göre, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri sahiplerine verildi. Gastronomi alanında ödüle layık gör..

Seyahat Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Seyahat Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Teknolojik Hayatta Kalma Kiti, Acil durumlarda dünyanın neresinde olursanız olun online olmanızı sağlar. Teknolojik bir hayatta kalma kiti ne işe yarar? Tıbbi ve şahsi olan önemli..

Borsa Eğitimi Veren Kurumlar

Borsa Eğitimi Veren Kurumlar

Borsa eğitimi veren kurumlar yüzlerce ama hangisinin metodu daha hızlı öğrenmeye sebebiyet verecek borsa eğitimi alabileceğiniz kurumlar hakkında iyi bir kaynağa ulaştınız dikkatlice okuyunuz.

Yiyecek Fotoğrafı Kebabiyana İsimli Fotoğraf Birinci Oldu

Yiyecek Fotoğrafı Kebabiyana İsimli Fotoğraf Birinci Oldu

İngiltere’de düzenlenen Pink Lady Yılın Yiyecek Fotoğrafçısı 2022 yarışmasında ‘Sokak Yiyeceği’ dalında Debdatta Chakraborty, “Kebabiyana” isimli fotoğrafıyla birinci..

Amazon Kraliçeleri Projesi

Amazon Kraliçeleri Projesi

Balıklıgöl yakınında 200 dönümlük alana inşa edilen komplekste sergilenen eserler, kronolojik düzende, ait oldukları döneme ilişkin görsel canlandırmalarla ziyaretçilerinde adeta "o dönemde yaşıyor..

Epsilon, 2021’i Rengârenk Bir Kitap Seçkisiyle Uğurluyor!

Epsilon, 2021’i Rengârenk Bir Kitap Seçkisiyle Uğurluyor!

Epsilon, Aralık 2021’de kişisel gelişimden psikolojiye, uygarlık tarihinden ilham veren yaşam öykülerine renkli bir seçki yayımladı. Epsilon logolu tüm kitaplar raflarda ve internet..

Medeniyetlerin Şafağı – Akdeniz’in Öyküsü

Medeniyetlerin Şafağı – Akdeniz’in Öyküsü

Arkeolog Töre Sivrioğlu’nun, uygarlık tarihi üzerine Epsilon ile birlikte yürüttüğü çalışmanın ilk etabı olan Medeniyetlerin Şafağı - Akdeniz’in Öyküsü okurlarla buluştu. Sivrioğlu kitabında..

İstediğim Gibi Kahkaha Atmadığımı Fark Ettim...

İstediğim Gibi Kahkaha Atmadığımı Fark Ettim...

Defne Kayalar, yapımcılıktan senaristliğe birçok alanda çalıştıktan sonra başlayan oyunculuk kariyerinde, her işte yükselen bir başarı grafiği sergiliyor. Yola çıkarken..





Kültür; bir topluluğun tarihi boyunca kazandığı maddi, manevi değerlerini, duyuş ve düşünüş birliğini oluşturan her türlü yaşayış, düşünce ve sanat varlıklarının tümüdür. Kültür, etkileşim yoluyla kuşaktan kuşağa aktarılır. Bir sanat yapıtının oluşumunda ait olduğu toplumun kültür yapısının önemi büyüktür. Öncelikle sanat özgür bir ortam ister içinde bulunduğu kültür özgür değilse sanatın gelişimide o kadar zor olur. 
 
Sanat insanlardan, kültürden, zamandan etkilenir ve dahası etkilemeye çalışır. Hiçbir sanat yapıtı onu yaratan çevreden soyutlanamaz. Sanat eserlerini incelediğimizde içinde bulunduğu kültürün , zamanın ve çevrenin izlerini görürüz. Kültür her ne kadar sanatı etkiliyorsa sanatta kültürleri etkiler geliştirir, güzelleştirir. Yani karşılıklı bir etkileşim olduğunu söyleyebiliriz.
 
Coğrafi bölgenin, iklim ve çevre koşullarının, inanç ve yaşayış biçimlerinin sanat yapıtının ortaya çıkışındaki rolü büyüktür. Farklı kültürlerin oluşturdukları sanatlar (Avrupa, Osmanlı, Bizans, islam sanatı gibi) sanat tarihçisinin uğraş alanı olmuştur. 
 
Sanat ile kültürün en önemli ilişkisi ise ; bir sanat eseri,  o kültürün özelliklerini kuşaklar boyunca taşır. Yani sanat eseri kültürün devamlılığını sağlayan en önemli etmenlerden biridir..
 
Kültür aslında tamamiyle farklı anlamları olan bir terim olmakla birlikte, insana ilişkin olarak yıllar içerisinde yaratılmış değer ve anlamlar bütünüdür.Sosyo kültürel açıdan bakacak olursak kültür, atalarımızdan öğrendiğimiz toplumsal bir mirastır.Kültürün oluşmasında iki esas vardır.Birinci esasta insanoğlu, pasif ve alıcı konumdadır. 
 
Yani, insan yaratılışla birlikte doğayla iç içe bir halde bulunmakta ve tarihin ilk zamanlarında tüketim esaslı bir yaşam sürmekteydi. Besin, barınma vs. kısaca somut tüm ihtiyaçlarını doğadan karşılamaktaydı.Bu noktada insan alıcı ve pasif olarak kültür oluşumun sağlar.İkinci esas ise insanın tüketicilikten çıkarak üretici bir boyuta geçmesidir.Yani yaşadığı yer ve devre etkin bir biçimde hakim olur ve doğaya ve toplumuna bir şeyler kazandırmaya başlar. Bu süreç alet yapımından sonra hızla ileriye taşınmıştır.
 
Bu iki olgu çevresinde insan doğayla ve kendi hem cinsleriyle ekonomik, siyasi, askeri ve sosyal yollarla ilişki ve bağıntı kurarak kendine özgü bir çizgi yaratır.Her toplumun coğrafi şartlar ve gelişmişlik düzeyi nedeniyle sahip olduğu kültür farklıdır. Kültür, geçmişimizden bizlere kalan en büyük mirastır.
 
Sanat ise en bilinen tanımıyla, yaratıcılık, hayal gücü (imagine) ve bakış açısının bir ifadesidir. Tarih çizgisi boyunca Sanat Nedir ? konusu sürekli değişmiş ve her dönemde sanat konusuna belli kısıtlamalar ve görüşler dile getirilmiştir. Günümüzdeyse sanat terimi çok basit bir kavram olarak dilimize yerleşmişse de akademik çevrelerce Sanat Nedir? Konusu halen bir tartışma konusudur.
 
Sanat kelimesi genellikle görsel sanatlar anlamında kullanılsa da kelimenin bugünkü anlamıyla, ifade anlamı oldukça gelişmiştir.
 
Son olarak kültür ve sanat ilişkisine bakacak olursak, kültür kavramının insanın tarihsel süreçteki kazanıp aktardığı değerler bütünü olduğunu söylemiştik. Sanat da kültürlerin ve görüşlerin zamanla değişmesiyle, sanat icra eden sanatçının görüşlerini etkilemiş ve bunları eserlerinde yansıtmasına vesile olmuştur.Bu sayede herhangi bir sanat eserini değerlendirken, ortaya çıkarıldığı dönemin zihniyetini de kavrayabilmekteyiz.Kültür ve sanat ilişkisi bu bakımdan ayrılmaz bir bütündür.
 
Kültür bir milletin tarih boyunca ürettiği sözlü, yazılı, maddi ve manevi değerleridir. Bütün sanatlar üretildiği toplum hayatından beslenmektedir. Toplum hayatı ise gelenek, görenek, din, töre, anane gibi yaşam tarzımızı şekillendiren normların etkilediği davranış biçimlerinden oluşmaktadır. İşte sanatın toplum için üretildiği performanslar ve eserler bu davranış biçimlerini işlemektedir. 
 
Toplumda kabul gören ve iyiyi, güzeli öven estetik değerler, insan davranışlarını doğruya yönlendiren kültür-sanat ortamlarıdır. Sanatın toplumdaki ilişkilere yaklaşımı ise; doğru bilinen davranışların gerçek doğru olup olmadığının sorgulanmasıdır. Bu sorgulama hayata dair mutluluktan ziyade, kaygıları dile getirmeyi ve acı, eziyet, saygısızlık, zulüm, özgürlük gibi kavramlara dikkat çekmeyi amaç edinir.
 
Elbette daima iyi-kötü, güzel-çirkin, zalim-mazlum, şüphe-inanç var olacaktır. İnsanlığın ürettiği erdemler varken, beşeriyetin maruz kaldığı sıkıntıların tümü de sanatçılar tarafından hiciv konusu olmaya devam edecektir.  Bu değerlerin başında sanat gelir. Sanatın sözlü ve yazılı eserleri edebiyat,
sesle icra edilen eserleri müzik, plastik eserlere güzel sanatlar denir. Bu sanatların birleştiği sahne sanatları, tiyatro, sinema, video gibi hareketin
de eklendiği performanslar ile görsel sanatlar meydana gelir. 
 
Yaşanılan bölgenin iklimi, botaniği, coğrafyası, yeraltı, yerüstü ve su kaynakları hayat şartlarını oluşturur. Bu şartların yanında insanların örf-adet, gelenekgörenek, töre-din olarak bildiğimiz kurallarla yönetilen barınma, iletişim, vicdan ve güvenlik koşulları ortaya çıkmaktadır. Bu kuralların da günlük yaşantıları, hukuku, toplumun yerleşim ve göç hareketlerini, dini törenleri, kültür ve sanatı yönlendirdiği düşünülebilir.
 
Türklerin sahip olduğu soy ve topluluk özellikleri ve bozkırın sunduğu hayat şartları, tarihleri boyunca süregelen mücadeleler ve ilişki kurulan
yabancı kültür ve inanç sistemleri, yerleşilen her yeni toprağın getirdiği malzemeler ve coğrafi şartlar Türk Sanat ve Kültürünü belirli bir çerçeveye
oturtulamayacak kadar devingen ve zengin kılmıştır (Demirbulak, 2012,s:1-1
 
Kültür bir milletin tarih boyunca ürettiği sözlü, yazılı, maddi ve manevi değerleridir. Tarih boyunca üretilen kültür ve sanat eserlerinin günümüze ulaşılabilen örnekleri müzelerde yerini almıştır. Bu arkeolojik veya etnografik eserlerde o dönemlerin yaşam tarzları, giyim-kuşam- süslenme, mimari sanatlar göz önüne serilmektedir. Bugün bu eserleri seyredenler o dönem insanlarının inandığı kutsal değerleri, kadın-erkek ilişkileri, toplum düzeni,
yönetim biçimleri, sembolik değerleri bu eserler üzerinden okuyabilmektedir.
 
Prof. Kenan Özbel vasiyetinde; “Etnoğrafya bilindiği gibi halkbilimidir. Toplumun kültür ve sanatını özümleyen yapıtlardır. Bir etnografik eser arkeolojik yazıt gibidir. Bize hangi toplumdan geldiğini, hangi kültürlerin etkisinde kaldığını, nasıl bir hayat yaşadıklarını, özel yaşantılarına ait ipuçlarını, inançlarını, dinlerini, kültür zenginliklerini tek tek anlatır. İşte tüm bunlar bizim toplumsal kimliklerimizdir. Bu yüzden etnoğtafik eserlerimizin
korunması gerekir”(Soysaldı 1995:62)
 
Dolayısıyla her eserde tasarlayanın ve kullananın hayat anlayışını yansıtan sembolik biçim, renk vb. ögelere rastlamak mümkündür. Dolayısıyla geçmiş nesillerin bıraktığı kültürel miras o dönemlerin arkeolojik tabletleri gibidir. Yaşanmış ortamlar, mimari, giyim-kuşam, halı-kilim, değerli ve yarı değerli metal eşyalar ve diğer ihtiyaç malzemeleri, kutsal kitaplar başta olmak üzere, tıp, fen, matematik, astronomi gibi her dalda bilimsel, musiki eserlerin el yazması kitapları çok değerli kültür varlıklarımızdır.