Kek Ve Kurabiye Tarifleri

En iyi Kek Ve Kurabiyeler nasıl yapılır? Nefis Kek Ve Kurabiyeleri yaparken nelere dikkat edilir? Kek Ve Kurabiye çeşitlerinde en önemli püf noktaları nelerdir? Türk mutfağında en iyi Kek Ve Kurabiyeler hangileridir? Evinizde nefis Kek Ve Kurabiyeler yapmak istermisiniz? Kek Ve Kurabiye çeşitleri nelerdir? Kek Ve Kurabiyeler kategorimizde ilgili sorularınızın cevabını bulabilirsiniz. 


En Sevilen 6 Kurabiye Çeşidi Ve Kıtır Kıtır Nefis Tarifleri

En Sevilen 6 Kurabiye Çeşidi Ve Kıtır Kıtır Nefis Tarifleri

Nefis Kurabiyeler nasıl yapılır? kurabiyelerin yanında neler tüketilir? Türk Mutfağında En Sevilen kek ve Kurabiye Tarifleri ile birlikte Kurabiye Çeşitleri Nelerdir? Kurabiyeler gene..

Kurabiye Çeşitleri Nelerdir? Kurabiye Tariflerinin Özellikleri

Kurabiye Çeşitleri Nelerdir? Kurabiye Tariflerinin Özellikleri

Evde Kurabiye nasıl yapılır? Kurabiye yaparken hangi malzemeler kullanılır? Evde Kurabiye yapmanın püf noktaları nelerdir? Kurabiye yaparken nelere dikkat edilir? Türk..

Kek Tariflerinin Özellikleri Nedir? Kek Çeşitleri Nelerdir?

Kek Tariflerinin Özellikleri Nedir? Kek Çeşitleri Nelerdir?

Kek tarifleri, malzeme seçimi 'nden pişirme yöntemlerine kadar geniş bir yelpazede değişiklik gösterebilir. Ancak çoğu kek tarifi için temel bazı özellikler ve ortak noktalar...

Anne Kurabiyesi Ve Kuyruk Yağlı Un Kurabiyesi Tarifi

Anne Kurabiyesi Ve Kuyruk Yağlı Un Kurabiyesi Tarifi

Bugün yine düşünürken annemin özel günlerde yaptığı anne kurabiyesi ve ablamın kayınvalidesi Beyza Teyzenin kurban bayramlarında yaptığı un kurabiyeleri düştü aklıma..

Glutensiz Kurabiye Tarifi

Glutensiz Kurabiye Tarifi

Evde Glutensiz kurabiye yapmak için neler gereklidir? Glutensiz kurabiye yapmanın püf noktası nelerdir? Bağışıklık sistemimizde Glüten nedir, zararları nelerdir? Çölyak hastaları için mükemmel bir lezzet. Kek ve Kurabiye...

Kek Nasıl Kabarır?

Kek Nasıl Kabarır?

Evde kek nasıl yapılır? Kek yapmanın püf noktaları nelerdir? Geleneksel Türk mutfağında ve modern Türk mutfağında kek tarifleri nelerdir? En İyi Kek Ve Kurabiye Tariflerinden Üzümlü Pastane Keki Tarifi...

Kavala Kurabiyesi'nin Tarihi Nedir? Nasıl Yapılır?

Kavala Kurabiyesi'nin Tarihi Nedir? Nasıl Yapılır?

Adını Yunanistan ve Balkanlar’ın en önemli şehirlerinden olan Kavala’dan alan kurabiye ise Türk mutfağına Osmanlılardan miras kalan bir lezzettir. Mübadele döneminde bir...

Portakallı Islak Kek

Portakallı Islak Kek

Portakallı ıslak kek nasıl yapılır? En sevilen kek ve kurabiye tariflerinden Portakallı Islak Kek için hangi malzemeler gerekli? Bildiğiniz keklerden değil! Portakallı ıslak kek yumuşak kıvamıyla çok beğenilecek

Damla Çikolatalı Kurabiye

Damla Çikolatalı Kurabiye

Yenilikçi modern Türk mutfağında Damla çikolatalı kurabiyenin bu tarifi ile çat kapı misafir geldiğinde ne ikram etmeliyim diye düşünmeyecek 'siniz. İşte vazgeçilmez lezzet damla çikolatalı k

"Hatay Kömbesi" Coğrafi İşaret Tescili Aldı...

Hatay Kömbe Tarifi İçin Malzemeler Nelerdir? Hatay Kömbesi Tarifi Püf Noktaları Nelerdir? Kömbe tarifi Hatay dışında birçok ilimizde de kullanılır. Ancak bu illerin..

Çikilotalı Brownie Sevenler...

Çikilotalı Brownie Sevenler...

Çikolatalı Brownie Sevenler İçin Özel Tarifi Veriyorum: 300 gr. bitter çikolatayı (en az %70 kakao) iyice kıyıp 150 gr. tereyağı ile benmari usulü (yani kaynar suyun buharına değmeyen başka bir kabın..

Bu Kurabiye'ye Bayılacaksınız

Bu Kurabiye'ye Bayılacaksınız

İşte sizlere şeflerin özel kurabiye tariflerinden Mandalina'lı Kurabiye nasıl yapılır? Mandalina pudra şekeri ile karışımıyla ortaya çıkan muhteşem, en iyi kek ve kurabiye tariflerinden olan..

Tart Nedir? Tart İle Turta İle Arasındaki Fark Nedir?

Tart Nedir? Tart İle Turta İle Arasındaki Fark Nedir?

Üzeri de tamamen açıktır. Turta ile arasındaki fark birinin üzerinin kapalı diğerinin ise açık olmasıdır. Tartın dolgu maddesi genellikle kremsi ve pürüzsüz tadıyla bir dolgu kremasıdır.

Kandil Simidi Nasıl Yapılır?

Kandil Simidi Nasıl Yapılır?

Manevi güzellikle dolu olan bu mübarek günde, Kandil simidi tarifi nasıl yapılır? Malzemeleri neler? Kandil simidi tarifi ve püf noktaları nedir? sorularının yanıtı merak konusu oldu. İşte Kandil simidi tarifi...

Kerebiç Nedir? Nasıl Yapılır?

Kerebiç Nedir? Nasıl Yapılır?

En iyi bayram tatlılarından Kerebiç yapabilmek için hangi malzemelere ihtiyaç vardır? Peki bu güne kadar kek ve kurabiye tariflerinden Kerebiç yaptınızmı? kerebiç hangi ilimizde yapılır?

Balkabaklı Ve Kakaolu Fındık Kremalı Kek Nasıl Yapılır?

Balkabaklı Ve Kakaolu Fındık Kremalı Kek Nasıl Yapılır?

Balkabaklı Ve Kakaolu Fındık Kremalı Kek nasıl yapılır? Fındık Kremalı Kek için kullanılan malzemeler nelerdir? Peki bu güne kadar evinizde misafir..

Mekik Kek Sevenler...

Mekik Kek Sevenler...

Madeleine Hikayesinde Kral Louis XV, 1755 yılında Şato Commercy’de ilk kez bu kekleri tatmış ve tabii ki bayılmış. Geleneksel olarak midye kabuğu şeklindeki kalıplarda..

Kallavi Nedir? Nasıl Yapılır?

Kallavi Nedir? Nasıl Yapılır?

Kallavi tatlısı hangi ilimize ve hangi yöresel mutfaklara aittir? Evde Kallavi tatlısı yapabilmek için hangi malzemeler gereklidir? Yöresel lezzetlerimizden coğrafi işaretler ve tescilli yemekleri...

Anne Kurabiyesi Nasıl Yapılır?

Anne Kurabiyesi Nasıl Yapılır?

Çok az malzemeyle nefis bir kurabiye. Lütfen hazır almayalım kendimiz yapalım. Anne Kurabiyesi yapabilmek için angi malzemeler gereklidir? Kek ve kurabiye tarifleri..

Anne Keki Nasıl Yapılır?

Anne Keki Nasıl Yapılır?

Yöresel mutfaklarımızdan Muğla mutfağında anne eli değmiş en özel kek tariflerinden Anne Keki… her yemeğin kendi yöresine has bir lezzeti olduğu gibi özellikle evlerde...

Bodrum Halkası ...

Bodrum Halkası ...

Geleneksel Türk mutfağından yöresel mutfaklarımızda en iyi hamur işi tariflerinden Bodrum halkası nasıl yapılır? Yöresel lezzetlerimiz arasında olan en iyi kek ve kurabiye tarifle...

Selanik Gevreği Nasıl Yapılır?

Selanik Gevreği Nasıl Yapılır?

En İyi Hamur İşi Tariflerinden Selanik Gevreği Nasıl Yapılır? Geleneksel Türk mutfağında en iyi kek ve kurabiye tariflerinden Selanik Gevreği. Her zaman dışardan aldığımız...

Muğla Halkası Nasıl Yapılır?

Muğla Halkası Nasıl Yapılır?

Muğla mutfak kültüründe Muğla halkası tarifini Türk mutfağı sevdalısı Behiye Özdemir’in kaleminden mutfaklarınıza getirdik. Yöresel mutfaklarımızın nefis lezzetlerinden hıdıre...

Kek Nedir? Evde Kek Yaparken Nelere Dikkat Edilir?

Kek Nedir? Evde Kek Yaparken Nelere Dikkat Edilir?

En güncel mutfak haberleri, en zengin aşçı haberleri ve gastronomi haberlerinde gördüğüm o süper kekleri ben niye yapamıyorum?





Bir sofraya davet edildiğinizde özenle hazırlanmış bir yemek masası sonrasında aklınızda kalan yemeklerden aldığınız lezzettir. Damağınızda kalan tat yerken ayrı bir lezzet, sonrasında ise mutluluktur. İşin sırrı yemeği yaparken içine katacağınız sevginizdir aslında….  
 
Sunarken göstereceğiniz hafif bir tebessüm ve misafirlerinizle paylaşacağınız tatlı bir muhabbettir sizi unutulmaz yapan.
 
Sunumu tadı ve içindeki sakılı hazinesi ile yapımı kolay masrafsız ve şık görüntüsü albenisi yüksek bir kurabiye ve sizi mahcup etmeyecek bir lezzet. İçine yerleştirilen lokum, dışındaki fındık, pişerken eve yayılan hoş kokular daha sofraya gelmeden çekiyor insanı kendine. 
 
“Kişi dışındaki ile karşılanır, içindeki ile uğurlanır“ der büyüklerimiz. Deneyin pişman olmayacaksınız.
 
Osmanlıca rahat ul-hulküm yani boğaz rahatlatan kelimesinden türeyen Lokum, yaklaşık 15. yüzyıldan beri Anadolu’da bilinmekle birlikte, özellikle 17. yüzyilda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaştı. Avrupa’da ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla 'Turkish Delight' adıyla 18. yüzyılda tanınmaya başlandı. 
 
Daha önceleri bal ya da pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokumun 17. yüzyilda 'Kelle şekeri' olarak bilinen rafine şeker ile özellikle nişastanın bulunup ülkeye getirilmesi sayesinde hem yapımı, hem de lezzeti değişti.
 
Osmanlı Saray Kurabiye Tarifi;
Osmanlı Saray Kurabiye Kullanılan Malzemeler:
 
*     250  gr margarin yada tereyağ yumuşatılmış,
*     1 Su bardağı pudra şekeri (Tatlı sevenler çoğaltabilir)
*     1 Adet Yumurta (Sarısı içine beyazı dışına)
*     2 Yemek kaşığı yoğurt
*     200 gr mısır nişastası
*     1 Paket kabartma tozu
*     1 Paket vanilya
*     Aldığı kadar un (320 gr kadar)
 
Osmanlı Saray Kurabiye İçi için:
20 Adet lokum (tercihen güllü)
Süslemek için yarım su bardağı kırılmış fındık
 
Osmanlı Saray Kurabiye Yapılışı:
yumuşak margarin ve şeker iyice karıştırılır.
Yumurtanın akı ayrılır.
Sarısı yağlı şekerli karışıma eklenir.
Diğer malzemelerde eklenir.
 
Yumuşak bir hamur elde edilir.
Hamur dörde bölünür.
Her parça 50 cm lik rulo yapılır.
Hafif unlu zeminde,
Merdaneyle açılır.
Uzunlamasına dörde bölünen lokumlar içine dizilir.
 
Hamur kapatılarak yeniden rulo yapılır. (Aynı uzunlukta kalmasını sağlayın)
2.5 parmak genişliğinde kesilir.
Önce yumurta akına sonra fındık kırığına sadece kenarları batırılır.
Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizilir.
180 derecede Pembeleşmeden pişirilir.
 
Üzerine bolca pudra şekeri serpincede güzel oluyor.
 
Bizden öncekilerin kekleri, pastaları
Tablo gibi, heykel gibi pastalar yapmak mümkün elbette ama sanat eseri güzelliğindeki bu pastalara bakıp bizden öncekilerin yaptıklarını yok saymak olmaz! Son yıllarda ülkemizde de iyiden iyiye meşhurlaşan, her yerde yapılan cheesecake, aslında kökü taantik Roma Mutfağı'na dayanan bir pasta.
 
Roma mutfak geleneğinde yassı kurabiyeler, kek kıvamındaki şekilli tatlı ekmekler ve dolgulu kekler çeşit çeşitti. Örneğin, İ.Ö 1. yüzyılın sonuyla 2. yüzyılın ortaları arasında yaşamış olan Romalı devlet adamı Cato (Yaşlı Cato), "Tarım Üzerine" (De Re Rustica) adlı kitabında çiftçilere daha verimli ürün almak için neler yapmaları gerektiği konusunda öğütler verirken, pasta tarifini de esirgememiştir okuyucularından:
 
"Libum şöyle yapılmalı: Havanda güzelce dövülerek ezilmiş 900 gram peynirin içine 450 gram, daha hafif olmasını isterseniz yalnızca 225 gram ekmeklik buğday unu katın ve peynirle iyice karıştırın. Bir yumurta ekleyin ve hepsini güzelce karıştırın. Bu hamurdan bir somun yapın; altına yaprak [defne yaprağı] koyun, kızgın ateşte, toprak kapak altında yavaş pişirin."
 
Cato'nun tarifini verdiği kek, günümüzde yapılan cheesecake'in atasıdır. Libum, antik Roma'da "pasta, kek" anlamına geliyordu. Romalı şairler de libum'dan sık sık söz etmişlerdir; ancak kast ettikleri şey Cato'nun tarifinden ibaret değildir. Bu açıdan bakıldığında libum, bazen Roma tarihinin erken döneminde ev cinlerine sunulan bir tür adak keki, bazen bir çiftlik evinde sıcak ikram edilen bir kek, bazen bir Roma akşam yemeğinin sonunda sunulan ballı pastaydı. 
 
Şair Ovidius (İÖ 43-İS 18) Romalıların dinsel şölenleri konusunda yazarken, üzerine sıcak süzme bal dökülen bir libum'dan söz etmekte ve bu tür pastaların kökenini mitolojiye, tanrı Bacchus'un balı keşfetmesine dayandırmaktadır. Libum sözcüğünün kökü olan libare sözcüğünün anlamı ise "tanrılara sunu yapmaktır".
 
Kurabiye mi dediniz?
Keklere, pastalara göre daha dayanıklı ve kolay taşınabilen yiyecekler olan kurabiyeler de çok eskiden beri yapılıyor. Roma devrinde çeşitli tahıl unları ve taneleriyle balın, meyvelerin karıştırılarak fırında ya da kapama usulü pişirilmesiyle yapılan kurabiyeler vardı. Ortaçağ Arap mutfağı, belki de tatlıların sevildiği bir mutfak olduğundan helva çeşitlerinin yanısıra kurabiye ve dolgulu, katkılı tatlı ekmekleriyle de meşhurdur. Bu kurabiyelerin tariflerine yemek kitaplarında rastlıyoruz.
 
13. yüzyıl Arap mutfağına ait tariflerin bulunduğu yemek kitapları mevcut. Bunlardan biri olan ve Türkçe'ye benim çevirdiğim Kitabü't-Tabîh (Yemek Kitabı) adlı eserde bazı kurabiye tarifleri de yer alıyor. Hem de ne tarifler! Katkılı, dolgulu, kalıpla şekillendirilmiş, glazürle kaplanmış, sert kabuklu yemişlerle süslenmiş...