Anne Kurabiyesi Ve Kuyruk Yağlı Un Kurabiyesi Tarifi

Anne Kurabiyesi Ve Kuyruk Yağlı Un Kurabiyesi Tarifi

Bugün yine düşünürken annemin özel günlerde yaptığı anne kurabiyesi ve ablamın kayınvalidesi Beyza Teyzenin kurban bayramlarında yaptığı un kurabiyeleri düştü aklıma..

 
Anne Kurabiyesi Ve Kuyruk Yağlı Un Kurabiyesi Tarifi
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı- Fazile Paksoy
 
Ellerini öptüğümüz büyüklerimiz, özlemle sarıştığımız arkadaşlarımız, acıyı da tatlıyı da birlikte yaşadığımız komşularımız bir bir eksildikçe, eski mahallemiz, tek katlı bahçeli evlerimiz, koşturmaç, saklambaç oynadığımız sokaklar bir bir değiştikçe eskiye olan özlemim daha da artıyor benim Sizleri bilmem ama  eski bayramları ve eski tatları daha çok özlüyorum. 
 
Bugün yine düşünürken annemin özel günlerde yaptığı anne kurabiyesi ve ablamın kayınvalidesi Beyza Teyzenin kurban bayramlarında yaptığı un kurabiyeleri düştü aklıma. En İyi Hamur İşi Tariflerinin Fırından çıkmasını sabırsızlıkla beklediğimiz, çıkar çıkmaz ellerimiz ve ağzımız yana yana yediğimiz, kokusuyla bütün ovayı saran nefis kurabiyeler. 
 
Unutulmasına gönlüm razı olamadı yaptım ve sizler içinde tariflerini hazırladım.
 
Anne Kurabiyesi Ve Kuyruk Yağlı Un Kurabiyesi
En Muhteşem Kek Ve Kurabiye Tariflerinden Anne Kurabiyesi :
 
*   1 Bardak Zeytinyağ
*   1 Bardak Yoğurt
*   1 Bardak Toz Şeker
*   2 Yumurta
*   1 Tatlı Kaşığı Karbonat(Silme)
*   Portakal Yada Limon Kabuğu
*   Aldığı Kadar Un
 
Yapılışı :
Un dışında bütün malzemeleri karıştırıyoruz. Unu azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur tutuyoruz. 
 
İyice yoğurarak hamurumuzu özleştiriyoruz. İrice mandalin (mandalina)kadar kopardığımız hamur parçalarını yuvarlayıp hafifçe bastırarak yassıltıyoruz.
 
Baş parmağımızla bastırıp ortasında bir çukur oluşturarak yağladığımız  siniye diziyoruz. Fırına koymadan önce üzerlerine toz şeker serpiyoruz ve üstleri kızarana kadar pişiriyoruz.
 
Annemin tarifinde bir bardak küllü suda var. Temiz odun külüne ulaşma imkanınız varsa mutlaka kullanmalısınız. Tadı bir başka güzel oluyor.
 
Kuyruk Yağlı Un Kurabiyesi Tarifi:
 
Anne Kurabiyesi Ve Kuyruk Yağlı Un Kurabiyesi
Eskiden kurbanlık seçilirken özellikle kuyruklu olanlar seçilir, kuyruk yağı ateşte kavrularak eritilir, daha sonra bazı yemekleri yaparken kullanırdı. Bu yağ ile yapılan kurabiyeleri rahmetli Beyza teyzenin elinden yemiştik ilk defa. Beyza teyzede özel günlerde her zaman bu kurabiyeden yapardı.
 
Malzemeler :
*   Yarım Çay Bardağı Kuyruk Yağı
*   1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
*   1,5 Çay Bardağı Pudra Şekeri
*   1 Çay Kaşığı Karbonat(Silme)
*   Aldığı Kadar Un
 
Üzeri İçin 
*   Badem
 
Anne Kurabiyesi Ve Kuyruk Yağlı Un Kurabiyesi Sıvı olan malzemeler, pudra şekeri ve karbonatı iyice karıştırıyoruz. Unu azar azar ekleyerek  bir hamur tutuyoruz.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlıyoruz. Hamur dağılmadan yuvarlanıyorsa kıvamı olmuş demektir.
 
Daha sonra  baş parmağımızı hafifçe bastırarak üzerinde bir çukur oluşturuyoruz. Bu çukurun üzerine bir tane badem batırarak yağlamış olduğumuz siniye diziyoruz.
 
Orta ateşte devamlı kontrol ederek pişiriyoruz. kurabiyelerin üzeri kızarmadan fırından çıkarıyoruz. İkram etmeden önce üzerine pudra şekeri serpiyoruz. Afiyet olsun.
 
Ellerini öpeceğimiz büyüklerimiz, kapısını çalacağımız komşularımız, çay&kahve içeceğimiz dostlarımız, uzakta olsalar bile iyi olduklarını bildiğimiz arkadaşlarımız ve sevdiklerimizle ferah sofraların başında buluşacağımız nice bayramlara.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler