İzmir Bombası Dünyanın En İyi Kurabiyeleri Arasında

İzmir Bombası Dünyanın En İyi Kurabiyeleri Arasında

Gastronomi dünyasının önemli kaynaklarından biri olan Hırvatistan merkezli "TasteAtlas" platformunun değerlendirmesi ile, İzmir bombası "dünyanın en iyi 100 kurabiyesi"..

 
İzmir Bombası Dünyanın En İyi Kurabiyeleri Arasında
Türk Aşçı Haberleri olarak, İzmir bombasının uluslararası başarısını sizlerle paylaşıyoruz. Dünyanın dört bir yanındaki yerel lezzetler hakkında bilgi sunan interaktif harita ve bilgi platformu "TasteAtlas" tarafından hazırlanan "dünyanın en iyi 100 kurabiyesi" listesinde 14. sırada yer alan İzmir bombası, tatlıseverlerden büyük ilgi görüyor.
 
Gastronomi dünyasının önemli kaynaklarından biri olan Hırvatistan merkezli "TasteAtlas" platformunun değerlendirmesiyle, İzmir bombası "dünyanın en iyi 100 kurabiyesi" arasında yer aldı. Kurabiyenin kökeni net olarak bilinmese de, Osmanlı mutfağındaki "Murabbalı mecidiye" adı verilen kayısı marmelatlı kurabiyenin, içine çikolata dolgusu eklenerek İzmir bombasına dönüştüğü düşünülüyor.
 
İnce, çıtır hamurun içinde akışkan çikolata dolgusu ile pişirilen İzmir bombası, yoğun tadıyla öne çıkıyor. Son yıllarda sosyal medyada paylaşılan fotoğraf ve videolar sayesinde daha da popüler hale gelen bu tatlı, İzmir'e gelen tatlıseverlerin uğrak noktalarından biri oldu. Alsancak'taki İzmir bombası satan işletmelerin önünde uzun kuyruklar oluşuyor.
 
"İnce Hamur ve Özel Çikolata"
İzmir bombası yapan işletmenin sahibi Veysi Çelebi, bu kurabiyenin hem kent sakinlerinden hem de ziyaretçilerden büyük ilgi gördüğünü belirtti. Çelebi, en iyi kek ve kurabiye tariflerinden olan "Kurabiyenin özelliği ince hamuru ve özel çikolatasıdır. Çikolatayı özel olarak işliyoruz ve piyasada bulunmayan bir çikolatadır," dedi. Kurabiyenin tarifini sır olarak sakladıklarını ekleyen Çelebi, "Isırdığınızda çikolata akmaya başlıyor, bu da lezzetini arttırıyor. İnce ve çıtır hamuruyla herkesin ilgisini çekiyor," diye konuştu.
 
Çelebi, en çok tercih edilen çeşidin çikolatalı olduğunu, ancak antep fıstıklı, yer fıstıklı, tahinli, vişneli, karamelli, Hindistan cevizli ve beyaz çikolatalı gibi birçok farklı çeşidinin de yapıldığını söyledi.
 
"Sosyal Medyanın Gücü"
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk, İzmir bombasının "dünyanın en iyi 100 kurabiyesi" listesinde yer almasının İzmir mutfağının uluslararası tanıtımına büyük katkı sunduğunu ifade etti. Öztürk, "İzmir mutfağı, binlerce yıl süren göçler, din ve coğrafya etkisiyle oluşmuştur. Bu listede İzmir bombası 'İzmir, Türkiye' olarak tanıtılması büyük bir gurur kaynağıdır," dedi.
 
Kurabiyenin ilk defa kim tarafından, ne zaman yapıldığını belirlemenin zor olduğunu söyleyen Öztürk, "Sosyal medyanın yaygın kullanımı, bu kurabiyenin hem ulusal hem de uluslararası alanda tanınmasını sağladı," diye ekledi. TasteAtlas listesinde yer almanın, İzmir mutfağına daha fazla dikkat çekeceğini ve başka lezzetlerin de keşfedilmesini sağlayacağını belirtti.
 
"İlk 5'e Girmeyi Hak Ediyor"
İstanbul'dan tatil için İzmir'e gelen Fatma Akançolakoğlu, "2018'de ilk kez İzmir bombası denediğimizde inanamadık. İstanbul'da da olmasını diledik. Bayram tatilinde İzmir'e gelince tekrar denedik ve yine çok beğendik. Listede 14. sırada değil, ilk 5'te olmayı hak ediyor," dedi.
 
Eskişehir'den gelen Enes Türk de İzmir bombasını sosyal medyada görüp denemek için sabırsızlandığını belirtti. "Gerçekten denemeye değer, tadı damağımda kaldı. Herkese tavsiye ederim," ifadelerini kullandı.
 
Türk Aşçı Haberleri olarak, İzmir bombası ve diğer Türk lezzetlerinin uluslararası başarılarını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. İzmir bombası gibi yerel tatların dünyaya tanıtılması, Türk mutfağının zenginliğini ve çeşitliliğini gözler önüne seriyor.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler