"Hatay Kömbesi" Coğrafi İşaret Tescili Aldı...

Hatay Kömbe Tarifi İçin Malzemeler Nelerdir? Hatay Kömbesi Tarifi Püf Noktaları Nelerdir? Kömbe tarifi Hatay dışında birçok ilimizde de kullanılır. Ancak bu illerin..

 
"Hatay Kömbesi" Coğrafi İşaret Tescili Aldı...
 
Tescillenen Hatay kömbesinde hedef, dünya pazarı...
 
Gastronomi kenti Hatay’da bayramlarda ve özel günlerde misafirlere ikramlık olarak sunulan kömbe, Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (HESOB) tarafından coğrafi işareti alınarak tescillendi. HESOB Başkanı Abdulkadir Teksöz, Hatay kömbesini dünya pazarına tanıtarak ihracat yapmayı planladıklarını söyledi.
 
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESO) tarafından 'gastronomi kenti' seçilen Hatay’ın kömbesi, HESOB tarafından coğrafi işareti alarak tescillendi. Yöreye has kurabiye çeşidi olan kömbe ile beraber kentte, tescil edilen ürünlerin sayısı 19’a yükseldi. Kentte bayramlarda ve özel günlerde ikram edilen yöresel lezzet kömbe, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
 
'Avrupa Birliği Tescili İçin Başvuru Yapacağız'
 
Kömbenin yöre halkı tarafından geleneksel yöntemlerle üretildiğine dikkat çeken HESOB Başkanı Abdulkadir Teksöz, “Amacımız, Hatay kömbesinin Türkiye’de ve Avrupa’da tanıtımına katkı sunarak, esnafımıza ekonomik yönden katkı sağlamaktır. 
 
Bu anlamda, bu ürünümüzün ihracatını ön plana çıkarmak istiyoruz. Hatay’da nasıl ki ayakkabı, mobilya öndeyse Hatay kömbemizi de tanıtmak ve dünya pazarında satışını sağlamak için çalışmalar yapacağız. Yerli ve yabancı turistler Hatay’a geldiğinde, mutlaka uğradığı yerlerden biri de kömbeci esnaflarımızdır. Biz bunun Avrupa Birliği tescili için başvurusunu yapacağız” dedi.
 
Günlük 7-8 Ton Kömbe Üretiliyor 
 
Antakya Tatlıcılar ve Şekerciler Odası Başkanı Ganim Kıt ise gastronomi haritamızda kömbenin coğrafi işaret alarak tescillenmesinin kendilerini mutlu ettiği getirerek, "Kömbenin içerisinde 7 çeşit baharat bulunmaktadır.
 
Bunlar, mahlep, muskat, karanfil, yenibahar, damla sakızı, zencefil ve tarçındır. Pudra şekeri ve un ile harmanlandıktan sonra özel tahta kalıplarla şekillendirilip taş fırında pişiriliyor. Hatay’da günlük olarak 7-8 ton üretim yapılmaktadır ve il genelinde taze, günlük satışlarımız oluyor.
 
Ayrıca bu kömbe, bayatlamayan bir kurabiye çeşidi olarak bilinmektedir. Tescille beraber, daha fazla üretim ve satış bekliyoruz. Bu tescilin ekonomiye büyük katkısı olacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.
 
Kömbe ustası Şahap Fansa da coğrafi işaretin, satışları artırmasını beklediklerini kaydetti. Fansa, Hatay’da kek ve kurabiye tariflerinden kömbenin vazgeçilmezler arasında olduğunu söyleyerek, kömbe üretimi ve ticareti yapan esnafın hibe ve kredilerle desteklenmesi gerektiğini söyledi.
 
En İyi Kek Ve Kurabiye Tariflerinden Hatay Kömbe Nasıl Yapılır?
 
Uzun süre tazeliğini koruyan ağızda dağılan kömbe tarifi paylaşıyorum sizinle. Tadı yiyenlerin damağında kalacak Hatay kömbe tarifi favoriniz olacak. Bu tarif cevizli hatay kömbesi tarifi. Yöresel kömbe tarifi arayanlar bu tarife bayılacak.
 
Hatay Kömbe Tarifi İçin Malzemeler Nelerdir?
 
*  1 Su Bardağı Zeytinyağı
*  1 Su Bardağı Süt
*  2 Su Bardağı Eritilmiş Tereyağı
*  1 Buçuk – 2 Su Bardağı Toz Şeker
*  1 Paket Vanilya
*  1 Paket Kabartma Tozu
*  1 Yemek Kaşığı Tarçın Veya Kömbe Baharatı
*  7 – 8 Yemek Kaşığı Susam
*  Aldığı Kadar Un
*  İsteğe Bağlı Olarak Kırılmış Ceviz İçi Veya Hurma
 
Hatay Kömbe Tarifi Yapılışı
 
Bütün malzemeler karıştırılıp güzelce yoğrulur. Un ilave edilir. Kurabiye hamuru kıvamı elde edilene kadar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır.
 
Ceviz içi veya hurma eklenecek ise hamura karıştırılır. Koparılan hamurun bir yüzü susama batırılır.
 
Kömbe aletiniz varsa hamurun susamlı tarafı altta kalacak şekilde kömbe aletinin içine  konulur. El ile hafifçe bastırılarak şekil alması sağlanır. Kömbe aleti yoksa el ile veya herhangi bir kurabiye kalıbı ile hamura şekil verilir.
 
Kömbe aleti ters çevrilip, sert bir zemine vurularak içinde şekil almış kömbe hamuru çıkarılır ve tepsiye dizilir. 180 derece ısıtılmış fırına verilir. Üzeri pembeleşene kadar pişirilir.
 
Hatay Kömbesi Tarifi Püf Noktaları Nelerdir?
 
İçinde yumurta olmadığı için, kömbe kurabiyesi uzun süre tazeliğini kaybetmeden saklanabilir. Cam kavanozda ağzı kapalı şekilde saklamanızı öneririm.
Kömbe kalıbınız yoksa internette bu kalıbı satan birçok web site var. Bu sitelerden temin edebilirsiniz.
 
Kömbe tarifi Hatay dışında birçok ilimizde de kullanılır. Ancak bu illerin kömbe tarifleri Hatay kömbesi ile benzeşmez. Bu illerde yapılan kömbe bir çeşit tepsi böreğidir.
 
Kömbe baharatını kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bunun için önce aşağıdaki malzemeleri karıştırın. Ardından tüm malzemeleri bir araya getirip bir havanda döverek ya da rondoda çekerek toz karışım haline getirin.
 
Kömbe baharatını Hatay kurabiyesi dışında farklı kek ve kurabiyelerde kullanabilirsiniz.
 
Antakya Kömbesi Baharatı İçin Malzemeler Nelerdir?
 
*  3 Adet Karanfil
*  1 Çay Kaşığı Mahlep
*  1 Çay Kaşığı Yenibahar
*  1 Çay Kaşığı Muskat Rendesi
*  1 Çay Kaşığı Zencefil Tozu
*  1 Çay Kaşığı Damla Sakızı
*  1 Çay Kaşığı Tarçın
 
Hatay usulü kömbe tarifi ile hazırladığımız kurabiyelerimiz deneyenlere afiyet olsun. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler