En İyi Muğla Yemeklerinden Yumurtalı Kazayağı Kavurması

Kazayağı Nedir? Kazayağı Nerelerde Yetişir? Sevilen Yöresel Mutfaklarımızdan Muğla Yemek Kültüründe Bilinen En İyi Vegan Yemeklerinden Kaza...

En İyi Muğla Yemeklerinden Yumurtalı Kazayağı Kavurması 
Şef Selma Atabey
 
Kazayağı Nedir? Kazayağı Nerelerde Yetişir?
Su kazayağı olarak tanınan yerelde gazyak veya gayazak olarak isimlendirilen bu yabani ot özellikle Ege ve Karadeniz'de çok görülür. Bu hem sulak yerler oluşu ile alakalı hem de bol yağış alışları ile alakalıdır. Çünkü bu zatı muhterem suyu çok sever. Hatta su kenarında ve içinde yaşar. Bu nedenle isminin önünde "su" vardır. 
 
Tam bu mevsimlerde başlar doğada salınmaya, ta ki yaz başlangıcına kadar yalnız bırakmaz bizi. 
 
Kazayağı “Gayazak” Nasıl Kullanılır?
Salınır diyorum çünkü öyle uzun sapları var ki. Bu nedenle çok da güzel salınır. Sapları da çok lezzetlidir ve mutlaka sapları da kullanılır. İster salatası ister kavurması yapılsın sapları israf edilmez. Yabani ot dedik çünkü doğada kendiliğinden yetişir ve kültürü yapılmamaktadır. Doğadan toplarken de her zaman bir risk vardır biliyorsunuz. 
 
En İyi Muğla Yemeklerinden Yumurtalı Kazayağı Kavurması
Doğru bilen, bitkileri tanıyanla yapmalıdır toplama işini. Eğer yanlışlıkla baldıran gibi zehirli olabilecek bir otla karıştırılırsa zehirleyebilmektedir. Nitekim baldıran otu benzemektedir gazyağa. 
 
Hatta maydanoza. Sokrates’i öldüren ottur kendileri. Velhasıl dikkat etmek gerekir doğadan toplarken. Ama bunca riskine rağmen bir lezzetlidir ki yine de vazgeçilmezdir özellikle Ege'de. Biz bugün Muğla yerelinde bilinen ve uygulanan bir pişirme tekniği ile yumurtalı gazyak kavurma yapacağız.
 
Muğla Mutfak Kültüründe Sevilen Yumurtalı Yemeklerden Kazayağı Kavurması Nasıl Yapılır?
En İyi Muğla Yemeklerinden Kazayağı (Gayazak/Gazyak) İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     1 Demet Gazyak
*     1 İrice Soğan (Yemeklik Doğranmış)
*     1 Veya 2 Adet Kuru Biber
*     1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     2 Yumurta
*     Tuz 
 
Sevilen Yöresel Mutfaklarımızdan Muğla Yemek Kültüründe Vejeteryanlarında En Çok Sevdiği Bilinen En İyi Vegan Yemeklerinden Kazayağı (Gayazak/Gazyak) Kavurması Yapılır Tarifi:
 
Soğanlar yemeklik doğranır ve zeytinyağı içerisinde kavrulur. Kavurmanın son aşamasında kuru biber ilave edilir. Sonra doğranmış gazyaklar soğanların üzerine alınıp karıştırarak 1-2 dakika pişirilir. 
 
Yarı diri ve rengi yeşil iken tuzu ilave edilir. Üzerine 2 yumurta kırılır ve yumurta hafif dağıtılır. 
 
Üzeri kapatılarak bir dakika pişirilir. Aşırı pişirilmeden, besin değerinde kayıplara neden olmadan yapıldığında lezzetinden de kayıplar olmaz.
 
Evinizin bereketi, damağınızın tadı, elinizin lezzeti eksilmesin. Sağlıkla kalın.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler