Zibek Yumurtalısı Ne Demek?

Zibek Yumurtalısı Ne Demek?

Şef Selma Atabey'e özel tariflerinden olan en iyi yumurtalı yemekler tariflerinden ve mevsiminde Muğla Mutfak Kültüründe En Meşhur Muğla Yemeklerinden Zibek Yumur..

Zibek Yumurtalısı Ne Demek?Zibek Yumurtalısı Ne Demek?
"Selma Atabey‎ "
 
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim üyesi ve Mutfak araştırmacısı Şef Selma Atabey'e özel tariflerinden olan en iyi yumurtalı yemekler tariflerinden ve mevsiminde En Meşhur Muğla Yemeklerinden Zibek Yumurtalısı için teşekkür eder çalışmalarında ve kariyerinde Türk aşçı haberleri olarak başarılar dileriz.
 
En iyi Kahvaltılar için müthiş bir alternatif, özelikle hafta sonu kahvaltılarında çok güzel olur. Nisan, mayıs, haziran pazarlarda bolca bulunur. Gördüğümde mutlaka alacağım, kaçırmayacağım sayılı ürünlerden biridir zibek.
 
Zibek Ne Demek?
Birçok ismi var aslında. Sibek, zibek, göbek, erkek sovan, sovan tatarı, soğan cücüğü, çuk, sübek ve daha bir çok isim. Tohum aşamasındaki soğanın ortasından çıkan, sert yapıya sahip, içi boş ve tepesinde tohum bulunan bir çeşit taze soğan. Sert duruşu nedeniyle ve tohum barındırıyor oluşuyla bağlantılı olarak erkek sovan dendiği de biliniyor. Bunları anlamak mümkünde sibek, zibek nedir diye araştırınca ne çıktı bakın karşıma. 
 
Zağ ve bek kelimeleri birleşip belli bir yerde durmayan, yeri geldiğinde savunmaya geçen gibi anlamlar barındırıyor. Yani Yörük kültürü ile ve zeğbek ile bağlantılı ve örtüşüyor. Hatta yöresel ağzında etkisiyle, zaman içinde yumuşadığı ve ziybek olarak söylenir olduğu ifade ediliyor kayıtlarda. 
 
Zibek Yumurtalısı Ne Demek?
Kısaca ziybek güçlü, erkek anlamlarına ve göçebe gibi yeri belli olmayan anlamında kullanılıyor. Biz de isimlere bakarak aslında farklı şekillerde söylensede aynı anlamı içerdiğini görebiliyoruz. 
 
Erkek sovan, sibek, zibek ve hatta soğan tatarı deniyor. Tatar nedir peki. Tatarın da akıncı, yağmacı anlamı var. Yine güçlü, savaşçı, erkek anlamı yani. Dolayısıyla isminin nereden geldiği ile ilgili çıkarım yapmak hiç zor değil.
 
 
Ben hafta sonu kahvaltısında çok yakıştırıyorum demiştim. Bu nedenle kavurmasını yaptım. Ama sütlüsünü, bulgurlusu nü, böreğini, yoğurtlusunu yapmakta mümkün. Onları da peyderpey yapalım isterim tabi.
 
Zibek Yumurtalısı Ne Demek?Muğla Mutfak Kültüründe Zibek Yumurtalısı Nasıl Yapılır?
 
Muğla Yemek Kültüründe Zibek Yumurtalısı İçin Kullanılan Malzemeler;
 
*     10 Adet Zibek
*     1/2 Çaybardağı Zeytinyağı 
(İsteğe Bağlı Tereyağ Da Kullanılabilir)
*     2 Adet Yumurta
*     Tuz
*     Karabiber
*     Toz Kırmızı Biber
(İsteğe Bağlı Sırada Kullanılabiliyor)
 
En iyi Yumurtalı Yemeklerden Zibek Yumurtalısı yapılıs tarifi;
 
Zibekler yıkanıp 1 cm boyutlarında doğranır. Yağ tavada ısıtılıp Zibekler ilave edilir ve yumuşayana kadar karıştırılarak kavrulur. Yumurta kırılır. Tuz, karabiber ve toz biber ile tatlandırılır. İstenirse yumurta bütün bırakılabilir.
 
İsteğe bağlı karıştırılarak da pişirilebilir. Ben kendi adıma zibeğin yumurtadan fazla olmasını, biraz dirice kalmasını ve belli belirsiz acı olmasını tercih ediyorum. Hatta ekmeği banarak elle yemeği.
 
Daha bir lezzetleniyor sanki. Ha birde bakır tavada pişirilirse daha daha.  lezzetli oluyor.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler