Anadolu Mutfağı

Anadolu Mutfağı nedir? Anadolu Mutfağında hangi yemekler yapılırdı? Anadolu Mutfağınin özellikleri nelerdir? Anadolu Mutfağında yapılan nefis yemek tariflerini evinizde de yapmak istermisiniz? Anadolu Mutfağında şeflerin özel yemek tariflerinden faydalanabilirsiniz? Anadolu Mutfağı yemeklerini ve Anadolu Mutfağı yemek arşivini bu yemek kategorimizde bulabilirsiniz…


Küreselleşmenin Gölgesinde Anadolu Mutfağını Korunmak

Küreselleşmenin Gölgesinde Anadolu Mutfağını Korunmak

Küreselleşme, ekonomik, siyasi ve sosyal ilişkilerin dünya çapında yaygınlaşması olarak tanımlanabilir. Bu süreç, yerel kimlikler üzerinde baskı unsuru olmuştur. Küreselleş..

Geleneksel Lezzet

Geleneksel Lezzet "Kömbe" Nedir? Nasıl Yapılır?

Hatay, zengin mutfak kültürüyle dikkat çeken şehirlerimizden biridir ve kömbe, bu kültürün en özel lezzetlerinden biri olarak karşımıza çıkar. Kendine has baharat karışımı ve kıyır..

Etli Nohut Yemeği Nasıl Yapılır? Püf Noktası Nelerdir?

Etli Nohut Yemeği Nasıl Yapılır? Püf Noktası Nelerdir?

Etli nohut yemeği, Türk mutfağının sevilen ve sıkça tercih edilen yemeklerinden biridir. Hem doyurucu hem de lezzetli olan bu yemek, özel günlerde ve günlük öğün..

Anadolu Mutfak Kültürü Nedir? Ünlü Yemekleri..

Anadolu Mutfak Kültürü Nedir? Ünlü Yemekleri..

Cumhuriyet dönemiyle birlikte batı etkisiyle daha da çeşitlenen Anadolu mutfağında zeytinyağlı yemekler ve Ege mutfağının deniz ürünleri, sarmalar ve mezeler ön plana çıkmıştır.

Anadolu Toplumunda;

Anadolu Toplumunda; "Sofra"

Eskiden tahtadan yapılmış kullanılırken, bu kaşıkların yerini zamanla madeni olanlara bırakmıştır. Yufka ile yeme dışında, elle yeme alışkanlığı yoktu. Hatta bazı topluluklarda elin yemeğe bastırılma..

Șef Emir Topuk; Anadolu’daki peynir çeşitliliği

Șef Emir Topuk; Anadolu’daki peynir çeşitliliği

Olgunlaştırılmadan satışa sunulan taze beyaz peynirler, salamurada bekletilip olgunlaştırılan beyaz peynirler ve torbalarda süzülen köylü peyniri (teleme) olacak şekil..

Bu Nefis Lezzeti Derebucak ’tan Başka Yerde Bulamazsınız

Bu Nefis Lezzeti Derebucak ’tan Başka Yerde Bulamazsınız

Derebucaklı aşçı Servet Çınar, Anadolu mutfağında soğanlı bulgur pilavının ilçeye ait bir çıtır lezzet olduğunu belirtirken, özellikle Avrupa’dan yöreye...

Yöresel Köfter Tatlısı...

Yöresel Köfter Tatlısı...

Niğde'de hobi olarak bağcılık yapmaya başlayan baba ve oğlu, unutulan yöresel lezzet köftere yeniden hayat verdi. Endüstriyel tatlılar yüzünden unutulmaya yüz tutan..

Anadolu Mutfağı Lezzetleri 'nden Nohutlu Tirit Yaptınızmı?

Anadolu Mutfağı Lezzetleri 'nden Nohutlu Tirit Yaptınızmı?

Nohutlu Tirit nedir? Nohutlu Tirit nasıl yapılır? En eski tirit tariflerinden evde Nohutlu Tirit yaptınızmı? Geleneksel Türk mutfağında yöresel mutfa..

Yöresel Mutfaklarda Kış Hazırlıklarından Salça Yapımı..

Yöresel Mutfaklarda Kış Hazırlıklarından Salça Yapımı..

Yaptığımız ev salçasını yemeklerde kullandığımız gibi kahvaltıda da açılısını yaparak sabah kahvaltısında bol bol tüketiyoruz. İşletmelerimi...

Pestil Ve Kömen Nedir?

Pestil Ve Kömen Nedir?

Son yıllarda şehrin ekonomik hasılasının en başında gelen pestil ve kömenin üretimi modern yöntemlerle yapılmaya başlandı. Ancak geleneksel yöntemlerle üretilen pestil..

Dikkat !!! Kurban Eti Evde Nasıl Dinlendirilir?

Dikkat !!! Kurban Eti Evde Nasıl Dinlendirilir?

Kurban eti genel olarak en az 24 saat dinlendirilmelidir. Kurban eti 0 ila 5 santigrat derecede küçükbaş kurban eti için 1-2 gün, büyükbaşlarda 7-10 gün

Türk Mutfağında Kış Hazırlıkları Nelerdir?

Türk Mutfağında Kış Hazırlıkları Nelerdir?

Türk mutfağında ve Anadolu mutfağında kış hızarlıkları listesi nedir? Her yörede farklı kültür birikimleriyle hazırlanan Türk mutfağı yemek arşivinden...

Çeçil Peyniri...

Çeçil Peyniri...

Göğermiş Çeçil Faydaları Nelerdir? Çeçil Peyniri Nasıl Yapılır? Termofilik Kültür Nasıl Yapılır? Çeçil peyniri tarifine göre Evde çeçil peyniri yapmak için kullanılacak malzemeler..

Gırar Çorbası & Ayran Aşı

Gırar Çorbası & Ayran Aşı

Gırar Çorbası nedir? Ayran aşı hangi ilimize aittir? Gırar Çorbası hangi yöresel mutfaklarımızda yapılır? Gırar Çorbası için kullanılan malzemeler nelerdir? Otlu peynir çorbası..

Boşnak Böreği Nasıl Yapılır?

Boşnak Böreği Nasıl Yapılır?

İncecik açılan hamuru, nar gibi kızarmış, çıtır çıtır bir börek olan Boşnak Böreği zahmetten sonra gelen rahmetin bir örneği gibi. Lezzetiyle mest etmeyeceği mide olmayan Ispanaklı...

Cimcik Aşı Nedir? Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

Cimcik Aşı Nedir? Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

Yöresel mutfaklarımızdan Kütahya mutfağında Cimcik Aşının özellikleri nelerdir? Cimcik Aşı nasıl pişirilir? İlginç Yemek isimleri..

Kış Kızartması Nasıl Yapılır?

Kış Kızartması Nasıl Yapılır?

Büyüklerimden gördüğüm bu alışkanlığı devam ettiriyorum bende. Bu yaz kuruttuklarımla kızartma yaptım ve unutulmaya yüz tutmuş bu yemeğimizin tarifini sizlerlede paylaş...

Çıtır Kase İçinde Etli Keşkek Nasıl Yapılır?

Çıtır Kase İçinde Etli Keşkek Nasıl Yapılır?

Hazır Yufka Nereden Geldi ? Kuzu Etinin Sağlığa Faydaları Nelerdir? Buğdayın Kökeni Nedir Nereden Gelmedir? Peki Buğdayın Sağlığa Faydaları...

83 Yaşındaki Babaannemizin Elinden Çildirme Tarifi...

83 Yaşındaki Babaannemizin Elinden Çildirme Tarifi...

Yöresel Mutfaklarımızdan Muğla Mutfak Kültüründe En İyi Lezzetlerden Çildirme Nasıl Yapılır? Eğer pişirme işlemini sac üzerinde yapacak isek...

Muğla Mutfak Kültüründe Kışlık İncir Hazırlığı...

Muğla Mutfak Kültüründe Kışlık İncir Hazırlığı...

İncir ağacı yabanıl hayatı besler ve ekolojik döngü için vazgeçi 'lmezdir ve eski dönemlerden günümüze besin kaynağı olması nedeniyle antik çağlardan...

Kış hazırlıklarından

Kış hazırlıklarından "Göceli Tarhana" Nasıl Hazırlanır?

Fethiye, Dalaman, Seki, Seydikemer ve dağ köylerinde yapılan göceli tarhana olarak bilinir. Tarhanamızın yapımı için Dalaman Kayadibi..

Her Derde Deva

Her Derde Deva "Elma Pekmezi" Nasıl Yapılır?

En İyi Pekmez Çeşitlerinden Elma Pekmezi Nasıl Yapılır? En Farklı Pekmezlerden Elma Pekmezinde Kullanılan Malzemeler ve Geleneksel...

Muğla Mutfağında Semizotu Kavurması Nasıl Yapılır?

Muğla Mutfağında Semizotu Kavurması Nasıl Yapılır?

Yöresel mutfaklarımızda en iyi sebzeli yemeklerden olan Semizotu Kavurması tarifini “Yeliz Tezcan Bingöl’ün Türk mutfağı yemek arşivi..





Anadolu Mutfağı Nedir? Anadolu Selçukluları Ve Beylikler Döneminde Anadolu Mutfağı. Cumhuriyet Döneminde Anadolu Mutfağının Gelişimi. Osmanlı İmparatorluğu Döneminde Anadolu Mutfağı Nasıldı?
 
İnsan, geçmişten günümüze gelinceye kadar beslenme ihtiyacını çeşitli şekillerde karşılamıştır. Buna göre konumuzu oluşturan Geleneksel Anadolu Mutfak Kültürü’nün ortaya çıkışı ve gelişimini 5 ana grupta değerlendirebiliriz.
 
1- Avcı Toplayıcı Beslenme Süreci: İnsanın yeryüzünde görülmesinden yerleşik düzene (Neolitik Dönem) geçinceye kadarki süreçtir. Bu sürecte insanlar, doğadan topladıkları ve avlandıkları bitki ve hayvanları yiyerek beslenmelerini sağlamışlardır.
 
2- Anadolu’da İlk Yerleşik Düzene Geçilmesinden (MÖ 9-8 bin yıl önce), M.S. X. Yüzyıla Kadarki Süre.; Bu süre.te Anadolu’da birçok yerleşim yerleri ve devletler kurulmuştur. Bunlardan önemlileri Hattiler, Hititler ve Urartulardır. Bunların beslenmelerinin ana ürününü tahıl ve tahıl ürünleri, baklagiller ile koyun, keçi, sığır ve kümes hayvanları oluşturmuştur.
 
3- Anadolu Selçukluları ve Beylikler Dönemi: Anadolu’ya özellikle 1041 yılından itibaren büyük gruplar halinde gelip yerleşen Selçukluların mutfak kültürleriyle ilgili bilgileri Kaşgarlı Mahmud’un Divanu Lügati’t Türk (1072), Yusuf Has Hacip’in Kutatgu Bilig (XI. Yüzyıl), Mevlana’nın eserleri (Mesnevi, Divan-ı Kebir, Mektübat, Mecalis-i Seb’a XIII. Yüzyıl) ve 14. yüzyılda yazılı hale getirilmiş Dede Korkut hikâyelerinde bulabiliriz. Bu dönemde Orta Asya’dan getirilen mutfak kültürü, Anadolu’da yerleşik insanların kültürleriyle bütünleşmiştir.
 
4- Osmanlı İmparatorluğu Dönemi: Bu dönem Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşundan (1299), Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna (1923) kadarki süreci kapsar. Osmanlı İmparatorluğunun gelişimine paralel olarak, mutfak kültürü de gelişmiştir. Mutfakta aşçılar, padişah ve saray ileri gelenlerin hoşuna gidecek yemekleri yapabilmek, ziyafetleri daha gösterişli hale getirmek için adeta birbirleriyle yarışarak, Osmanlı Mutfak Kültürü’nün zenginleşmesine katkıda bulunmuşlardır.
 
5- Cumhuriyet Dönemi (1923-Günümüz): Başlangıçta Anadolu mutfak kültürüyle ilgili kaynaklar daha çok İstanbul mutfağına ait olmasına karşın, bunun ekonomik ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak iletişimin artmasıyla zamanla gelişerek daha da zenginleştiğini söyleyebiliriz. Gelişmeye bağlı olarak yörelere özgü yemekler diğer yörelerde de bilinir duruma gelmiştir. 
 
Günümüzde Geleneksel Anadolu Mutfak Kültürü’nü teknolojik gelişmeler daha fazla etkilemiştir. Yağların rafinasyonu, tereyağı ve iç yağlarının yerini margarinlerin alması, tatlandırıcı olarak bal ve pekmez yerine şekerin yoğun olarak kullanılması, buğdayın saflaştırılarak tam buğday unu yerine, beyaz unun kullanılması, konserve, hazır yemeklerin, gıda katkı maddelerinin ve tatlandırıcıların mutfağa girmesi, yemek pişirme araçlarının değişmesi, GDO’lu ürünlerin piyasaya girmesi gibi nedenler Geleneksel Mutfak Kültürü’nün değişmesinde rol alan başlıca etmenler olarak karşımıza çıkmaktadır.