Çıtır Kase İçinde Etli Keşkek Nasıl Yapılır?

Çıtır Kase İçinde Etli Keşkek Nasıl Yapılır?

Hazır Yufka Nereden Geldi ? Kuzu Etinin Sağlığa Faydaları Nelerdir? Buğdayın Kökeni Nedir Nereden Gelmedir? Peki Buğdayın Sağlığa Faydaları...

Çıtır Kase İçinde Etli Keşkek Nasıl Yapılır?
Türk Mutfağı Sevdalısı "Mert Diş"
 
Keşkeğin Türk Mutfağında Yeri Nedir?
 
Keşkek yemeği özellikle Amasya, Sivas, Manisa, Çanakkale, Edirne, Keşan Tekirdağ, Balıkesir, Kandıra, Sinop, Tokat, Muş, Samsun, Ordu, Çankırı, Denizli, İzmir, Uşak, Aydın, Muğla, Afyonkarahisar, Amasya, Çorum, Yozgat, Silifke, Karabük, Ağrı ve Antalya gibi şehirlerde bilinir ve tüketilir. Ağrı'da "Helise" adıyla da bilinir.[3] Anadolu'da keşkek daha çok düğün yemeği olarak  da bilinmektedir. 
 
Yufkadan Çıtır Kase İçinde Etli Keşkek Nasıl Yapılır ? 
 
Hazır Yufka Nereden Geldi ? 
 
Yufka,  Osmanlı İmparatorluğu mutfağının mirası olarak bu devletin de  eski toprakları üzerinde yer alan birçok ülkenin mutfağında  da bulunur. Yufkanın daha kalın bir biçimi Orta Asya Türk mutfağı kökenliği nde    görünmektedir.
 
Kuzu Etinin Sağlığa Faydaları Nelerdir? 
 
ayrıca Kuzu eti, kas işlevi için gerekli bir madde olan karnosinin üretilmesi için de gerekli aminoasit olan beta-alanini içerir. İnsan kaslarındaki yüksek karnosin seviyeleri, yorgunluğun azalması ve egzersiz performansının artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Kuzu eti, özellikle de  B12 vitamini bakımından da çokça  zengindir. 
 
Buğdayın Kökeni Nedir Nereden Gelmedir? 
 
Anadolu ve Ön-Asya'dan köken aldığını ve evrimin burada sürdürdüğünü göstermektedir. dayanıklılık gösterdiği için, Aegilops tauschii kurağa dayanım gösterdiği için buğday ıslahında kullanılmaktadır. Buğdayın gen merkezi; Anadolu, Batı İran, Irak, Suriye ve Filistin'i içeren Ön-Asya olarak ayrıca  kabul edilebilmektedir.
 
Peki Buğdayın Sağlığa Faydaları Nelerdir Nedir ?
 
Buğday, selenyum açısından zengin olduğu için ve  cildin beslenmesini sağlar. Ayrıca Cilt sağlığına oldukça faydalı olan buğday aynı zamanda cildi zararlı güneş ışınlarından da  korur. E vitamini ve çinko açısından buğday zengin olduğundan dolayı cilde sağlıklı görünüm kazandırır ve parlamasını  da oldukça sağlandığı bilinmektedir. 
 
çıtır kase icinde etli keşkek in tarifini sizler için sofranıza kadar getirdim ve sofranıza ve bayram sofranızda afiyetle yemeniz için tarifini ve yapılışını sizinle paylaşacağım .
 
Peki etli keşkek için hangi malzemeler kullanılmalı ve gerekmektedir ?.
 
Geleneksel Türk Mutfağında En İyi Lezzetlerden Çıtır Kase İçinde Etli Keşkek İçin Kullanılacak Malzemeler ; 
 
*     6 su bardağı buğday 
*     Yarım kg kuşbaşı et 
*     9 su bardağı et suyu 
*     1.5 çay kaşığı tuz 
*     1.5 yemek kaşığı tereyağı
 
Geleneksel Anadolu Mutfağında Çıtır kase için malzemeler nelerdir?
 
*     1 adet yufka 
*     1 çay bardağı ndan az sıvı yağ
*     1,5 çay kaşığı pul biber 
 
En Eski Yemeklerden Çıtır  Kase İçin Yapım Aşaması ; 
 
Öncelikle  kase yapmak için bir adet kase yardımı ile  adet daire kalıp şekli verelim. 
 
Sıvı yağa pul biberi ekleyelim ve Karıştıralım.
Yufkanin birinin üzerine sürüp , diğer yufkayı üzerine koyup , yağdan bir daha sürüp üstüne bir yufka ve bir yağ daha sürüp orta bir kasenin üstüne koyup kenarlarına şekil verip 250 derecelik fırında pembeleşinceye kadar kızartalım. 
 
Tarihi Türk mutfağı Yemek Arşivinde Etli Keşkek İn Yapılışı; 
 
buğdayı bir gece önceden haşlayıp ertesi gün et suyunda et aroması vermek için güzelce buğdayları pişiriyoruz ve diğer tarafta kavrulmuş kuşbaşı eti buğdayların içine ekleyip , ocaktan alıyoruz, 
 
1.5 Yemek Kaşığı terayağını eritip  keşkeğe ekliyoruz. Servis aşaması nda  Pişen çıtır kaseye 3 yemek kaşığı kadar keşkeği ilave edip ortasını çukurlastırıp az ayrıldığımız etleri sunum olarak üstüne koyup servis edelim. 
 
Afiyet şeker olsun dileklerimle... 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler