• Kış hazırlıklarından

    Kış hazırlıklarından "Göceli Tarhana" Nasıl Hazırlanır?

  • Kış hazırlıklarından

    Kış hazırlıklarından "Göceli Tarhana" Nasıl Hazırlanır?


Kış hazırlıklarından "Göceli Tarhana" Nasıl Hazırlanır?

Fethiye, Dalaman, Seki, Seydikemer ve dağ köylerinde yapılan göceli tarhana olarak bilinir. Tarhanamızın yapımı için Dalaman Kayadibi..

Kış hazırlıklarından "Göceli Tarhana" Nasıl Hazırlanır?Kış hazırlıklarından "Göceli Tarhana" Nasıl Hazırlanır?
Şef Selma Atabey
 
Muğla'da üç ayrı tarhana yapılmaktadır. Bunlardan Fethiye, Dalaman, Seki, Seydikemer ve dağ köylerinde yapılan göceli tarhana olarak bilinir. Tarhanamızın yapımı için Dalaman KAYADİBİ'NDEN Feride hanım ve kızı Esin Turgut hanıma, Selim Işık hocama çok teşekkür ederim. Hazırlık aşaması oldukça meşakkatli ve oldukça besleyici bu tarhananın hazırlığı için öncelikle ön hazırlık yapılması gerekir.
 
Geleneksel Türk mutfağında ve yöresel mutfaklarımızda Kış hazırlıklarından Göceli Tarhana Nasıl Hazırlanır ?
İlk olarak tarhana unu hazırlığı yapılır. Tarhana unu için buğday, nohut, kuru fasulye, mısır yıkanıp kurutulur ve değirmende  öğütülür.
 
• Tarhananın olmazsa olmazlarından yoğurt hazırlığı birkaç gün evvelinden yapılmaktadır.  Ev yapımı yoğurt olması, sağma sütle hazırlanan yağlı yoğurt olması lezzeti ve besleyiciliği açısından tercih edilmektedir. Tarhanayı yoğururken ve maya üretirken kullanmak üzere yoğurt mayalanır.
Tarhana için öğtülen un ve yoğurt ile maya üretilir. Bu en az 3 gün ile 7 gün arasında üretilir. 
 
Ön hazırlıkları tamamlandıktan sonra tarhana yapımına geçilir. Önce tam bir vitamin deposu  hazırlanır, pişirilir. Hazırlanan bu karışıma göce denmektedir. Her tarhana yapımında fazlaca yapılan göce tabaklara konulup üzerine eritilmiş tereyağı veya tereyağında çıtırdatılmış kuru kırmızı biber dökülerek ev halkına, konu komşuya ikram edilir. Hazırlanan göcenin soğuması beklenir ve tarhana hamuru yapımı aşamasına geçilir.
 
 
• Tarhana için öğütülmüş un yoğurma kabına 
Çuvala veya bidonlara konan hamur havanın sıcaklığına göre günde bir veya iki defa karıştırılıp yoğrulur. Mayası geldiğinde çarşaflar üzerine birer avuçluk ölçülerde parça parça konularak gölge bir alanda kurutmaya alınır. Üst tarafı kurudukça çevrilerek altta kalan bölümünde kuruması sağlanır. Dış tarafı iyice kuruduktan sonra parçalara ayrılarak iç bölümleri de kurutmaya bırakılır. 
 
Her gün biraz daha küçük parçalara bölünerek kurutma devam ettirilir. Kurutma süresi havanın sıcaklığına göre 1 hafta ile 1 ay arasında değişebilmektedir. Tamamen kuruduktan sonra süzgeçten elle geçirilerek küçük tanelere ayrılır veya değirmende öğütülerek küçük taneli hale getirilir. 
 
Kış hazırlıklarından "Göceli Tarhana" Nasıl Hazırlanır?
Soğuk kış günlerinde bağışıklık sisteminizi güçlendirecek ve içinizi ısıtacak en iyi çorbalardan Göceli Tarhana hazır…
 
Evinizin bereketi, damağınızın tadı ve elinizin lezzeti eksilmesin. Sağlıkla kalın.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler