Her Derde Deva Elma Pekmezi Nasıl Yapılır?
Şef Mehmet Kudat
Geleneksel beslenme kültürü ve damak zevkinin vazgeçilmezlerinden olan elma pekmezi, köylerde yaşayan vatandaşlar tarafından geleneksel yöntemlerle üretiliyor. Trabzon Şalpazarı çetrik köyü sizler için yapımına şahitlik etik köyde tamamen doğal meşe kömürüyle yapılıyor.
Elma pekmezi tarifi pekmez yapılan dönemlerde en çok aratılan tarifler arasında yer alıyor. Pekmez kışlık hazırlıklar içerisinde belki de en faydalısı ve lezzetli olanlarındandır.
Her derde deva olarak bilinen elma pekmezinin faydaları arasında sayabileceğimiz çok sayıda şey vardır. Uzmanlar yaptıkları açıklamalarda her fırsatta elma pekmezinin tüketilmesi gerektiğini söylemiştir. Mevsimine göre toplanan, alınan meyvelerden pekmez yapmak ne kadar meşakkatli olsa da aynı zamanda hem sağlıklı hem lezzetli olur.
Elma sağlığa birçok yönden faydası bulunan meyve. Özellikle
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin elma pekmezinin de sağlığa önemli faydaları bulunuyor. Peki, elma pekmezi nasıl yapılır? İşte nefis elma pekmezi tarifi...
Elma pekmezi tarifi pekmez yapılan dönemlerde en çok aratılan tarifler arasında yer alıyor. Pekmez kışlık hazırlıklar içerisinde belki de en faydalısı ve lezzetli olanlarındandır. Her derde deva olarak bilinen dut pekmezinin faydaları arasında sayabileceğimiz çok sayıda şey vardır. Uzmanlar yaptıkları açıklamalarda her fırsatta elma pekmezinin tüketilmesi gerektiğini söylemiştir.
Mevsimine göre toplanan, alınan meyvelerden pekmez yapmak ne kadar meşakkatli olsa da aynı zamanda hem sağlıklı hem lezzetli olur. Elma sağlığa birçok yönden faydası bulunan meyve. Özellikle elma pekmezinin de sağlığa önemli faydaları bulunuyor. Peki, elma pekmezi nasıl yapılır? İşte nefis elma pekmezi tarifi...
En İyi Pekmez Çeşitlerinden ve
En İyi Lezzetlerinden Elma Pekmezi Nasıl Yapılır?
En Farklı Pekmezlerden Elma Pekmezinde Kullanılan Malzemeler;
* 20 Kg Elma
Elmaları temizleyip, yıkadıktan sonra büyükçe bir tencere içerisine alıyoruz.
Üzerine su ilave ediyoruz. İlave ettiğimiz su ile elmanın oranı tıpkı komposto yaptığımızdaki miktar kadar olmalı.
Tencereyi meşe kümürü yakarak anadolu usulu yer ocağına koyarak yarım saat kadar, elmalar yumuşayana kadar pişiriyoruz.
Daha sonra bunu temiz bir bez yada küçük pirinç çuvalın içerisine boşaltarak suyunun süzülmesini sağlıyoruz.
Elmalardan çıkan suyu tekrar büyükçe bir tencere içerisine alarak, ocak üzerine kaynatmak için yerleştiriyoruz.
Bu işlem normalde çok daha büyük tencere veya kazanlar içerisinde yapılır.
Ancak benim bu büyüklükte bir malzemem olmadığı için bu işlemi iki ayrı tencere içerisinde kaynatarak yapmak durumunda kaldım.
Her ikisini aynı anda kaynatıp, eksilen tencereye diğer tencereden ilave ediyoruz.
Yaklaşık altı saat kaynatıyoruz.
Pekmezin üzerindeki köpükleri almayı unutmuyoruz.
Kavanozlara bidonlara koyarak kışa hazırlık olarak serin bir ortamda muhafaza ediyoruz. (Çertik köyü, yenipazar-Trabzon yasemin hanim)