Pilav Tarifleri

En iyi Pilavlar nasıl yapılır? Tarihi Pilav Tariflerini yaparken nelere dikkat edilir? Osmanlı Pilav Tarifleri çeşitlerinde en önemli püf noktaları nelerdir? Türk mutfağında en iyi Pilavlar hangileridir? Evinizde Osmanlı Pilavları ve geleneksel Türk mutfağından pilavlar yapmak istermisiniz? Geleneksel Türk mutfağında Pilav çeşitleri nelerdir? Pilav Tarifleri kategorimizde ilgili sorularınızın cevabını bulabilirsiniz. 


En İyi Pilav Tariflerinden Evde Tavuklu Pilav Nasıl Yapılır?

En İyi Pilav Tariflerinden Evde Tavuklu Pilav Nasıl Yapılır?

Tavuklu pilavın kökeni, Osmanlı İmparatorluğu'na kadar uzanır. Bu geleneksel pilav, zaman içinde farklı bölgelerde farklı tatlar kazanmıştır. Türk mutfağı 'nda en iyi lezzetlerden biri..

Yörük Usulü Etli Bulgur Pilavı Tarifi ve Lezzet Tüyosu...

Yörük Usulü Etli Bulgur Pilavı Tarifi ve Lezzet Tüyosu...

Yörük usulü etli pilavının özellikleri nelerdir? evde Yörük usulü etli pilavı yaparken nelere dikkat edilir? Yörük usulü Bulgur pilavı, genellikle soğan, domates, biber ve baharat..

Türk Mutfağında Pilav Nedir? Pilav'ın Özellikleri Nelerdir?

Türk Mutfağında Pilav Nedir? Pilav'ın Özellikleri Nelerdir?

Geleneksel Türk mutfağında pilav, genellikle pirinç, bulgur veya diğer tahıllardan hazırlanan bir yemektir. Türk pilavları, yanında servis edilen ana yemekleri tamamlayıcı olarak..

Şef Savaş Ergen; Tek Tencere Şehriye Pilavı Nasıl Yapılır?

Şef Savaş Ergen; Tek Tencere Şehriye Pilavı Nasıl Yapılır?

Bu güne kadar evde Tek Tencere Şehriye Pilavı yaptınız mı? En muhteşem pilav tariflerinden Tek Tencere Şehriye Pilavı yapmak için hangi malzemeler gereklidir? "Şef Savaş Ergen"

Tavuklu Sebzeli Pilav Tarifi

Tavuklu Sebzeli Pilav Tarifi

En Meşhur Pilav Tariflerinden Tavuklu Sebzeli Pilav Nasıl Yapılır? En Farklı Pilav Tariflerinden Tavuklu Sebzeli Pilav İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir? Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivi..

Siirt'in Gizem Dolu Perde Pilavı Nedir? Nasıl Yapılır?

Siirt'in Gizem Dolu Perde Pilavı Nedir? Nasıl Yapılır?

Geleneksel Türk mutfağı şeflerinden Erdal Türksoy şöyle konuştu; ben tam 33 yılık Aşçıyım Türk ve dünya mutfağından çok araştırma yaptım lakin Siirt’in perde..

En Sevilen Bayram Pilavları 'ndan İç Pilavı Nasıl Yapılır

En Sevilen Bayram Pilavları 'ndan İç Pilavı Nasıl Yapılır

Peki en iyi bayram sofraları için hangi pilav çeşitleri yapılır? En meşhur bayram pilavlarından içpilavı nasıl yapılır? Evde içpilavı yamak için hangi malzemeler kullanılır?

Șef Ömür Akkor'dan En İyi Pilav Pişirme Teknikleri

Șef Ömür Akkor'dan En İyi Pilav Pişirme Teknikleri

Pilav Pişirme Teknikleri nelerdir? En iyi pilav çeşitleri nasıl yapılır? Pilav yaparken nelere dikkat edilir? Pilav Pişirme Teknikleri 'nde nelere dikkat edilir? Evde pilav yapmanın püf noktala...

Șef Ömür Akkor'un En Sevdiği Pilav Tarifi

Șef Ömür Akkor'un En Sevdiği Pilav Tarifi "Bahar Pilavı"

Bahar Pilavı nedir? En muhteşem pilav çeşitlerinden Bahar Pilavı en çok nerede yapılır? En iyi pilav tariflerinden Bahar Pilavı nasıl yapılır? Evde Bahar Pilavı yapmak için..

Firik Pilavı Nasıl Yapılır?

Firik Pilavı Nasıl Yapılır?

Peki bu güne kadar evde Firik Pilavı yaptınız mı? En muhteşem iftar sofralarınıza Firik Pilavı yapmak için Türk mutfağı şeflerinin özel pilav tariflerinden faydalanmak istermisiniz? İşte Sizlere "Dr. Öğr. Üyesi...

Nohutlu Dövme Pilav

Nohutlu Dövme Pilav

En lezzetli pilav tariflerinden Nohutlu Dövme Pilav nasıl yapılır? En eski pilav çeşitlerinden Nohutlu Dövme Pilav yapabilmek için kullanılması gereken malzemeler nelerdir? Anadolu Mutfağının..

En İyi Ramazan Pilavları

En İyi Ramazan Pilavları

Ramazan ayı yaklaşıyor. Birbirinden güzel ramazan sofraları bizleri beklerken mübarek ramazan ayının zenginliği sofralarımıza yansıyacak. Peki ramazan ayında yapılabilecek pilav..

İşte Sizlere Levanten Mutfağından

İşte Sizlere Levanten Mutfağından "Mansaf" Tarifi...

Mansaf nedir? En sevilen Ortadoğu yemeklerinden Mansaf nasıl yapılır? Bu güne kadar evinizde en meşhur Ortadoğu yemeklerinden Mansaf yemeği yaptınız..

Şef Ömür Akkor'a Özel Bu Tarifine Pilav Tarifine Bayılacaksınız

Şef Ömür Akkor'a Özel Bu Tarifine Pilav Tarifine Bayılacaksınız

Şef Ömür Akkor'un Kaymaklı Kavurmalı Bulgur Pilavı Evde Nasıl Yapılır? Geleneksel Türk mutfağında en lezzetli pilav çeşitlerinden İşte Kaymaklı Kavurmalı Bulgur Pilavı Tarifi!

İç Pilav Nasıl Yapılır?

İç Pilav Nasıl Yapılır?

Geleneksel Türk mutfağında bulunan yöresel mutfaklardaki pişirme teknikleri, coğrafi şartlara göre içerisine ilave edilen malzemeler farklılık gösterebilir. Örnek...

Duvaklı Pilav Nedir?

Duvaklı Pilav Nedir?

Duvaklı Pilav nasıl yapılır? Geleneksel Türk mutfağında ilginç yemek isimlerinden Duvaklı Pilav yapmak için hangi malzemelere ihtiyaç vardır? Türk Mutfağı Yemek Arşivinde..

Özbek Pilavı Nedir?  Özbek Pilavı Nasıl Yapılır?

Özbek Pilavı Nedir? Özbek Pilavı Nasıl Yapılır?

Özbek pilavının özellikleri nelerdir? Özbek pilavı pişirmenin püf noktalarını biliyormusunuz? Özbek pilavı Türkiyede en çok hangi yöresel mutfakları..

Yeşil Zeytinli Pirinç Pilavı

Yeşil Zeytinli Pirinç Pilavı

Pirincin Tarihi Nedir? Geleneksel Türk Mutfağına Özgü Ege Ve Akdeniz Mutfağının Lezzet Buluşması "Yeni Nesil Yeşil Zeytinli Pirinç Pilavı" Nasıl Yapılır ? En iyi pilav tarifleri 'nde...

Yufkada İç Pilav Nasıl Yapılır?

Yufkada İç Pilav Nasıl Yapılır?

Geleneksel Türk mutfağında pilav çeşitleri meşhurdur. Mutfak tarihimize baktığımız zaman sofraların zenginliği de pilav çeşitleri ile değerlendirilirdi. Türk mutfağında pilav sofraların...

En İyi Lezzetlerden

En İyi Lezzetlerden "Sebzeli Bulgur Pilavı" Nasıl Yapılır?

Geleneksel Türk mutfağında bulgur hayatın varoluşundan bu yana bir besin kaynağı ve olmazsa olmazlardandır. İşte sizler en iyi pilav çeşit...

En İyi Pilav Tariflerinden Kuruyemişli Pilav Nasıl Yapılır?

En İyi Pilav Tariflerinden Kuruyemişli Pilav Nasıl Yapılır?

Geleneksel Türk mutfağı ve Osmanlı saray mutfağında sofraların baş tacı pilav çeşitleri vazgeçilmez olanlardan'dır. Tarih boyunca hatırlatmak...

En İyi Pilav Tariflerinden

En İyi Pilav Tariflerinden "Evde Kabune Pilavı" Nasıl Yapılır?

Isparta’nın Düğün yemeği olarak bilinmesine rağmen hemen hemen her evde yapılan muhteşem bir lezzettir "Kabune Pilavı" yiyenlerin bir tabakla..

Şeflerin Özel Pilavlarından

Şeflerin Özel Pilavlarından "Perdeli Pilav" Tarifi...

En eski pilav tariflerinden Perde Pilavı yapmanın püf noktaları nelerdir? Yöresel mutfaklarımız 'dan Siirt mutfağına has Perde Pilavı tarifini Türk mutfağı...

Denizci Pilavı (Bodrum)

Denizci Pilavı (Bodrum)

Şef Selma Atabey‎'den en eski pilav tariflerinden, en farklı pilavlardan denizci pilavı nasıl yapılır? Muğla mutfağında ve Muğla yemek kültüründe en iyi pilav çeşitlerinden denizci..





Türk Mutfağında Pilav Geleneği  “Nihal Kadıoğlu Çevik”
Pilav, Türk mutfağının ritüel nitelikli yemek türlerinden biridir. Törensel yemeklerden gündelik sofralara kadar güncelliğini koruyan pilav farklı besin ürünleriyle hazırlansa da Türkiye'de "pilav" denildiğinde ilk akla gelen pirinç pilavıdır ve her dönem özel bir statüye sahip olmuştur. Diğer pilav çeşitlerini tanımlamada "bulgur pilavı", "dövme pilavı", "kuskus pilavı" gibi malzemeyi ifade eden adlar kullanılır.
 
Pirinç, Uzakdoğu ve Güneydoğu Asya'dan Hindistan'a uzanan geniş coğrafyadaki halkların temel besini olagelmiştir. Anadolu'da tarımsal üretimin önceliği ise kutsal bir besin olarak kabul edilen buğdaya dayanır. Buğdaydan elde edilen bulgurla hazırlanan pilav çeşitleri beslenme geleneğinde önemli yer tutar. 
 
Türk Mutfağının özgün türlerinden olan bulgur, glüteni bol olan sert buğdaydan yapılır. Yapılış tekniği buğdayın kabuğuyla birlikte iki misli suyla suyunun çektirilip haşlanmasından sonra güneşte kurutulmasına ve dövülerek ufaltılması esasına dayanır. Türkiye'nin bu köklü ve zengin besin değerine sahip ürünü pilav şeklinde ya da yemeklerin tamamlayıcı malzemesi olarak kullanılır. Bir başka buğday ürünü olan firikle ve kuskus, şehriye gibi besinlerle de pilav yapılabilir.
 
Kaynaklar 13. yüzyılın ünlü Türk şair ve düşünürü Mevlana'nın mutfağında pişirilen pilavın malzemesinin pirinç, nohut, koyun eti, kestane, havuç, soğan, yağ, çamfıstığı, kuş üzümü, karabiber ve yenibahardan oluştuğunu ve pilavın kavurma tekniğiyle pişirildiğini aktarmaktadır.
 
Osmanlı yemek kültüründe özellikle saray mutfağında incelikli lezzetlere sahip pilav türlerininsunumları törensel nitelikler taşır. Pilav; çorbaların, et ve sebze yemeklerinin, dolmaların, meyve ve tatlının arkasından sofraya getirilir ve yemek pilavla tamamlanır. Aynı gelenek bugün Türkiye'nin kimi bölgelerinde güncelliğini korumaktadır. Yemeğin bitiminde sofraya getirilen büyük bir tabak dolusu pilav "sözkesen" adını alır ve yemeğin sona erdiğini sembolize eder. 
 
Kasım 1539'da, Kanuni Süleyman'ın oğulları Bayezid ve Cihangir'in sünnet düğünlerinde verilen yemekler "ziyafet defteri" ne ayrıntılarıyla kaydedilmiştir. Sade pilav başta olmak üzere; erişte pilavı, sarı pilav (safranlı), yeşil pilav (pazı ya da ıspanak suyu ile boyanmış), kızıl pilav (pekmezli), şehriye pilavı, nar ekşili pilav ve unlu pilav tören yemeğinin önemli bölümünü oluşturan pilav çeşitleridir.
 
Ünlü gezgin Evliya Çelebi 17. Yüzyıldaki Seyahatnamesinde safranlı, dutlu, narlı, ödağaçlı, amberli, köfteli, fıstıklı, dövülmüş bademli ve üzümlü pilav çeşitlerinden söz eder.
 
18. yüzyıla gelindiğinde sebzeli pilavların, deniz ürünleriyle hazırlanan pilav çeşitlerinin saray mutfağında aranan tatlar olduğu görülmektedir.
 
Pilav geçmişte olduğu gibi günümüz Türkiyesinde de sade bir pişirme tekniğine sahiptir. Yaygın geçerliliği olan kavurma tekniğinde pirinç ayıklanıp yıkandıktan sonra tuzlu suda bekletilerek süzülür. Sonrasında yağda (özellikle tereyağı) kavrularak üzerine kaynar su (ya da et veya tavuk suyu) ve tuz ilave edilip pişirilir. 
 
Pişme işleminin sonrasında yapılan "demlendirme" (pilavın 15-20 dakika dinlendirilmesi) pilavın istenen kıvamda olması için gereklidir. Salma tekniği ise kavurma işlemini içermediğinden daha sağlıklı kabul edilmektedir.  Pirincin cinsi iyi bir pilavın ön koşuludur çünkü pirincin kaç ölçü su çekeceği, rengi ve kokusu, ortaya çıkacak pilavın kalitesini belirler. 
 
Kullanılan yağın özelliği ve et ya da tavuk suyu kullanımı, pişme işleminden sonra pirincin yeterince demlenmesi pilavın istenilen lezzette olmasını sağlar. Türk mutfağında iyi bir pilav için geçerli ölçüt "pirinçlerin tane tane olması, birbirine yapışmaması" dır. Basit bir yemek izlenimi verse de saray mutfağından günümüze pilav yapımı aşçıların ve ev kadınlarının test edildiği en önemli yemek türü olmuştur. İyi bir pilav yapan aşçının diğer yemek türlerini de iyi yapabileceği düşüncesi sözlü gelenekte yaşamaktadır.
 
Kavurma, salma gibi farklı tekniklerle hazırlanan pilav, içerisine eklenen et, tavuk eti, bazen balık, çeşitli sebze ve kimi zaman ceviz, badem gibi kuruyemişlerle zenginleştirilir. En çok tüketilen pilav çeşitleri şehriyeli, sade, etli-tavuklu, et-tavuk sulu, nohutlu pirinç pilavları ile sade, domatesli ve yeşil mercimekli bulgur pilavlarıdır.
 
Pilavlara konulan sebzeler, aromatik otlar, nohut, mercimek, et, tavuk, midye, karides, fıstık, üzüm gibi maddeler pilavların besin değerini artırdığı gibi görünüşlerini de güzelleştirirler.
 
Pilav, yanında ayran, yoğurt, salata ve yeşilliklerle tek kap yemek olarak yenebilir. Tencere yemekleri adı verilen sulu yemeklerin vazgeçilmez tamamlayıcısı olan pilav, bu durumda yemekle bir arada yenen bir çeşide dönüşür.  Et yemekleri, özellikle kebap türleri mutlaka pilavla servis edilirler.
 
Genelde kuzu ve tavukların içi "iç pilavla" doldurulduktan sonra bütün olarak kızartılır veya pişirilir. Törensel özelliği bulunan bu yemek için hazırlanan iç pilav yöreden yöreye değişen lezzetler taşır. Genelde pirince eklenen küçük ciğer parçaları, çamfıstığı, kuş üzümü, nane, dereotu, maydanoz, tarçın, yenibahar, karabiber gibi tat vericiler iç pilavın lezzet dengelerini kurar.
 
Türkiye'deki pilav türlerine ilişkin güncel bir liste şu şekilde sıralanabilir: (Pirinç pilavı için): Sade, lapa, bezelyeli, taze domatesli, enginarlı, patlıcanlı, taze iç baklalı, zeytinyağlı lahanalı, havuçlu, kestaneli, nohutlu, mercimekli, örgülü, şehriyeli, perdeli, et-tavuk suyuna, etli, kaburgalı, taskebabı, düğün pilavı, Acem, Özbek,  köfteli, alipaşa, duvaklı, ciğerli iç, tavuklu, gendime, midyeli, yumurtalı… (Bulgur pilavı için): sade, zeytinyağlı, taze domatesli, salçalı, sebzeli, meyhane, patatesli, nohutlu, mercimekli, şehriyeli, et-tavuk suyuna, etli, yumurtalı…
 
Türkiyenin Batı Karadeniz Bölgesi özellikle, Tosya, Boyabat, Bafra ve Kargı ilçeleri pirinç türleri ve lezzetli pilavları ile ünlüdür. 
 
Ancak pirincin yetiştirilmediği bazı merkezlerde bile görkemli pirinç pilavlarına tanık olmak mümkündür. Bunlardan birini oluşturan İskilip Dolması (ismi dolma olmakla birlikte bir pilav türüdür) özgün tekniği ve ekipmanı ile dikkat çekicidir. İskilip dolması bu iş için ayrılan büyük bir bakır kazanda içerisinde oluşturan düzenekte özel dokunmuş bir torba içindeki pirincin haşlanması ve tereyağlı soğanlı baharatlı çeşniyle birleştirilip demlendirilmesiyle hazırlanır. 
 
Özel günlerin vazgeçilmezi olan İskilip Dolması, kendine özgü sofra geleneğine sahiptir. Bu dolmayı yiyenler aşçıya bahşiş vermezlerse kazanın hamurla sıvanarak kapatılmış kapağı açılmaz. 
 
Siirt ve çevresinin ünlü törensel yemeği Perde Pilavı kendine özgü ‘fes şeklinde' bakır bir tencerede pişirilir Yumurta, süt ve yağ ile yoğrularak hazırlanan hamur, bu özel tencereye yufka şeklinde sıvanır. Önceden keklik veya tavuk etiyle hafifçe pişirilen pilav, badem içleri ve baharatla tatlandırılarak bu tencereye konur, üzeri aynı hamurla sıvandıktan sonra köz halindeki ateşin üzerinde pişirilir. 
 
Bir tabağa ters olarak alınan perde pilavı lezzetiyle olduğu kadar görüntüsüyle de dikkat çekicidir. Bu yemeğe yumurtalı hamurun pirinci kaplamasına atfen Diyarbakır'da "duvaklı pilav" adı da verilir.
 
Karadeniz bölgesinin ünlü hamsili pilavı, Ege bölgesinde zeytinyağıyla hazırlanan pilav türleri, Akdeniz kıyısında beyaz etle bulguru buluşturan pilavlar kendi kültürel örgüleriyle dikkat çeken çarpıcı lezzetleri oluştururlar.
 
Pilavın düğünlerde özel bir yeri vardır. Hazırlanan yemekler içerisinde ilk sırayı alır ve et suyuyla pişirilip üzerine konulan et parçalarıyla servis edilir.
 
Ülkemizde baharın gelişinin, doğanın canlanıp yenilenmesinin kutlandığı Hıdrellez, Nevruz gibi mevsimlik bayramlarda pilav yapılması ve etle birlikte yenilmesi yaygın bir gelenektir.
 
Türkiye'nin bazı yörelerinde yapılan "yağmur duası"nda etle pişirilen pilavdan mümkün olduğunca çok kişinin yemesi sağlanır.  "Saya gezme", "Yağmur gelini" olarak bilinen ritüellerde, çocuklar ev ev gezerek maniler söylerler. Evlerden kendilerine verilen yağ, bulgur gibi malzemelerle pilav pişirerek topluca yerler. 
 
Bolluk-bereket dileğinde şekillenen bu ritüellerin baş yemeği hemen her zaman bulgur pilavıdır. Baharı müjdeleyen çiğdem çiçeklerinin ortaya çıktığı Mart aylarında bulgur pilavları bu sarı renkli, hoş kokulu çiçeğin kök ve yapraklarıyla tatlandırılır.
 
Özellikle Bektaşi ve Mevlevilerde pilav tepsisine beraberce atılan kaşık bir birlik ifadesi olarak kabul edilmiştir.
 
Türk mutfağında pilav çeşitleri kırsaldan kent kesimine uzanan çizgide özenle korunan mutfak geleneklerinden biridir. Kent yaşamında birkaç çeşitle daralmış gibi görünen bu geleneğin alanı yöreden yöreye farklılaşan lezzetlerle genişlemekte ve mutfak kültüründeki güncelliğini korumaktadır.
 
Mutfak Kültürü Araştırmacısı
Kaynakça:
Burhan Oğuz, Türkiye Halkının Kültür Kökenleri- Teknikleri, Müesseseleri, İnanç ve Adetleri 1- Giriş, Beslenme Teknikleri, İstanbul 1976
Suna Baykan, Nevin Tekgül: "Evlerimizde Pişirilen Pilav Çeşitleri Üzerine bir Araştırma" Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar. s: 1-11 Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları No:3 Ankara 1993.
Stefanos Yerasimos: Sultan Sofraları- 15. ve 16. Yüzyılda Osmanlı Saray Mutfağı. Yapı Kredi Yayınları İstanbul 2002