Özbek Pilavı Nedir? Özbek Pilavı Nasıl Yapılır?
Özbek pilavı nedir? Özbek pilavı nasıl yapılır? Özbek pilavının özellikleri nelerdir? Özbek pilavı pişirmenin püf noktalarını biliyormusunuz? Özbek pilavı Türkiyede en çok hangi yöresel mutfaklarımızda yapılır? Özbek yemek kültüründe kaç çeşit pilav vardır?
Özbek mutfağının özellikleri nelerdir? Özbek pilavının tarihi nedir? Özbek Pilavı orjinalinde hangi pişirme yöntemi ile yapılır?
Özbek kültüründe büyük önem taşıyan pilavın 100 den fazla çeşidi bulunuyor...
Özbek Mutfağının Özellikleri Nelerdir?
En çok bilinen lezzetlerinden biri Özbek pilavıdır. Etli ve havuçlu yapılan Özbek pilavı, sofraların baş tacıdır. Bununla birlikte ayvalı pilavı da çok dikkat çekmektedir.
Özbek mutfağında, kalorisi yüksek ve doyurucu yemekler ön plana çıkmaktadır.
Et ve hamur işleri ile yapılan bir çok lezzet türü vardır. Ekmeğin de her türlü hali pişirilmektedir. Çorba tüketimi de Türkiye’de olduğu gibi çok yaygındır. Mastava ismine sahip olan çorbaları çok meşhurdur.
Hayvancılığın gelişmiş olduğu Özbeklerde süt ile yapılan ürünler de bir hayli fazladır. Çökelek peyniri, ekşimiş ve kaymak sıkça tüketilir. Kavun, karpuz, üzüm, şeftali, erik, ayva, incir gibi meyvelerin tüketimi bir hayli önem arz etmektedir.
Meyveleri kurutulmuş ya da reçel ve marmelat olarak da tüketmektedirler. En çok tüketilen yemeklerden birisi de; etli mantıdır. Kıymalı yapılan mantıda, soğan bolca kullanılır.
İçecek olarak çayı fazlasıyla tüketmektedirler. Seramik çaydanlıkta demlenen çayları meşhurdur.
Kemikli et yemekleri bir hayli popülerdir. Kemiksiz pişirilen yemeklerden arta kalan kemikler kaynatılır ve suyu tüketilir.
Baharat ve acı tüketimi çok yaygındır. En çok kullanılan pişirme yöntemleri arasında tandır, buharda pişirme ve toprak tencereler tercih edilmektedir.
Özbek pilavı Orta Asya'nın en çok sevilen geleneksel yemeklerinden biridir. 2 bin 500 yıllık tarihe sahip Özbek pilavı UNESCO'nun Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir.
Pilav, Özbeklerin günlük hayatının ve özel günlerinin parçası. Her aşçının kendinden bir şey katarak zenginleştirdiği ve bu nedenle "sanat" diye nitelendiren pilavın pişirilmesi bölgeden bölgeye farklılık gösteriyor.
Yaklaşık 100 çeşidi olan Özbek pilavının tarifi, ünlü tıp bilgini İbn-i Sina dönemine kadar uzanıyor. Özbekistan'da pilav için şarkılar, maniler, atasözleri ve deyimler bulunuyor.
"Bir pulun kalsa da pilav ye, bir günün kalsa da pilav ye. Fakir insan pilav yer, zengin insan ise sadece pilav yer. Gördün aş, kaldırma baş. İyi insan AŞ vaktinde gelir." bunlardan bazıları.
Özbekistan'da her yıl "Özbek Pilavı Festivali" düzenleniyor. Ülkenin çeşitli bölgelerinden gelen aşçılar, kendi yörelerine özgü pilavları hazırlayıp yarışmaya katılıyor.
Özbek pilavının ana malzemeleri ise pirinç, et, soğan, ve havuçtur.
Özbek pilavı ülke kültüründe çok büyük önem taşır. Pilav özellikle düğün ve cenaze gibi özel günlerde büyük kazanlarda hazırlanarak servis ediliyor. Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde Arefe günü akşam saatlerinde de mahallelerdeki çoğu evde Özbek pilavı hazırlanır ve tüm mahalleye dağıtılır.
Özbek pilavı nasıl yapılır? Özbek pilavı tarifi en kolay haliyle haberimizde...
En Meşhur Pilav Çeşitlerinden Özbek Pilavı İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 1/2 Su Bardağı Sıvı Yağ
* 2 Yemek Kaşığı Tereyağ(Arzuya Göre)
* 2 Adet Kuru Soğan(Piyazlık Doğranmış)
* 5 Adet Orta Boy Havuç(Rendelenmiş)
* 400 Gram Kuşbaşı Kuzu Eti
* 3 Su Bardağı Baldo Pirinç(Yıkanmış, Süzülmüş)
* 2 Baş Sarımsak
* 4,5 Su Bardağısıcak Su(Arzuya Göre Et Veya Sebze Suyu)
* 1/2 Tatlı Kaşığı Tuz
* 1 Çay Kaşığı Karabiber
Yarım su bardağı sıvı yağ ile tereyağını pilav tenceresinde eritin.
Piyazlık doğradığınız soğanları ekleyin ve hafif karamelize oluncaya kadar kavurun.
Kuşbaşı etleri tencereye ekleyin ve suyunu çekene kadar kavurun.
Etler suyunu çekip kavrulduktan sonra rendelenmiş havuçları ekleyin ve karıştırın.
Havuçlar yumuşayınca pirinçleri ekleyin ve 3 dakika kadar kavurun.
Su, tuz ve karabiberi de ekledikten sonra karıştırın ve 2 baş sarımsağı pilavın ortasına koyup hafifçe bastırın ve kapağını kapatın.
5 dakika harlı ateşte, 10 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra servis edin...