Bilin bakalım ben kimim? İpucu mu? Vereyim. Ben dağlarda yetişirim. Yol kenarlarında, tarlalarda. Bembeyazdır yüzüm. Severim, sevilirim, bunu da bilirim. Hatta sevildiğinizi öğrenmek için benden ispat beklersiniz. Seviyor, sevmiyor, seviyor, sevmiyor. Bildiniz mi?
Papatyadan bahsediyorum anladığınız gibi. Gelelim papatyanın hikayesine.
Yıllar evvel Datça'ya gittim günü birlik gezmeye. Tabi her gittiğim yerde yeni yerler keşfetmek, oraya ait yemekleri tatmak benim keyfim.
Dolaşırken her zaman denk gelmediğim salaş, sahile çıkan yol üzerinde, manzarası olmayan, küçük bir yerde meyhaneye benzer bir restoran gördüm.
Fevzinin yeri. Öğlen saatlerinde yemek çıkartmıyorum dedi önce. Konuşmaya başladık ve benim yemek özelliklede yöresel Yemek ve ot tutkumu görünce bana servis açmaya ikna oldu.
Ama mezeler de seçim yapmakta zorlanınca belki 20 çeşit mezeyi küçük küçük masaya dizdi. Hepsi çok lezzetli ve farklıydı. Ama bir tanesi beni çok şaşırttı.
Papatya sapından yapılan dalleme...
Ben ilk böyle tanıştım dallemeyle. Sonrasında bir çok defa, bir çok yerde yedim. Kendimde yaptım ama o günü unutmam. Çünkü papatya kendisinden hiç beklemediğim bir hamle yapmış karşıma meze olarak çıkmıştı.
Muğla yemek kültürü, Geleneksel Türk mutfağı ve yöresel mutfaklarımızda araştırmaları ile gizli kalmış unutulan lezzetlerimizi gün yüzüne çıkararak mutfak kültürümüze yeni lezzetler kazandıran
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim üyesi ve Mutfak araştırmacısı şef "Selma Atabey"e teşekkür eder çalışmalarında ve kariyerinde
Türk aşçı haberleri olarak başarılar dileriz.
Tarifi Muğlanın temel tariflerinden, temel tekniklerden Yemek Hikayelerinde Papatya Yemeği "Dalleme" Nasıl Yapılır? Şef "Selma Atabey;
* Papatya Sapı
* 1/2 Çay Bardağı zeytinyağı
* 1/2 Limon
* 2-3 Diş Sarımsak
* Tuz
Muğla Mutfak Kültüründe "Dalleme" Yapılış Tarifi;
Papatyanın çiçek bölümü, ince yaprakları ayıklanır sapları temiz yıkanır. Kaynayan su içerisinde haşlanır. Çok kalın, kartlaşmış olması gibi çok ince olması da istenmez. Haşlanan papatyalar süzdürülür ve hemen soğuk suya, hatta buzlu suya alınır. Bu hem rengini korumak hemde çok pişmesini engellemek için yapılır.
Çünkü soğuk suya alınmazsa kendi sıcağı ile pişmeye devam edecektir. Ayrı bir kapta sarımsaklar ezilir, limon suyu ve zeytinyağı ilave edilip iyice karıştırılır. Soğuyan papatyaların üzerine gezdirilir. Biraz beklerse sosu emeceği için lezzeti artacaktır.
Bir ikinci pişirme yöntemi ise ekşileme tekniğidir. Un ve yağ kavrulur içine renk ilave edilir ve kokusu gidene kadar kavrulur. Suyu verilir ve kaynayınca haşlanmış papatyalar ilave edilir. Son aşamada limon tuzu veya limon suyu ile birlikte dövülmüş sarımsakları tencereye alınca tarif tamamlanmış olur.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli papatya yemeği olan "Dalleme" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.