Ekmek Dolması

Ekmek Dolması

İlçemizde ramazanın olmazsa olmazlarındandır ekmek dolması.. Iftarda da sahurda da severek tüketilir. Hamuru özel bir hamurdur kabuğu ince olur ve yumuşaktır. Ramazanda her...

Ekmek Dolması
Fazile Günel Paksoy
 
İlçemizde ramazanın olmazsa olmazlarındandır ekmek dolması.. Iftarda da sahurda da severek tüketilir.  Hamuru özel bir hamurdur kabuğu ince olur ve yumuşaktır.  Ramazanda her gün ramazan bitince de cuma günleri bütün fırınlarda bulunur. 
 
Muğla mutfak kültüründe en iyi lezzetlerden Ekmek Dolması nasıl yapılır?
 
Ekmek Dolması
En iyi Muğla yemeklerinden Ekmek Dolması için kullanılan Malzemeler nelerdir?
 
*     1 adet dolmalık ekmek
*     isteğe göre 300 gr kıyma yada küçük küçük doğranmış et
*     isteğe göre sıvı yağ yada tereyağı 
*     1,5 su bardağı et suyu
*     Maydanoz
*     Karabiber ve tuz
 
En meşhur ramazan lezzetlerinden iftar sofralarının vazgeçilmez yemeği Ekmek Dolması Yapılış tarifi:
 
Ekmek Dolması
Öncelikle dolmalık ekmeğimizin üzerine elimizin gireceği büyüklükte yuvarlak bir kapak açıyoruz. Açtığımız yuvarlak kapağı bir kenarda tutuyoruz. Ekmeğimizin içinden küçük parçalar kopararak içini boşaltıyoruz bu isleme ekmeğin oyulması denir. Ekmeği 1 gün bekletirsek oyması daha kolay olur. 
 
Etimizi bir tavaya koyup suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Daha sonra yağını ekliyoruz biraz daha kavurup altını kapatıyoruz.  Ekmeğimizin içinden çıkan parçaları tereyağında 5-6 dakika kadar kavuruyoruz.  Daha sonra etleri ve ekmek içlerini karıştırıyoruz.  isteğe göre maydanoz karabiber ve tuz ekliyoruz. 
 
Ekmek Dolması
Bu karışımı ekmeğin içine dolduruyoruz.  Ekmeğinizi teflon bir tavaya koyuyoruz ayrı bir yerde bir kaşık kadar tereyağını eritiyoruz. 1,5 su bardağı et suyunu ekleyip kaynatıyoruz. Dolmalık ekmeği koyduğumuz tavayı ocağa koyuyoruz ve kaynar suyu bir kaşık yardımı ile 2- 3 kaşık içine gezdiriyoruz ve ekmeğin kapağını kapatıyoruz.  
 
Kalan suyu yine bir kaşıkla ekmeğin üzerine döküyoruz bu isleme ekmeğin kabartılması denir.  
 
Ekmek Dolması
Tavanın kapağını kapatıyoruz ve kısık ateşle 5 - 6 dakika kaynatarak ocağın altını kapatıyoruz. 10 dakika kadar demlendirdikten sonra yemeğe hazır hale geliyor. Âdettendir yanında da mutlaka taze limon kabukları ile aromalandırılmış kuru üzüm hoşafı ile ikram ediyoruz. 
Afiyet olsun...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler