Makarna Tarifleri

Makarna nedir? Makarnanın tarihi? Makarna nasıl pişirililir? Makarnanın Hikayesini biliyormusunuz? Pratik makarna tarifleri nelerdir? Makarna nasıl hazırlanır? Lezzetli makarna tarifleri nelerdir? Makarna hakkında merak ettikleriniz....
 

Evde Patlıcanlı Lazanya Nasıl Yapılır? Püf Noktaları Nelerdir?

Evde Patlıcanlı Lazanya Nasıl Yapılır? Püf Noktaları Nelerdir?

Türk mutfağının vazgeçilmez sebzelerinden biri olan patlıcan ile birleştirerek, hem sağlıklı hem de lezzetli bir alternatif sunar. Patlıcanın közlenmiş aroması ile lazanyanın zengin tabak..

Bitki Bazlı Makarnalar Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

Bitki Bazlı Makarnalar Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

Günümüzde sağlık ve sürdürülebilirlik konularının ön plana çıkmasıyla birlikte, bitki bazlı gıdalar, özellikle de makarnalar, giderek daha fazla ilgi görmeye başlamıştır...

Evde Erişte Nasıl Yapılır? Eriştenin Özellikleri...

Evde Erişte Nasıl Yapılır? Eriştenin Özellikleri...

Erişte yapmak için hangi malzemeler kullanılır? Evde Erişte yapmanın özellikleri nelerdir? En eski makarna tariflerinden Erişte hamuru nasıl yapılır? Erişte nasıl kurutulur?

Kabaklı Spagetti Nasıl Yapılır?

Kabaklı Spagetti Nasıl Yapılır?

Kabaklı Tarifler'den nefis Kabaklı Spagetti nasıl yapılır? Yenilikçi lezzetlerden modern Türk mutfağında Kabaklı Spagetti yapabilmek için neler lazımdır? Kilo aldırmayan sebze kabaklı tariflerden Kabaklı Spagetti..

Vegan Ev Yapımı Dolgulu Makarna Tarifi

Vegan Ev Yapımı Dolgulu Makarna Tarifi

Vegan krema (hazır alınabilir, Hindistan cevizi sütü üzerinde oluşan Hindistan cevizi kreması kullanılabilir ya da aquafabadan yani nohut suyundan evde yapılabilir), fesleğen..

Ravioli Nasıl Yapılır?

Ravioli Nasıl Yapılır?

Ravioli nasıl yapılır? En iyi hamur işi tariflerinden Ravioli için kullanılan malzemeler nelerdir? En farklı makarna tariflerinden Ravioli yapmayı denediniz mi? İşte sizlere Türk mutfağı şeflerimizin makarna tarifle..

En Doğal ve En Taze Makarna Nasıl Yapılır?

En Doğal ve En Taze Makarna Nasıl Yapılır?

Alfredo Soslu Fettucini nasıl yapılır? Bu güne kadar evde Alfredo Soslu Fettucini yaptınız mı? En iyi makarna tariflerinden Alfredo Soslu Fettucini yapabilmek için Türk mutfağı..

Evde Tam Ölçülü Orijinal Erişte Nasıl Yapılır?

Evde Tam Ölçülü Orijinal Erişte Nasıl Yapılır?

Evde erişte yapmanın püf noktaları nelerdir? Erişte hangi undan yapılır? Erişte kemenin özellikleri nelerdir? Erişte nasıl kurutulur? orijinal tarif ve yöresel lezzet taşıyıcıları ev hanım..

İpek Mendil Makarna & Mandilli De Saea Nasıl Yapılır?

İpek Mendil Makarna & Mandilli De Saea Nasıl Yapılır?

Yerel halk dilinde, Mandilli De Saea olarak adlandırılan ipek mendil makarnanın, bir diğer adı da Fazzoletti Di Seta. İtalyanlar bu işi biliyor. Genova, Ligu..

Lazanya Nasıl Yapılır?

Lazanya Nasıl Yapılır?

Lazanya nedir? Lazanya nasıl yapılır? Dünyada bilinen mutfaklardan lazanyanın özellikleri nelerdir? Evde Lazanya yapmanın püf noktaları nelerdir? En iyi hamur işi tarif..

Dürme Makarna Nasıl Yapılır?

Dürme Makarna Nasıl Yapılır?

En Eski Makarna Tariflerinden Dürme Makarna Nasıl Yapılır? Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinde En İyi Makarnalardan olan Dürme Makarna, Muğla Mutfak Kültüründe Sevilen...

Fitil Mantısı & Paşa Mantısı

Fitil Mantısı & Paşa Mantısı

Mantı dünya genelinde farklı isimlerle ve küçük nüanslarla çıkıyor karşımıza. Rus mantısı pelmeni, sosyete mantısı olarak da tanıdığımız Girit mantısı, Gürcü mantısı khinkali...

Saçaklı Mantı

Saçaklı Mantı "Çıngıllı Mantı"

Evde saçaklı mantı nasıl yapılır? Evde çıngıllı mantı yapabilmek için hangi malzemeler gereklidir? Daha önce saçaklı mantı yapmayı denediniz mi? şeflerin özel yemek tariflerinden...

Ekmek Makarnası Nedir?

Ekmek Makarnası Nedir?

Tirit, papara, ekmek tatlısı, ekmek dökmesi çorbası, ekmek makarnası gibi tatlı veya tuzlu birçok çeşidimiz var. Bu gün sizlerle ekmek makarnasını konuşalım istedim...

Gün Boyu Tok Tutan Sahur Yemeklerinden Evde Noodle..

Gün Boyu Tok Tutan Sahur Yemeklerinden Evde Noodle..

En Pratik Ve En Ekonomik İftar Ve Sahur Menülerinden İste Sizlere Özel Makarna Tarifleri 'nden ve Gün boyu tok tutsun arzusuyla En pratik sahur..

Şeften Özel Makarna Tarifi

Şeften Özel Makarna Tarifi "Aglio e Olio"

Şeften Özel makarna "Aglio e Olio" Yapabilmek İçin Hangi Malzemeler Gereklidir? Daha Önce Şeften Özel makarna Yapmayı Denedinizmi?..

Domates Soslu Spaghetti

Domates Soslu Spaghetti

Domates soslu makarna, hemen hemen herkesin favorisidir.. Salçalı makarnanın da Adana'da yeri ayrıdır ama domatesle birleşince apayrı bir boyut kazanır. Domates soslu..

Şeften Özel Erişte Alfredo

Şeften Özel Erişte Alfredo

Modern Türk Mutfağında ve Füzyon Mutfağından Makarna ’nın Asırlık Tarihi Makarnanın Tarihi Üzerine Bilmek İstedikle -riniz? Makarna nedir? Makarna nın tarihi? Makarna nasıl pişirililir? Makarnanın Hikayesini biliyormusunuz...

Fırın Makarna Tarifi

Fırın Makarna Tarifi

Makarna pişirme teknikleri nedir? Makarnanın tarihçesi nedir? Fırın Makarna Tarifi Nasıl Yapılır? Türkçeye italyanca maccherone sözcüğünden gelmiştir...

Sebzeli Soya Soslu Erişte

Sebzeli Soya Soslu Erişte

Türk mutfağının en beğenilen lezzetlerinden olan erişteyi evinizde yapabilirsiniz! Klasik bir makarnadan sıkılanlar için birebir olacak bu tarifte, biz yemeğimizi sadece sebzeler ve tavuk eti ile yaptık..

Osmanlı Saray Mutfağında Reştiyye Nasıl Yapılırdı? Makarna Nereden Geldi?

Osmanlı Saray Mutfağında Reştiyye Nasıl Yapılırdı? Makarna Nereden Geldi?

Pratik makarna tarifleri nelerdir? Makarna nasıl hazırlanır? Lezzetli makarna tarifleri..

Makarnanın Tarihi Nedir? Nefis ve Lezzetli

Makarnanın Tarihi Nedir? Nefis ve Lezzetli "Gnocchi"

Makarna nedir? Makarna nasıl pişirililir? Makarnanın Hikayesini biliyormusunuz? Pratik makarna tarifleri nelerdir? Makarna..

Pesto Soslu Makarna Tarifi

Pesto Soslu Makarna Tarifi

Makarnanın tarihini takip etmek birkaç nedenle zordur. İtalyanca ismi olan “pasta”, aynı zamanda macun ya da ezme anlamına da gelmektedir. Bu da zaten..

Etli Tagliatelle Makarna Tarifi

Etli Tagliatelle Makarna Tarifi

Makarna pişirmek gayet basittir, fakat biraz dikkat gerektirir. Her şeyden önce tuz, makarna ve su oranları doğru olmalıdır. Oranlar için şu küçük formülü hatırla...





 
Makarna’nın Asırlık Tarihi Nedir? Makarnanın Tarihi Üzerine Bilmek İstedikleriniz? Makarna nedir? Makarna nasıl pişirililir? Makarnanın Hikayesini biliyormusunuz? Pratik makarna tarifleri nelerdir? Makarna nasıl hazırlanır? Lezzetli makarna tarifleri nelerdir?
 
DOLMA VE SARMA TARİFLERİGüney İtalya’da makarna çok tüketildiğinden İtalyanlara ‘makarnacı ulus’ denir. Onların dilinde makarnanın karşılığı ‘pasta’ olarak telaffuz edilir. Makarnanın tarihi Etrükslere, Çinlilere, Yunanlılara, Romalılara ve Araplara kadar uzanır. Çoğu yemek tarih bilimcilerine göre makarnanın tamamen hangi millete ait olduğu tartışmaya açık bir konudur. Bunun nedeni ise buğdayın yapısına bağlı olarak yetiştiği coğrafyadır.
 
14. yüzyıla damga vuran ve ilk modern yemek kitabının yazarı olan Maestro Martino’ya göre makarna ancak sert buğday Triticum Turgidum’un İtalya’da tanınmasından sonra yapılabildi. Çünkü, durum ya da irmik buğdayı denilen sert buğdayın yüksek oranda glüten içermesi ve çok düşük nem oranı nedeniyle kurutma sırasında makarnada kırılma ya da gerilme meydana gelmiyor;
 
pişirilme sırasında da şekli bozulmuyordu. Bu Rönesans dünyası için bir devrim, çağ atlama ve kırılma noktası niteliğindeydi. Kurutulmuş makarnanın raf ömrü uzun olduğundan, kıtlık dönemleri depolanabilme özelliğinden istifade edildi ve pasta secca ya da peksimet gibi ürünlerin ortaya çıkması uzun gemi yolculuklarının yapılmasını uygun kılarak, yapılacak olan keşiflerin başlamasına teşvik etti.
 
‘Macaroni’yi İtalya’ya Marco Polo mu getirdi? Sert buğdaylı kurutulmuş makarnayı o mu getirdi?

Her iki sorunun cevabı da hayır. Marco Polo, nişastalı undan, Hint irmiğinden yapılan bir yiyecekten(noodles) söz etmişti fakat asla kurutulmuş makarnadan bahsetmemişti. Bu durum makarnanın mucidiymiş gibi görünen Çinlileri baştan eliyor. Clifford Wright tarafından ortaya atılan bir teori ise makarnanın gerçek mucitleri Araplar olduğudur. Bu teoriye göre göçe Araplar yayılma savaşları sırasında kolay taşınabilir, besleyici ve doyurucu bir yiyeceğe ihtiyaç duydukları için makarnayı icat ettiler.
 
BALIK YEMEKLERİHer ne kadar 9. Yüzyılda Araplar yayılma savaşları sırasında yanında getirdiklerini bu coğrafyaya tanıtsalarda, hem taze iken hem de kuru halde pişirilen makarna türü hamur işlerinin (erişte, lazanya,’tracta’,pastasciutte) yapının Yunan ve Roma çağında yapının çok iyi bilindiği öngörülmektedir. Her ne olursa olsun değişmeyen tek gerçek kurutulmuş hamur işlerini geliştirenler Arapların olduğudur.
 
Arap dünyasının coğrafya bilgini el-İdrisi’nin 12. Yüzyılın ortalarında Trabia’da görülen ‘itrija’dan (kurutulmuş tel şehriye) bahsediyor ve buradan gemilerle Calabri’ya ve diğer Hıristiyan ve Müslüman ülkelerine ihraç ediliyor. Farsça ‘rişte’(iplik) sözcüğü, Araplara ve bize ‘erişte’ şeklinde geçmiştir.Aynı dönem içerisinde yapılan ticari anlaşmalar (1175-1160 Sicilya ve Cenova arasında), Sicilya makarnasının Cenova’ya gönderildiğini gösteriyor. Boccaccio Decameron adlı eserinde hem makarnadan hem de ravioli’den söz eder.
 
Pasta Secca’nın vücut bulduğu bir çeşit de lazanyaydı. ’Lasagna’ sözcüğü Ortaçağ Avrupa’sında ince hamur işi bademli çörek anlamına Farsça ‘lavzenag’ ve Arapça ‘levzinec’ sözcüğünden gelme olabilir. Bununla ilgili ilk bilgi tarif 14. Yüzyılın el yazması Liber de Conquina’ da (Yemek Kitabı) yer alıyor. Makarna yaprakları haşlanarak aralarına baharat ve rendelenmiş peynir serpiliyor. Diğer pasta secca çeşitlerine bakılacak olursa,yakılacak odunun bulunmadığı yerlerde pişirilebilecek kadar küçük yuvarlıktaydılar.
 
Bu durumda makarnanın,arpa ve pirinç gibi Arapların alışık olduğu diğer tahıl ürünlerine benzetilerek yapıldığı varsayılıyor. Bu teori daha çok çorbalarda kullanılan risoni ve orzi gibi şehriyelerin icadında etkili olmuş olabilir. Yemek tarihi yazarları, makarna yapmak için sert buğday ununa ihtiyaç duyulduğunu ve bunun içinde hasat ve öğütme araçlarının gerekli olduğunu vurguluyor.Göçebe Arapda ise Sicilya’ya yerleşmeden önce böyle bir teçhizatın bulunmaması çelişkiler yaratıyor.
 
ETLİ YEMEKLER17. Yüzyıla gelindiğinde makarnanın İtalyan mutfağının başlıca unsurlarından birinin olmasına yol açan nedenlerden biri ise tüccarlar gibi az sayıdaki orta sınıfın kurutulmuş makarnayı artık satın alıyor olmasıydı. Aristokratlar için garnitür sayılırken , halk için ana yemek olarak kabul görüyordu. Artık talep üzerine makarna satan yerler de bulunuyordu. Bu makarna üreticilerine lasagnari deniliyordu. Gün geçtikçe sayıları artan makarnacılar bu durumu kendilerine çevirerek birlikler kurdular. Bu birliklerin olduğu şehirlerde makarna fiyatları belirleniyor, dolandırıcılık ve haksız rekabeti önlemek amacıyla devlet tarafından beyannameler bildiriliyordu. Makarna yönetmeliklerini ihlal edenler yargıçlar tarafından cezalandırılabiliyolardı.
 
Makarnaya Şiir

Makarna literatürüne yapılan en dikkat çekici katkılardan biri de Kont Francesco de Lemene tarafından 1654 yılında yazılan ‘Della Discendenza e nobilta de macceherone in modena’başlıklı şiirdi.Bu şiir makarna çeşitlerini sınıflandırmakla kalmayarak, tam bir soy ağacı çıkarıyordu ;
 
Makarna undan doğdu. Üretken ana, dulken bir oğul doğurdu. Oğlun adı Gnocco’ydu(fakat sonu hiç iyi olmadı). Önceki üç kocası Canella(oklava), Hamur Teknesi ve Pres’ten zaten çocukları olmuştu. Canella’dan, sonradan Kek ve Raviolo’nun anası olacak Lazanya’yı ve Polenta’yı doğurmuştu. Ancak en muhteşem evlat Preten yaptığı Maccherone’ydi. Maccherone’nin soyunu Fidelino devam ettirdi ki, o da Pestarino’ya baba oldu.
 
Osmanlı'da Makarna
Makarna ülkemize ilk defa Osmanlı döneminde 1780’lerde ithal edilmeye başlandı. Daha sonralarda İtalya’da makarnanın endüstriyelleşmesinden sonra seri üretime geçildikten sonra fiyatlarda düşüş yaşandı. Savona ve Porta’ da 148 fabrika bulunurken, Cenova’da bu sayı 250’ye ulaşıyordu.1830 yılında Osmanlı Hükümeti,orduya makarna sağlamak için Selimiye Kışlası’nda bir makarna fabrikası kurdu.