Makarnanın tarihçesi nedir? Fırın Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?
Türkçeye italyanca maccherone sözcüğünden gelmiştir. Ülkemizde ilk makarna üretimi 1922 yılında gerçekleşmiştir. Türkiye, İtalya’dan sonra dünyanın en çok makarna ihraç eden ülkesidir. Ancak buna rağmen tüketim yetersiz düzeydedir.
Orta Asya Türk mutfağının özgün yiyeceklerinden olan "tutmaç" ve "borani'nin, makarnanın atası kabul edildiği, ancak halen Türkiye'de makarnanın İtalyan yemeği olarak bilindiği biliyor muydunuz? Makarna anadoluda daha onceden erişte ve kuskus olarak biliniyor ve yüzyıllar onceden anadolu mutfağında yapılmaktaydı.
'Makarna, Türk mutfağının en eski yemekleri arasındadır. Orta Asya Türk mutfağının özgün yiyeceklerinden olan tutmaç ve borani, makarnanın da atası kabul edilebilir. Türk topraklarında yıllardır bilinen ve tüketilen makarna İtalyan yemeği olarak biliniyor.
Makarna, bugüne kadar Anadolu insanına İtalyan soslarıyla sunulduğu için Türk mutfağında hak ettiği yeri alamadı. Biz makarnayı Türk soslarıyla zenginleştirerek, üretimini artırmaya çalışıyoruz. Makarna, geleneksel Türk mutfağındaki hak ettiği yeri almalı.
Tüketimdeki düşüklükten dolayı üretim de artış gösterememektedir. İtalya’da kişi başına yıllık 27-30; Yunanistan’da 8,5-9,5; Mısır’da 6,5-7,5; Portekiz’de 7-8 kilogram olan tüketim Türkiye’de 6 kilogram olarak tespit edilmiştir.
Tüketimin düşük olmasının sebeplerinden biri; Türk mutfak kültüründe makarnanın ana değil, tamamlayıcı yemek olmasından kaynaklanmaktadır.
Makarna pişirme teknikleri nedir?
Makarna pişirmek gayet basittir, fakat biraz dikkat gerektirir. Her şeyden önce tuz, makarna ve su oranları doğru olmalıdır. Oranlar için şu küçük formülü hatırlayabilirsiniz; 10-100-1000 (10’un katları…) yani her 100 gram makarna için 1 litre su ve 10 gram tuz kullanmalısınız. Bu oran şu sebeplerle idealdir;
a) Makarna pişerken hareket edebilmek için yeterli yere sahip olmalıdır, bu makarnanın yapışmasını önleyecektir. (100 gram makarna piştikten sonra 200-230 gramlık bir hacim kazanmaktadır.)
b) Makarna tencereye su kaynadıktan sonra atılmalıdır (100 derece). Ancak oda sıcaklığındaki makarna tencereye atıldıktan sonra kaynar suyun sıcaklığını bir miktar düşürmektedir. Bu yüzden ocağı iyice açıp suyun iyice kaynar hale getirilmesi daha uygun olacaktır.
Fırın Makarna İçin Kullanılan Malzemeler
1 Paket Fırın Makarna
1/2 Adet Küçük Boy Haşlanmış Brokoli
1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Çay Kaşığı tuz
Fırın Makarna Beşamel Sosu İçin:
2 Su Bardağı Soğuk Süt
2 Yemek Kaşığı Un
3 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Çay Kaşığı Tuz
1 Çay Kaşığı Karabiber
Fırın Makarna Üzeri İçin:
120 Gram Rendelenmiş Kaşar Peyniri
Fırın Makarna Yapılış Tarifi
Dilerseniz brokoli yerine dilediğiniz başka bir sebze ile de tarifimizi deneyebilirsiniz.
Beşamel sosun içerisine muskat rendesi ilave ederek de sosu hazırlayabilirsiniz.
Derin bir tencerenin içerisine tereyağını alın, eriyince unu ilave ederek kavurmaya başlayın.
Ardından içine azar azar sütü ekleyerek kıvam almasını sağlayın.
Bir yandan sürekli karıştırmaya devam edin.
Kıvam aldığında tuz ve karabiber ilave ederek ocaktan alın.
Makarnayı bol suda, tuz ve zeytinyağıyla haşlayın ve süzdürün.
Brokolileri ince ince doğrayın ve makarnayla karıştırın.
Yağlanmış seramik fırın kabına makarnayı aktarın, üzerine beşamel sosu gezdirin.
180 derecelik fırında 5-6 dakika pişirin.
Ardından çıkarıp üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ilave ederek tekrar fırınlayın.
Peynirler eridiğinde ve üzeri kızardığında çıkarıp servis edin.
Türk Aşçı Haberleri Not;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli makarna tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz.