Diritme...

Diritme...

Hedik, kölle, diş buğdayı, diriltme, dirgit gibi bir çok farklı isimle biliyoruz kendisini, ama öyle de olsa hepsinin tekniği aynı. Diriltme veya dirgit'in çerez gibi tüketilen haşlanmış...

Diritme...Diritme...
"Şef Selma Atabey"
 
Türk mutfağı içerisinde buğday ve buğday ürünlerinden öyle çok çeşit üretiliyor ki. Buğday ile aşuresinden, düğün çorbasına, ayran aşından, keşkeğine bir çok özel yemek yapılabiliyor. Diritme bunlardan sadece biri. Aslında ülke genelinde çok farklı isimlerle anılıyor ve farklı tüketim şekilleriyle karşımıza çıkıyor DİRİTME. 
 
Hedik, kölle, diş buğdayı, diriltme, dirgit gibi bir çok farklı isimle biliyoruz kendisini, ama öyle de olsa hepsinin tekniği aynı. Diriltme veya dirgit'in çerez gibi tüketilen haşlanmış buğday, nohut gibi taneli tahıl veya baklagil olduğu TDK sözlüğünde kayıtlı.
 
İçerisine kuru üzüm, ceviz konularak yenildiğini de gördüm. Bal ve tarçınla birlikte cevizle süslendiğini de. Yada naturel olarak tuz ve şeker içerikli bir şey komadan, sadece kabuğu soyulmuş taze ceviz ile.
 
Muğla'da ise yerel halkın kendi damak tadını yansıttıklarını söyleyebilirim. Pişirme tamamlandıktan sonra tuz, nar ekşisi ve hatta acı toz biber ile karıştırılarak, üzerine ceviz konularak yenebiliyor. Özellikle yağmurlu günlerde akla geliyor. 
 
Havanın serinliğini, acının hararetiyle dengeliyorlar sanki. Birde bebekler diş çıkarttıklarında konu komşu, yakınlar davet edilerek diritme ikram ediliyor. Eğer taze ceviz varsa ve kabuklarını soyarak üzerine serpiştirdiyseniz tadına doyum olmuyor. Muğla'da tuzlu sütlaç yapımı gibi diritme de tuzlu yapılıyor kısaca.
 
En İyi Muğla Yemeklerinden Diritme Nasıl Yapılır?
Muğla Mutfak Kültüründe Diritme İçin Kullanılan Malzemeler
 
*     3 Bardak Buğday
*     1 Bardak Nohut
*     1 Bardak Kuru Fasulye
*     1/2 Bardak Kuru Mısır
*     1-2 Bardak Ceviz
*     Tuz
*     İsteğe Bağlı Toz Biber (Acı)
*     İsteğe Bağlı Nardeng
 
Diritme...
Muğla Yemek Kültüründe Yöresel mutfaklarımızdan Diritme Yapılış Tarifi;
Buğday bol suda haşlanır içine haşlanmış nohut, haşlanmış kuru fasulye ve haşlanmış darı ilave edilerek pişirmeye devam edilir. Tamamen pişip yumuşayınca hafif sulu iken (yemekten sulu, çorbadan koyu) içine tuz ilave edilir. Tabaklara alınarak üzerine ceviz dökülür. Nar ekşisi ve acı toz biber ile tatlandırılması tercihe bağlıdır.
 
Diritme not;
Görselde İçindekiler Net Görülsün Diye Sulu Tarafından Koymadım. Görseldekinden Az Daha Suluca Olur.
 
Evinizin bereketi, damağınızın tadı, elinizin lezzeti hiç eksilmesin.
Sağlıkla kalın...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler