Kabak Kızartması (Bal Kabağı)
"şef Selma Atabey"
Türk mutfağını, Türk mutfağı yapan kadınlarımız, annelerimiz. Yokluğu bolluğa çeviren, bir dikene bile lezzet veren, bir tek ottan, etten, sebzeden veya meyveden onlarca çeşit üreten annelerimiz. Ev idaresini bilen annelerimiz ile ekmeğini taştan çıkartan babalarımız sayesinde bugünlere geldik. Evet belki ismini bilmediğimiz bir çok ürünü hiç tanımadan büyüdük ama damağımızda müthiş lezzetlerin iziyle geldik şimdilere.
Hiç bir şeyi israf etmedi annelerimiz. Çok mu geldi, başka şeyler yapar koyar soframıza. Evde tavuğun piştiği gün tavuk çorbası, tavuklu pilav veya tavuklu patates yediniz mi benim gibi? Tavuk üçlemesi gibi daha bir çok örnek sayılabilir böyle. Ziyan olmamalı, hepsi değerlendirilmeli. Bayat ekmekler kızartılır kahvaltılık olur, bazen şerbetlenir tatlı olur mesela.
Ama kesinlikle israf olmaz. Olursa bereket kalmaz. Böyle büyüdük biz. Hiç size de anneleriniz "Tabakta yemek kalmaz.
Ağlar sonra arkandan" dedi mi? Şimdilerde, o günlerde yapılmak istenen sosyal sorumluluk olarak yapılmaya çalışılıyor veya yeni işletme tekniği, üretim tekniği gibi değerlendiriliyor. Atıksız üretim veya sıfır atık diye isimlendirilerek çıkıyor karşımıza.
Bunları anlattım çünkü o yemek ve baharat kokan anne elleri, Türk mutfağını böyle zenginleştirdi. Mutfağımızda buna verilebilecek o denli örnek var ki saymakla bitmez. Bulgurdan yüzün üstünde çeşit yemek yapıldığı gibi.
İşte bu örneklerden biri bugünün de konusu. Kabaktan tatlısı tuzlusu bir çok çeşit yapılmakta Muğla mutfağında. Tatlısını tüm Türkiye bilir ve kendi usulüne göre yapar. Tahinli, pekmezli, cevizli, kirece yatırarak, ballı ve daha bir çok çeşidi ile. Tuzlu örneklerinden birini geçenlerde kabak böreği ile çalışmıştık. Bu gün ise kabak kızartmayı yapalım istedim.
En İyi Kızartmalardan Kabak Kızartmasında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* Elma Dilim Doğranmış Kabak
* 2 Diş Sarımsak
* 1/2 Limon Suyu
* 3-4 Kaşık Un
* Tuz
* Kızartmak İçin Zeytinyağı
Muğla Mutfağında En İyi İştah Açıcılardan Kabak Kızartması Yapılış Tarifi;
Kabaklar doğrandıktan sonra tuz ilave edilerek karıştırılır. Fazla suyu alınıp veya süzülmesi beklenip una bulanır. Kızgın yağ içerisinde kızartılır. Ama kızartırken derin yağda yapılmaz kızartması.
Kara tavada, odun ateşinde kabakların yarısına gelecek kadar yağda kızartılır. Bir tarafı kızardığında maşayla çevrilerek diğer tarafı da kızartılır. Ayrı bir yerde sarımsaklar dövülür. İçerisine kızartma yağından 1 kaşık konur.
limon suyu sıkılarak sarımsaklı ekşili bir sos hazırlanır. Nar gibi kızarmış, çıtır kabakların üzerine gezdirilir.
Hem yemek, hem meze, başlangıç olarak da çok yakışan ve ilginç bir yemektir kabak kızartması. Dikkat edilmesi gereken şey ise yeneceği zaman yapılması. Zira beklerse yumuşayacaktır.
Elinizin kezzeti, sofranızın bereketi hiç eksilmesin. Sağlıkla kalın.