Mücver'in Tarihi Nedir?

Mücver'in Tarihi Nedir?

Mücver her ne kadar bir kabak ile yapılan yemek olarak bilinse de Osmanlı'da yemek pişirme tekniklerinden biri olarak görül -mektedir. Osmanlı'da Mücver nasıl yapılırdı? O zamanlarda kayıtlara mücmer olarak...

Mücver'in Tarihi Nedir?
Mücver, sofralarımızın vazgeçilmezlerinden biridir. İster kızartarak ister fırında dilediğiniz gibi yapabilirsiniz. Peki mücverin tarihini hiç merak ettiniz mi? Mücver her ne kadar bir kabak ile yapılan yemek olarak bilinse de Osmanlı'da yemek pişirme tekniklerinden biri olarak görülmektedir. O zamanlarda kayıtlara ''mücmer'' olarak geçilse de günümüzde ''mücver'' olarak bilinmektedir.
 
Mücver genel de kızartma olarak yapılmaktadır, son zamanlarda fırında hafif yağ ile pişirilmeye başlanmıştır. Bu yöntemle daha sağlıklı bir şekilde yenmeye başlanmıştır. Sadece kabak ve birkaç yeşil sebzeyle yapılan mücver, Osmanlı zamanlarında yapılan çeşitlerini de eklemek kültürel yemek mirasımızın gelecek kuşaklara taşınması konusunda çok önemlidir.
 
Biz her zaman kabak ile yapıldığına şahit olsak ve yapsak da Osmanlı zamanında kabak kullanılarak yapılmış tarifine rastlanmamaktadır. Osmanlı mutfağında daha çok patlıcan, kadayıf, yumurta, kıyma, ciğer ve taze fasulye ile yapılanlar vardır.
 
Günümüzde göz şeklinde yapılan yumurta tavası olarak bilinen bu tavalar Osmanlıda zamanında ''mücver tavası'' olarak bilinmekteydi.
 
Eski dönemde yazıları yemek kitaplarında mücver genel olarak köfte tariflerinin olduğu kısımlarda olurdu. Yumurta ve kıymanın da kullanılmasıyla bir nevi köfte olarak da sayılmaktaydı. Kitaplarda köfteler kısmında olsa da mücverin her zaman ayrı bir bölüm olmaktaydı. Günümüzde yazılan şimdi ki kitaplarda ayrı bir bölümü bulunmamaktadır.
 
Mücver genel de kızartma olarak yapılmaktadır, son zamanlarda fırında hafif yağ ile pişirilmeye başlanmıştır.
Bu yöntemle daha sağlıklı bir şekilde yenmeye başlanmıştır. Sadece kabak ve bir kaç yeşil sebzeyle yapılan mücver, Osmanlı zamanlarında yapılan çeşitlerini de eklemek kültürel yemek mirasımızın gelecek kuşaklara taşınması konusunda çok önemlidir.
 
Mücver Nedir, Nasıl Yapılır? Osmanlı Mutfağın'da Mücverin Yeri...
Mücver, günümüz de her ne kadar kabak ile yapılan bir yemek olarak bilinse de Osmanlı Mutfağında yemek pişirme tekniklerinden birinin adıdır.
 
Kabak'la yapılan tarifi herkesçe bilinse'de, Osmanlı döneminde kabakla yapılan tarife rastlanmamaktadır. Osmanlı Mutfağında en sık yapılan tarifleri patlıcan, kadayıf, yumurta, kıyma, ciğer ve taze fasulye mücveridir. Günümüz de yumurta tavası olarak bildiğimiz birkaç çukurdan oluşan tavalara o dönemde mücver tavası denilmekteydi.
 
Bugün  Mücver tariflerinden kabak yerine farklı bir sebze ile değişik mücver'ler yapılmaktadır. Ama mücver denildiğinde akla sebze olarak kabak gelmektedir. Ve Türk Mutfağının yemek kültürüne sadık kalmamız gerekirse aslına uygun olarak tarifleri kayıtlara geçmemiz gerekmektedir.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak araştırmamızda Yine günümüz de kızartmalar zararlılar arasına girmiş olsa da biz Mücverin aslını bozmadan çok sık olmasa da hazırlayalım. Kimimiz fırında hazırlasa da en lezzetli hali elbette ki bol yağda ve kısa sürede kızartılarak yenmesidir.
 
Merevcen Mücveri Tarifi "(Melocan otu, Merevcen otu)"
Kullanılacak Malzemeler
 
*    1 Kg Merevcen Otu
*    2 Adet Orta Boy Soğan
*    1 Çay Bardağı Pirinç
*    Tuz, 
*    Karabiber, 
*    Nane
*    3-4 Yemek Kaşığı Fındık Yağı
*    1 Adet Yumurta
 
Merevcen Mücveri  Yapılış Tarifi
Merevcenler iyice yıkanır, haşlanarak süzülür.
Soğuyunca doğranır.
Pirinçler yıkanır ve haşlanır.
Doğranmış soğan, pirinç, yumurta, tuz, nane ve karabiber merevcen ‘e ilave edilerek iyice harmanlanır.
Kızartma tavasına 3-4 yemek kaşığı kadar yağ eklenir.
Döndürülerek merevcen’ in her tarafının kızarması sağlanır.
Kapakla çevrilerek diğer tarafı da kızartılır.
Sıcak olarak servis edilir.
 
Merevcen Otu  Nedir?
Merevcen otu diğer adıyla dikenucu nisan ortalarından itibaren pazarlara inmeye başlıyor. Melocan Otu ile çok lezzetli yemekleri yapılıyor ve yemeklerinin insanları rahatlattığı biliniyor. 
 
(Melocan otu, Merevcen otu) olarak halk arasında cogunlukta Dikenucu otu bitkisi olarak ta bilinen sebze;
Osmanlı ve Türk mutfağı ve geleneksel Türk mutfağında da sıklıkla yöresel yemeklerde kullanılan sebzelerden biridir. Bu sebzelerden geleneksel mutfaklarımızda ve bölgesel mutfaklarımızda birçok yemek çeşitleri, salatalar, iştah açıcılar, yoğurtlular, zeytinyağlılar ve soğuk mezelerimiz yöresel yemekler adı altında bir çok farklı çeşitlerde yapılmaktadır.
 
Melocan Otu & Merevcen otu Anadolu' da Bu isimler ile Bilinir; 
Dikenucu (Inebolu-Kastamonu); mamula, mamuli (Rize); özdikeni, zmilanç (Trabzon); çıtırgı, diken özü, gıcırdikeni (Karadeniz Ereğlisi); melocan (Zonguldak); merevcan (Ordu-Giresun); sıraca (Gözne Mersin); sitton. yabansaparnası, zırmtlak, zincan, kırçan (Çarşamba-Samsun); izmilanga (TireboluGiresun); özlemek filizi (Edremit-Balıkesir); müzlümek, müzdelek (Kastamonu); bursula pancan (Tosya- Kastamonu) isimleriyle bilinir.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli Mücver tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar bölümüne düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz…


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler