En Sevilen Mücver Çeşitleri

En Sevilen Mücver Çeşitleri

En Sevilen Mücver Çeşitleri nelerdir? Mücver nasıl yapılır? Evde mücver çeşitlerini yapabilmek için hangi malzemeler gereklidir? Evde mücver yapmanın püf noktaları nelerdir? Türk aşçı haber...

 
En Sevilen Mücver Çeşitleri Nelerdir?
 
En Sevilen Mücver Çeşitleri nelerdir? Mücver nasıl yapılır? Evde mücver çeşitlerini yapabilmek için hangi malzemeler gereklidir? Evde mücver yapmanın püf noktaları nelerdir? 
 
Türk aşçı haberleri olarak En Sevilen Mücver Çeşitlerini araştırdık...
 
** Dalgan Köftesi (Isırgan Otu Mücveri) Nasıl Yapılır?
Türk Mutfağı Sevdalısı "Behiye Özdemir"
 
En Sevilen Mücver Çeşitleri Nelerdir?
Yöresel mutfaklarımızda en iyi mücver tariflerinden Dalgan Köftesi (Isırgan Otu Mücveri) Nasıl yapılır? Bu güne kadar evinizde Dalgan Köftesi (Isırgan Otu Mücveri) yaptınız mı?
 
Türk mutfağı yemek arşivinden en iyi lezzetlerimizden biri olan nefis köfte tariflerinden Dalgan Köftesi (Isırgan Otu Mücveri) yapmak icin hangi malzemelere ihtiyaç vardır?
 
Dalgan Köftesi (Isırgan Otu Mücveri) Nasıl Yapılır? İşte Sizlere Dalgan Köftesi (Isırgan Otu Mücveri) Tarifini Türk Mutfağı Sevdalısı Behiye Özdemir’in Kaleminden Kendi Yorumu İle Mutfaklarınıza Getirdik…
 
En İyi Mücver Tariflerinden Dalgan Köftesi (Isırgan Otu Mücveri) Nasıl Yapılır?
Nefis Yöresel Köftelerden Dalgan Köftesi (Isırgan Otu Mücveri) İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     1 Bağ Dalgan
*     3 Adet Taze Soğan
*     2 Adet Taze Sarımsak
*     2 Adet Yumurta
 
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivindeki En İyi Yöresel Lezzetlerden Olan ve En Sevilen Mücver Çeşitlerinden Dalgan Köftesi (Isırgan Otu Mücveri) Yapılış Tarifi;
 
Un, bir kaşık mısır unu, tuz, karabiber, kırmızı toz biber... Dalgan yıkaması zor bir ottur, yıkarken ellerimize batabilir, onun için eldivenle yıkayabilirsiniz. 
 
Dalganları bol suda birkaç defa yıkayıp, süzerek suyunu sarkıtıyoruz. Sonra soğan ve sarımsakla birlikte ince ince doğruyoruz, içine tuz, karabiber, toz biber, yumurta katıp karıştırıyoruz.
 
Kaşıktan akmayacak kıvama gelinceye kadar un ekleyip, kızgın yağın içine kaşık yardımıyla döküp kızartarak pişiriyoruz.
 
Rahmetli anannem çok faydalı kızım ,yılda bir kez bile olsun ye derdi.
Umarım beğenirsiniz.
 
En Sevilen Mücver Çeşitlerinden Kabak Köftesi (Mücver) Tarifi...
Aynur Şahin‎
 
Muğla yemek kültüründe en iyi yemek tariflerinden Kabak köftesi (mücver) nasıl yapılır? Bu güne kadar evinizde Kabak köftesi (mücver) yaptınız mı? Yöresel mutfaklarımızdan Muğla mutfak kültüründe Kabak köftesi (mücver) yapabilmek için hangi malzemeler kullanılır?
 
İşte sizlere en iyi Muğla yemeklerinden sıkı takipçilerimizden Aynur Şahin’in kaleminden‎ Kabak köftesi (mücver) tarifi;
 
** Muğla mutfağında bilinen en iyi mücver tariflerinden Kabak köftesi nasıl yapılır?
 
En Sevilen Mücver Çeşitleri Nelerdir?
En Eski Mücver Tariflerinden Kabak Mücver İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     300 Gr Civarında Bir Adet Kara Kabak (Koyu Yeşil Renkli), 
*     2 Yumurta,
*     4 Dilim Bayat Ekmek, 
*     1 Kahve Fincanı Kadar Çökelek 
*     1 Kahve Fincanı Kaşar Peyniri, 
*     Maydanoz, 
*     Dereotu, 
*     Taze Soğan Yaprağı, 
*     Pul Biber, 
*     Karabiber, 
*     Kuru Nane, 
*     Aldığı Kadar Un. 
 
Geleneksel Türk Mutfağından En İyi Mücver Tariflerinden Kabak Köftesi (Mücver) Yapılış Tarifi;
 
Kabağı kabuğuyla beraber rendeleyip bütün malzemeleri karıştırıyorum. Kıvamı kek hamurundan daha yoğun olacak şekilde un ekledim.  Yarım saat kadar dinlenmeye bıraktıktan sonra kızartılır. 
 
Aynı karışım fırında yapılmak istenirse yarım çay bardağı zeytinyağı eklenerek fırında da yapılabilir. Denemeyeceklere afiyet olsun.
 
En Sevilen Mücver Çeşitlerinden Kabak Kızartması (Bal Kabağı)
"şef Selma Atabey‎"
 
Türk mutfağını, Türk mutfağı yapan kadınlarımız, annelerimiz. Yokluğu bolluğa çeviren, bir dikene bile lezzet veren, bir tek ottan, etten, sebzeden veya meyveden onlarca çeşit üreten annelerimiz. Ev idaresini bilen annelerimiz ile ekmeğini taştan çıkartan babalarımız sayesinde bugünlere geldik. Evet belki ismini bilmediğimiz bir çok ürünü hiç tanımadan büyüdük ama damağımızda müthiş lezzetlerin iziyle geldik şimdilere. 
 
Hiç bir şeyi israf etmedi annelerimiz. Çok mu geldi, başka şeyler yapar koyar soframıza. Evde tavuğun piştiği gün tavuk çorbası, tavuklu pilav veya tavuklu patates yediniz mi benim gibi? Tavuk üçlemesi gibi daha bir çok örnek sayılabilir böyle. Ziyan olmamalı, hepsi değerlendirilmeli. Bayat ekmekler kızartılır kahvaltılık olur, bazen şerbetlenir tatlı olur mesela.
 
Ama kesinlikle israf olmaz. Olursa bereket kalmaz. Böyle büyüdük biz. Hiç size de anneleriniz "Tabakta yemek kalmaz. 
 
Ağlar sonra arkandan" dedi mi? Şimdilerde, o günlerde yapılmak istenen sosyal sorumluluk olarak yapılmaya çalışılıyor veya yeni işletme tekniği, üretim tekniği gibi değerlendiriliyor. Atıksız üretim veya sıfır atık diye isimlendirilerek çıkıyor karşımıza. 
 
Bunları anlattım çünkü o yemek ve baharat kokan anne elleri, Türk mutfağını böyle zenginleştirdi. Mutfağımızda buna verilebilecek o denli örnek var ki saymakla bitmez. Bulgurdan yüzün üstünde çeşit yemek yapıldığı gibi. 
 
İşte bu örneklerden biri bugünün de konusu. Kabaktan tatlısı tuzlusu bir çok çeşit yapılmakta Muğla mutfağında. Tatlısını tüm Türkiye bilir ve kendi usulüne göre yapar. Tahinli, pekmezli, cevizli, kirece yatırarak, ballı ve daha bir çok çeşidi ile. Tuzlu örneklerinden birini geçenlerde kabak böreği ile çalışmıştık. Bu gün ise kabak kızartmayı yapalım istedim.
 
** Muğla Mutfak Kültüründe en iyi lezzetlerden Kabak Kızartması Nasıl Yapılır?
 
En Sevilen Mücver Çeşitleri Nelerdir?
En İyi Kızartmalardan Kabak Kızartmasında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     Elma Dilim Doğranmış Kabak
*     2 Diş Sarımsak
*     1/2 Limon Suyu
*     3-4 Kaşık Un
*     Tuz
*     Kızartmak İçin Zeytinyağı
 
Muğla Mutfağında En İyi İştah Açıcılardan ve En Sevilen Mücver Çeşitlerinden Kabak Kızartması Yapılış Tarifi;
 
Kabak Kızartması (Bal Kabağı)
 
Kabaklar doğrandıktan sonra tuz ilave edilerek karıştırılır. Fazla suyu alınıp veya süzülmesi beklenip una bulanır. Kızgın yağ içerisinde kızartılır. Ama kızartırken derin yağda yapılmaz kızartması. 
 
Kara tavada, odun ateşinde kabakların yarısına gelecek kadar yağda kızartılır. Bir tarafı kızardığında maşayla çevrilerek diğer tarafı da kızartılır. Ayrı bir yerde sarımsaklar dövülür. İçerisine kızartma yağından 1 kaşık konur. 
 
limon suyu sıkılarak sarımsaklı ekşili bir sos hazırlanır. Nar gibi kızarmış, çıtır kabakların üzerine gezdirilir. 
 
Hem yemek, hem meze, başlangıç olarak da çok yakışan ve ilginç bir yemektir kabak kızartması. Dikkat edilmesi gereken şey ise yeneceği zaman yapılması. Zira beklerse yumuşayacaktır.
 
Elinizin lezzeti, sofranızın bereketi hiç eksilmesin. Sağlıkla kalın.
 
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim üyesi ve Mutfak araştırmacısı şef "Selma Atabey"e Mutfak Kültürümüze olan katkıları ve ilgili çalışması için Türk Aşçı Haberleri olarak teşekkür eder profesyonel kariyerinde başarılar dileriz...
 
** En İyi Mücver Tariflerinden Muğla Mutfağında Kabak Mücver Nasıl Yapılır; 
 
En Sevilen Mücver Çeşitleri Nelerdir?
Muğla Yemek Kültüründe En Sevilen Mücver Çeşitlerinden Kabak Mücver İçin Kullanılan Malzemeler;
 
*     2 Adet Kabak
*     2 Adet Taze Soğan
*     Bir Kaç Sap Isıra
*     1/3 Demet Dereotu
*     1/3 Demet Maydanoz
*     4 Kaşık Lor Peyniri
*     2 Adet Yumurta
*     4 Kaşık Un
*     Tuz Ve Karabiber
*     Kızartma İçin Sıvıyağ
*     Servis İçin Sarımsaklı Yoğurt
 
Muğla Mutfağında Kabak Mücver Nasıl Yapılır?En İyi Muğla Yemeklerinden Kabak Mücver Yapılış Tarifi;
 
Rendelenmiş kabak (suyu sıkılmış) doğranmış soğan, maydanoz, dereotu, sıra ve diğer malzemeler karıştırılır. Kızgın yağ içerisine kaşık ile dökülüp şekillendirilir. Bir tarafı pişince diğer tarafı çevirilerek pişirilir. Kağıt havlu üzerine alınıp fazla yağı emdirilir. Sarımsaklı yoğurt ile servis edilmesi tavsiye edilir.
 
Yediğimiz yemeklerle zaman yolculuğu yapmaya hazır mısınız? Bu defa 18. yüzyıla gidiyoruz ve Osmanlı Saray Mutfağının  vazgeçilmezlerinden olan taze fasulye mücveriyle sizleri selamlıyoruz. Osmanlı ve Türk Mutfağında Mücver denilince aklımıza ilk gelen genellikle kabak mücveridir ama haydi gelin ezber bozan bu tarifle geçmişe selam edelim. 
 
Mücver aslen Arapça'dan gelen "mücber" kelimesinin günümüze kadar farklılaşıp gelmesiyle dilimize yerleşmiş ve Arapça’da "mücber" kıyılmış, ezilmiş demek, yani bu sebepten mücver genellikle ezilmiş sebzelerle yapılan bir sebze köftesidir. Osmanlı mutfağından pek çok sebzenin mücveri yapılırmış ve en nadide olanlarından birisi de taze fasulye mücveri.
 
Geleneksel Türk Mutfağında Tam da mevsimindeyken, taze fasulyenin her türlüsüne varım diyenler, koşun gelin bir de bunu deneyin. Türk mutfağına ait ilk yemek kitabı, 1844 yılında basılmış olan "Melceü’t-Tabbahin" (Aşçıların Sığınağı) adlı eserin sahibi Kıbrıslı Mehmet Kamil Paşa’nın tarifiyle, karşınızda taze fasulye mücveri. Ziyade olsun.
 
** En Sevilen Mücver Çeşitlerinden Nefis ve Lezzetli Taze Fasulye Mücveri Tarifi
 
En Sevilen Mücver Çeşitleri Nelerdir?
Taze Fasulye Mücveri Tarifi İçin Malzemeler
 
*     350 gram taze fasulye
*     5 adet yumurta
*     1 demet maydanoz
*     3 yemek kaşığı tereyağı
*     2 yemek kaşığı un
*     1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
*     1 çay kaşığı tuz
 
Taze Fasulye Mücveri Tarifinin Püf Noktası
 
Krep hamuru kıvamında bir karışım elde edeceğiniz için, bir kaşık yardımıyla tavaya dökebilirsiniz. Eğer tek tek pişirmek istemiyorsanız, genişçe bir tavaya tüm malzemeyi koyup bütün olarak pişirebilir ve dilimleyerek servis edebilirsiniz.
 
Taze Fasulye Mücveri Tarifi Nasıl Yapılır?
 
Fasulyeleri yıkayın ve kılçıklarını temizleyin, ardından tuzlu suda yumuşayana dek yaklaşık 15 dakika fasulyeleri haşlamaya bırakın.
 
Fasulyeler haşlanırken; yumurtaları bir kaba kırın ve ince ince doğradığınız maydanozları ilave edin, karabiberle tuzunu da ekleyip güzelce karıştırın.
 
Fasulyeler haşlandıktan sonra renklerinin solmaması için soğuk sudan geçirin ve haşlanmış fasulyeleri ince ince doğrayın, ardından üstlerine unu serpin ve güzelce harmanlayın.
 
Unladığınız fasulyelere hazırladığınız yumurtalı karışımı ilave edin ve güzelce karıştırın. Yağı bir tavada eritin ve hazırladığınız karışımdan kaşık kaşık tavaya dökerek, altlı üstü güzelce mücverleri kızartın.
 
Kızaran mücverleri bir servis tabağına alın ve servis edin.
 
** En Sevilen Mücver Çeşitlerinden Merevcen Mücveri Tarifi "(Melocan otu, Merevcen otu)"
 
En Sevilen Mücver Çeşitleri Nelerdir?
En Sevilen Mücver Çeşitlerinden Merevcen Mücveri Kullanılacak Malzemeler
 
*    1 Kg Merevcen Otu
*    2 Adet Orta Boy Soğan
*    1 Çay Bardağı Pirinç
*    Tuz, 
*    Karabiber, 
*    Nane
*    3-4 Yemek Kaşığı Fındık Yağı
*    1 Adet Yumurta
 
Merevcen Mücveri  Yapılış Tarifi
 
Merevcenler iyice yıkanır, haşlanarak süzülür. Soğuyunca doğranır. Pirinçler yıkanır ve haşlanır. Doğranmış soğan, pirinç, yumurta, tuz, nane ve karabiber merevcen ‘e ilave edilerek iyice harmanlanır. Kızartma tavasına 3-4 yemek kaşığı kadar yağ eklenir.
 
Döndürülerek merevcen’ in her tarafının kızarması sağlanır. Kapakla çevrilerek diğer tarafı da kızartılır. Sıcak olarak servis edilir.
 
Merevcen Otu  Nedir?
Merevcen otu diğer adıyla dikenucu nisan ortalarından itibaren pazarlara inmeye başlıyor. Melocan Otu ile çok lezzetli yemekleri yapılıyor ve yemeklerinin insanları rahatlattığı biliniyor. 
 
(Melocan otu, Merevcen otu) olarak halk arasında cogunlukta Dikenucu otu bitkisi olarak ta bilinen sebze;
Osmanlı ve Türk mutfağı ve geleneksel Türk mutfağında da sıklıkla yöresel yemeklerde kullanılan sebzelerden biridir. Bu sebzelerden geleneksel mutfaklarımızda ve bölgesel mutfaklarımızda birçok yemek çeşitleri, salatalar, iştah açıcılar, yoğurtlular, zeytinyağlılar ve soğuk mezelerimiz yöresel yemekler adı altında bir çok farklı çeşitlerde yapılmaktadır.
 
Melocan Otu & Merevcen otu Anadolu' da Bu isimler ile Bilinir; 
 
Dikenucu (Inebolu-Kastamonu); mamula, mamuli (Rize); özdikeni, zmilanç (Trabzon); çıtırgı, diken özü, gıcırdikeni (Karadeniz Ereğlisi); melocan (Zonguldak); merevcan (Ordu-Giresun); sıraca (Gözne Mersin); sitton. yabansaparnası, zırmtlak, zincan, kırçan (Çarşamba-Samsun); izmilanga (TireboluGiresun); özlemek filizi (Edremit-Balıkesir); müzlümek, müzdelek (Kastamonu); bursula pancan (Tosya- Kastamonu) isimleriyle bilinir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler