Hardimya nedir? Hardimya hangi mutfağımıza aittir?
Hardimya nasıl yapılır? Muğla Yemek Kültüründe Hardimya İçin hangi malzemeler kullanılır? Hardimya ne zaman yapılır? Hardimya hakkında tüm bu Sorularınızın cevabı şef Timur Kocabıçak’in kaleminden kendi yorumu ile bu haberimizde….
Yöresel Muğla Yemekleri ve
Muğla mutfak Kültürüne ciddi katkıları ile bilinen Muğla Gastronomi ve Mutfak Sanatları Derneği Başkanı ve Mutfak araştırmacısı şef Timur Kocabıçak’a mevcut bilgileri ile Türk mutfağına katkılarından dolayı teşekkür ederiz....
Unutulmuş Yöresel Lezzetlerimizden "Hardimya" Nasıl Yapılır?
Muğla mutfağından unutulmuş bir Bodrum yemeği...
Sakatat ve etin lezzetler üstü uyumu. Kurban bayramında kesilen küçükbaş hayvanın etinden ve ince bağırsağından yapılan sıra dışı bir yemek “hardimya”. Kurban bayramında kesilen küçükbaş hayvanın kaburga kemiklerine ince bağırsağın sarılmasıyla elde edilir.
Haşlanır ve üzerine limon sıkılarak yenir.
Turizmin gelişmesi Bodrumun yerel lezzetlerinin unutulmasına yol açtı. Fastfood yemekleri her geçen gün mutfak kültürümüzde yaralar açmaya devam ediyor. Umarım bundan sonra “hardimya” sadece Bodrumda değil, diğer ilçelerimizde de yapılır.
Bodrum Yemeklerinden "Hardimya" Tarifi;
Mugla Yemeklerinden "Hardimya" İçin Kullanılan Malzemeler:
* Kuzu Kaburga Kemiği (1 Hayvanda 24 Tane Bulunur)
(Sadece Sivas Akkaraman Cinsinde 28 Adettir)
* 1 Adet Kuzu İnce Bağırsağı (1 Hayvanda 24 Metre Olur)
* Kimyon
* Kekik
* Tatlı Toz Biber
* Tuz
Unutulmuş Muğla Lezzetlerimizden Olan Muğla Mutfak Kültüründe "Hardimya" Yapılış Tarifi:
Yağlı ve etli kaburga kemikleri uzunca kesilerek kafesten ayrılır.
Güzelce yıkanıp 20 dakika sirkeli suda bekletilen kuzunun 24 metre uzunluğunda olan bağırsağı 1'er metre mesafeyle kesilir.
Her bir kemiğe 1 metrelik bağırsak sarılarak düğüm atılır.
Bir tencerede üzerini geçecek kadar ılık su ilave edilerek 45 dakika haşlanır.
Haşlanan parçalar ızgarada en fazla 3 dakika daha pişirilir.
Üzerine baharatlar serpilerek servis edilir.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı Şef Timur Kocabıçak "Ula Aşığı"nın yemek arşivinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli ama Unutulmuş Lezzetlerimizden "Hardimya" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve takipçilerimiz ile Sosyal ağlarınızda paylaşırsanız seviniriz.