Ula Çarşı Böreği Ve Hikâyesi
Yıl 1950. İzmir’den kalkan posta otobüsü 12 saat süren yolculuktan sonra sabahın erken saatlerinde Ula’da mola verirdi. Otobüsü karşılayanlar arasında mutlaka bir PTT görevlisi de olurdu. Gelen mektupları ve gazeteleri alıp postaneye ulaştırırdı.
Bu şekilde günde 2 otobüs geçerdi Ula’dan. Otobüsler mola bittiğinde Çiçekli Mahallesi üzerinden, Karabörtlen, Fethiye tarafına yollarına devam ederdi.
Esnaf da yolculara satmak üzere hazırlık yapar, heyecanla beklerdi otobüsün gelmesini. Bağcılık gelişmiş olduğu için o saatlerde satılmak üzere bağdan üzümler toplanır satışa hazır hale getirilirdi. Bazı çocuklar ellerine aldıkları bakır kovanın içindeki gazozları satmak üzere beklerken, kahveci çırakları elinde ayran ve limonata ile beklerdi.
Nefis Yemek Hikayelerinden Ula Çarşı Böreğinin Hikâyesi
Ula Çarşı Böreği nasıl yapılır? Ula Çarşı Böreğinin Hikâyesi nedir? Yöresel hamur işi tariflerinden ve en iyi böreklerden olan Ula Çarşı Böreği yapmak için hangi malzemeler gereklidir?
Ula Çarşı Böreğinin özellikleri nelerdir? Ula Çarşı Böreği nasıl servis edilir? Ula Çarşı Böreği çeşitleri nelerdir? İste bunların hepsini Mutfak araştırmacısı şef Timur Kocabıçak’ın kaleminden kendi yorumu ile…
Karnı acıkanlara satılmak üzere hazırlanan en önemli yiyecek Ula Çarşı böreğiydi.
O yıllarda İzmir’den çıkıp, Fethiye’ye yolculuk eden herkes Ula’dan geçmek zorundaydı. Fırıncılar Otobüs durduğunda elinde börek tepsisi ile otobüse biner, koltuklar arasında “sıcak börek”, “var mı börek isteyen” diyerek satış yapardı.
Ula Çarşı böreği zeytinyağlı olması nedeniyle tercih edilir, yolcular tarafından gittikleri yere götürülmek üzere gazete kâğıdı ile paket yapılırdı.
Ula Çarşı böreğinin karakteristik özelliği Otobüste yerken içi dökülmesin diye kapalı pide şeklinde yapılması kavurmalı ve otlu peynirli olarak üretilmesiydi.
Şimdilerde şehirlerarası otobüsler geçmese de çarşı böreği Ula yemek kültürünün önemli bir parçası olmaya devam ediyor. Özellikle Pazar günleri evde hazırlanan zeytinyağlı börek içi çarşıdaki börekçiye götürülüyor ve yapılan börekler sıcak sıcak Pazar kahvaltılarını süslemeye devam ediyor. Ücret yapısı ben kendimi bildim bileli aynı. İçini götürürseniz börek başına sadece 1 ekmek parası ödersiniz.
Evet Evde yapabilirim derseniz, işte Sizlere Ula Çarşı Böreği tarifi:
Ula Çarşı Böreği Tarifi
Ula Çarşı Böreği Hamuru İçin Malzemeler:
* 1 Paket İnstant Maya (10 Gr),
* 2,5 Su Bardağı Un,
* Aldığı Kadar Ilık Su (Un Miktarını Karşılayacak Şekilde),
* 1 Tatlı Kaşığı Silme Tuz.
Ula Çarşı Böreği İç Malzemesi:
* Doğadan Topladığınız Karışık Ot (Yoksa1 Demet Pazı)
* 1 Adet Soğan
* Çökelek Peyniri
* Tuz
* Zeytinyağı
Ula Çarşı Böreği Yapılış Tarifi
İç malzeme listesindekilerin hepsini doğrayıp karıştırın.
Bir kaba tuzu, mayayı ve unu koyup iyice karıştırın.
Sonra azar azar ılık suyu ilave edip kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun.
Hamurun üzerini kapatıp 25-30 dakika kadar dinlendirin.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler hazırlayın. Hafif unlu tezgâhta merdane ile açın.
İç malzemesini koyarak kapalı pide şeklinde fırına verin. Fırından çıkınca üzerine zeytinyağı sürün. Afiyet olsun
Yöresel
Muğla Yemekleri ve Muğla mutfak Kültürüne ciddi katkıları ile bilinen
Muğla Gastronomi ve Mutfak Sanatları Derneği Başkanı ve Mutfak araştırmacısı şef Timur Kocabıçak’a mevcut bilgileri ile
Türk mutfağına katkılarından dolayı
teşekkür ederiz....
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı Şef Timur Kocabıçak "Ula Aşığı"nın yemek arşivinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Hamur işi tariflerinden Ula Çarşı Böreği tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile Sosyal ağlarınızda paylaşırsanız seviniriz.