Saray Mutfağından Levzine Helvası Tarifi

Saray Mutfağından Levzine Helvası Tarifi

Helva, Osmanlı ve Türk mutfağı nın temel tatlılarından biridir ve Osmanlı mutfak sözlüğünde ''tatlı yiyecekler ve şeker..

Saray Mutfağından Levzine Helvası Tarifi
Levzine Helvası kullanılan Malzemeler
 
*     2 Su bardağı çekilmiş badem
*     4-5 Yemek kaşığı bal
*     2/3 Su bardağı su
*     Tane badem
 
Levzine Helvası Yapılış tarifi
Levzinenin hazırlanacağı tencere ( mümkünse kalın döküm tabanlı olması tercih edilir ) kısık ateşe alınır.
İnce çekilmiş, neredeyse un haine getirilmiş iç badem, su ve bal eş zamanlı olarak tencereye alınır.
Bir çırpma teliyle sürekli karıştırılarak suyu çektirilene değin bal ve badem unu birbirine özleştirilir.
 
OSMANLI SARAY MUTFAĞIHelva kıvamı yakalandığında ( ateşin harına göre 20-30 dk ) Levzine ateşten alınır.
2 Parmak yüksekliğinde olacak şekilde bir kaba alınır.
Serince bir ortamda ( günümüz şartlarında buzdolabında ) kıvam bağlayıp kesilecek hale gelmesi beklenir.Levzine tatlısı lokmalık baklava dilimi şeklinde kesilir.
Her bir dilimin üzerine yağsız bir tavada kavrulmuş iç badem saplanır. "Helva Çeşitleri"
 
Türk Aşçı Haberleri Not; 
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
Not;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Saray Mutfağından Helva Tarifleri ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz
 
 
Osmanlı ve Türk mutfağından Ramazan Helvaları "Şef Ömür AKKOR"
Helva, Osmanlı ve Türk mutfağının temel tatlılarından biridir ve Osmanlı mutfak sözlüğünde ''tatlı yiyecekler ve şekerlemelere verilen genel ad'' olarak tanımlanır.
 
Kelime köken olarak Arapça ''halva'' yani tatlı sözcüğünden dilimize geçmiştir. Biz şimdilerde çok az çeşidini bilsek de eski mutfağımızda dövülerek yapılan, kavrularak yapılan, şerbetle pişen, kızgın yağda pişirilen ve macun cinsinde birçok türü vardır.
 
Genel olarak helvaları ve türlerini birkaç başlık altında toplamak istersek; 
 
Havanda dövülerek yapılan helvalar
Ceviz, fıstık, badem gibi çerezlerin mermer havan yahut ahşap havanda bin kereye yakın dövülerek helva haline getirilmesi ile yapılan türdür ve kullanılan çereze göre isimlendirilir. Badem helvası, leblebi helvası, ceviz helvası, fıstık helvası gibi.
 
Tel tel çekilerek yapılan helvalar
Kaynatılmış şeker veya pekmezden ağdası hazırlanır, daha sonra bu çekilerek beyazlatılıp tel tel hale getirilir. Sivas, Erzurum, Bayburt, Kayseri, Gaziantep tel helvaları, Kastamonu'nun çekme helvası, Bolu'nun tepme helvası ve en nihayet İzmit'in pişmaniyesi bu helvaların en meşhurlarıdır.
 
OSMANLI VE TÜRK TATLILARI
 
Kavrularak yapılan helvalar
Genel olarak yağda un, irmik, nişasta, badem unu gibi malzemelerin kavrulmasının ardından şeker yahut şerbet eklenmesi ile yapılan helva türüdür.
 
Şekerin haricinde bal ve pekmez kullanılarak yapılan tarifleri de mevcuttur.
 
İrmik, bal, asude, bayram, billuriye, Cem Sultan, düğün, gaziler, gullabiye, ishakiye, memnuniye, mafiş, canki, pirinç, reşidiye, saray, helva-i hakani bu tür helvaların en bilinenleridir.
 
Şerbetli ve kızartılarak yapılan helvalar
Genel olarak kavrularak pişen helvaya şerbet ilave edilerek ya da pişen karışımın şerbete, bala yahut pekmeze atılıp dinlendirilmesiyle yapılan helva türleridir.
 
Helva-ı kahi, kara kabak helvası, ballı, saray, derviş, halife, kadı, namaz, kak ve patates lokmaları bu tür helvalardandır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler