Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, “Bizler hem kooperatifimiz aracılığıyla hem yerel esnafımız aracılığı ile kabak helvamızı daha çok üretip, daha çok pazara sunmak istiyoruz” dedi.
Burdur’un yöresel tatlarından biri olan Burdur Kabak Helvası, coğrafi işaret alarak, tescillendi. Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı ve Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Derneği Başkanı Yavuz Tekelioğlu ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Başkan Ercengiz, ceviz ezmesi ve Burdur Şiş başta olmak üzere kentin sahip olduğu 9
coğrafi işarete Burdur Kabak Helvasının da eklendiğini müjdeledi.
Türk
aşçı haberleri olarak edinmiş olduğumuz bilgilere göre, Başkan Ercengiz toplantıda yaptığı konuşmada, “Yavuz Tekelioğlu hocam uzun süren akademik yaşantısının ardından kendisini çok önemli işlere adadı. Bu önemli işler aslında tarihi mirasımızı bir taraftan korurken, yaşatmaya çalışırken bir tarafından da bunların tescillenerek, bundan sonraki süreçte belli bir standartta yapılmasını ve aslına uygun yapılmasını sağlama adına önemli işlere imza atıyor.
Bir YÜCİTA isminde yöresel ürün ağları var. Yöresel ürünlerin coğrafi işaretlemenin yapılarak, tescil ağının oluşturulduğu bir ağdır. Hemşerimiz olması sebebiyle kendisine kolay ulaşabiliyoruz, bir takım şeyleri çok hızlı başarabiliyoruz ama verdikleri emek, gösterdikleri çaba tüm ülke çapında kayda değer bir çabadır çünkü Türkiye coğrafi işaretleme açısından henüz yeni farkında vardığı birçok değerini ayağa kaldırmaya çalışıyor.
Aslında bir örnekleme gerekirse, Yunanistan’a gittiğimde birçok Türk geleneğinin, Türk Mutfağının Yunanca isimle takdim edildiğini ve dünya piyasasında daha çok kabul gördüğünü maalesef üzülerek gördük. Bu da bizim eksikliğimiz. O nedenle biz Burdur’un kendi değerlerinin açığa çıkarılabilmesi, coğrafi işaretlenebilmesi, yöresel ürünler anlamında da bir bellek oluşturulabilmesi için bugüne kadar eksik kaldığımız bir konuda belediye olarak harekete geçtik.
Burdur’un 9 marka tescili ve coğrafi işareti var, bu sayı çok daha fazla olmalı, bu sayıyı çok daha fazla noktalara getirmek zorundayız. Bir ucundan tuttuk başladık. Burada iki kadın kooperatifimizin temsilcileri var. Onların da yaklaşık 1,5-2 yıldır gösterdikleri çabayı desteklemeye çalışıyoruz ama özellikle kabak helvasında bugüne kadar Burdur’un bilinmeyen bir değeri olan ve yavaş yavaş artık yerleşik halkımızın, yaşlıların bu dünyadan göç etmesi ile bu alışkanlıkları yitirmeye başladığımızı fark ederek, kabak helvası ile ilgili önemli bir çalışmayı hocamızla birlikte ayağa kaldırdık.
Harekete geçmiştik, hocamızın bize yol gösterişi, yol açışı ile diyelim,
helva çeşitlerinden kaba helvası ile gerekli çalışmalarımızı yaptık. Şu anda ilan süresine herhangi bir itiraz gelmediği için aslında teknik anlamda tescillenmiş bir ürünümüz var ama bürokratik işlemleri devam ettiği için henüz marka tescilini aldık diyemiyoruz. Önümüzdeki günlerde de inşallah bunu söyleyeceği çünkü bürokratik anlamda herhangi bir itiraz gelmediği takdirde bu markanın kabul edildiği anlamına geliyor. Bürokratik işlemlerini tamamladıktan sonra da güzel bir törenle bunu duyurmak istiyoruz” dedi.
En farklı yöresel helvalardan Kabak Helvası nasıl yapılır?
En iyi
helva tariflerinden Kabak Helvası için kullanılan malzemeler nelerdir?
* 2 kg bal kabağı
* 4 su bardağı toz şeker
* Yarım limon suyu
* 1 kahve fincanı su
* Yarım su bardağı çekilmiş badem
Kabak Helvası Nasıl Yapılır?
Kabağın kabuklarını incecik soyun. Çekirdeklerini ayıklayıp kabakları rendeleyin. Avuç içinde sıkarak suyunu çıkarın.
Şekeri tencereye alıp 1 kahve fincanı su ile eritin. Limon suyunu ekleyip kaynatın.
Kabakları şekerli suya ekleyin. Kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Altın sarısı bir renk alıp koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin.
Kabak helvasını servis tabağına alın. Üzerini çekilmiş badem ile süsleyip servis yapın.
Bu helva Burdur'da özel yetiştirilen bir kabak cinsi ile yapılır. Olgun, ancak sararmamış sakız kabağı kullanılır.
Helvanın kıvamını anlamak için, pişen helvadan bir parça alıp buzlukta bekletin. Hemen donarsa olmuş demektir. Sulu ise biraz daha kaynatmanız gerekir. Afiyet olsun.