Patatesli Çig Köfte Tarifi
Patatesli Çig Köfte Kullanılan Malzemeler
* 1 Su Bardağı Köftelik (İnce) Bulgur,
* 2 Orta Boy Patates,
* 8-10 Taze Soğan,
* Yarım Demet Maydanoz,
* 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası,
* 1 Yemek Kaşığı Zeytinyağı,
* 1 Tatlı Kaşığı Nar Ekşisi,
* Tuz,
* Karabiber.
Nefis Ve Lezzetli
İştah Açıcılar'dan Süper Bir Tarif Olan
Patatesli Çig Köfte Yapılış Tarifi
Bulguru yıkayın, üzerine kaynar su döküp bir kapak örtün, yarım saat pişmesi için bekletin. Patatesleri yıkayın, tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın, kendi suyunda soğumaya bırakın, çıkartıp kabuklarını soyun, rendeleyin.
Taze soğanların püsküllerini atın, en üstteki kabuklarını soyun, ince ince yuvarlak doğrayın. Maydanozu ayıklayın, saplarını atın, yapraklarını kıyın. Biber salçasını biraz ılık suda eritin. Çukur bir kapta bulgur, rende patates, taze soğan, maydanoz, biber salçasi, zeytinyağı, nar ekşisi, tuz ve karabiberi karıştırıp iyice yoğurun.
Tadını kontrol edin, elinizle parmak şeklinde köfteler yapıp salata yaprakları üzerinde sofraya getirtin. Arzu ederseniz ertesi güne kalan köfteleri tekrar karıştırıp içine bir yumurta kırarak tavada kızartabilirsiniz.
Patates Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Türk Aşçı Haberleri Olarak Sizin için Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi Koord. Has Aşçıbaşımız Ahmet Özdemir ‘İn Arşivinde Patates Hakkında Osmanlıdan Enteresan Bir Hikaye Bulduk; "Patates'in Hikayesi"
Osmanlıya son gelen ürünlerden patates (19. Yy. son çeyreği) Devlet vergiden muaf tutarak ve valiler vasıtasıyla ekimi teşvik ediliyor. köstebeklerin ürüne zarar vermesinden dolayı devlete yapılan şikâyetin karşılığında afyon sandıklı mahkemesinin kararında (murasile):
Hayvanatı Muzırra’dan, Köstebek Namı Mahluk;
sandıklı köyündeki Apikoğlu Mehmet’in ilgili mevzideki ekilen olan patates mahsulüne zarar ihras ettiğin istima olunmuştur. Eğer mahsule zarar vermeye devam edersen Allah’ın ve peygamberin laneti üzerine olsun. ” demiştir. Daha sonra yetkililerin konudan haberdar olması üzerine ilam – yazan memur görevinden azledilmiştir..!
Fasulye, patates, hindi, kakao, mısır, bazı kabak çeşitleri Amerika kıtasının keşfinden sonra, yani 15. yüzyıldan sonra Osmanlı mutfağına girdi. Kuru fasulye Amerika’dan gelmeden önce börülce ve bakla vardı..!
Patates Nedir?
Patatesi Kim Getirdi?
Patates Nereden Geldi?
Günümüzde çağdaş botanistler patatesin anavatanının Güney Amerika olduğu konusunda uzlaşmışlardır. Öyle ki patates And dağları'nda yabani türler olarak belirmiş ve buradan Kolombiya ve Venezuela'ya oradan da Şili ve kuzey Arjantin'e gelmiştir.
En Sonunda Tüm Türler Peru'da Ekilmeye Başlamıştır
Patates ekimine dair günümüzdeki tek kanıt yaklaşık 7.000 yıl önce Peru'da gerçekleşmiş olmasıdır. Patatesi Avrupa'ya ilk kez İspanyalı bir fatih olan Pedro Cieza de León getirmiştir. İsmini Quechua dilinden alan patates, aynı yıllarda İspanya'da ekilmeye başlandı.Ülkemize gelişi 1800'lü yılların sonuna doğrudur.
Patates Suyunun Faydaları
Daha önce de bahsettiğimiz gibi patates suyu insan sağlığı için birçok fayda içeriyor. Çiğ patates suyunun bu faydalarından en iyi şekilde yararlanmak içinse onu aç karnına içmeniz gerektiği söyleniyor.
Çiğ Patates Suyunun En Önemli Faydalarını Şöyle Saymak Mümkün:
Antienflamatuar özelliğiyle iltihaplanmayı yok ederek eklemlerdeki ağrıyı azaltıyor. Güçlü antienflamatuar bileşiklere sahip olan patates suyu özellikle bel, sırt ve eklem ağrılarının giderilmesinde oldukça başarılı. İltihap ve şişkinlikle mücadele eden çiğ patates suyu ağrıları da şıp diye geçiriyor.
Patates Suyu Kabızlık, Şişkinlik, Mide Yanmasına İyi Geliyor
Sindirim sisteminin sağlıklı işleyişine destek olan patates suyu hazımsızlığa çare oluyor, asitli yiyeceklerin yol açtığı reflü şikayetlerine iyi geliyor.
Gastrit, mide gazı ve mide ülserine doğal bir ilaç olarak kullanılan patates suyu aynı zamanda kronik kabızlık ya da ishal durumları yaşayanların da bağırsak düzenini yeniden sağlıyor.