Pancar Yemeği Tarifi

Pancar Yemeği Tarifi

Geleneksel Türk Mutfağında Yöresel Mutfaklarımızdan Pancar Yemeği... Bilimsel araştırmaların ortaya koyduğu dikkat çekici özellik, özellikle kırmızı renkli sebze meyvelerin...

Geleneksel Türk Mutfağında Yöresel Mutfaklarımızdan Pancar Yemeği Tarifi
Kullanılacak Malzemeler (4 Kişilik)
 
*    1 Kg Pancar (Bağ Yaprağı, Cüce, Çalı Pancarı, Dikencik, Ebe Gümeci, Efelik, Galugan, Kazayağı, Kuşekmeği, Madımak, Nivik, Papatya Kökü, Sütlügen, Tekesakalı, Gelinparmağı, Ak Topça, Sığırkuyruğu, Sığırdili Vb. Otların Karışımı)
 
*    3 Adet Kuru Soğan
*    1 Su Bardağı Kalın Bulgur
*    300 Gr Kıyma Ya Da 100 Gr Pastırma
*    2 Yemek Kaşığı Tereyağı
*    2 Yemek Kaşığı Salça
*    1 Çay Kaşığı Tuz
 
Pancar Yemeği Yapılış Tarifi
Pancar temizlenir ve 1-2 saat bir kap içinde suda bekletilir; sonra süzülür.
Olabildiğince ince kıyılır.
Bir tencerede yağ, soğan, salça, kıyma veya pastırma kavrulur.
Kıyılan pancarlar ilave edilir, pancar öldürülür.
Pancarın yüzüne çıkacak kadar su konur ve yumuşayana kadar pişirilir.
Üzerine bulgur ve tuz eklenerek 10 dakika kaynatılır.
Sıcak olarak servis edilir.
 
Türk Aşçı Haberleri "Alternatif Tarif";
Mevcut yazılı nefis tarif ile “bağlantısı olmayan” alternatif lezzet zengini ikinci bir videolu tarif seçeneğini 'de sizlere sunmak istedik. Yapmış olduğumuz bir araştırmada bu “nefis yemek tarifini” ve  uygulamasını uygun bulduğumuz “Pancar Yemeği” ile ilgili alternatif video sunumundan ‘da faydalanabilirsiniz. Videodaki meslektaşımıza teşekkür eder, mutfağımız adına çalışmalarında başarılar dileriz.
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz… 
 
Pancarın Faydaları
Pancar herşeyden önce zengin miktarda protein, karbonhidrat, diyet lifleri ve yağlar içerir. Bunun yanında folat, nisain, pridoksin, riboflavin, tiamin, A, C, E ve K vitaminlerini içermektedir.
 
Sodyum açısından zengin olan pancar, inanılmaz bir potasyum deposudur. Kalsiyum, bakır, demir, manganez yanında beta karoten içermektedir. Şimdi pancarın sağlık açısından faydalarını detaylı olarak inceleyelim.
 
Pancarın Sağlığa Faydaları
Şimdiye kadar pancarla ilgili olarak yapılan araştırmalar, pancarın kalp hastalıklarına, hipertansiyona ve hatta kan şekeri seviyesinin düzelmesine faydalı olduğunu ortaya koymuştur. Ham pancarın harika bir besin kaynağı olduğu ve kandaki oksijen seviyesini arttırdığı düşünülmektedir.
 
Pancarın sağlık açısından faydaları bu kadarla değil, pancar güçlü antioksidan, anti-enflamatuar ve mantar öldürücü özellikler içerdiği için gut, safra kesesi tedavisinde kullanılmaktadır. Bunların dışında mide asidi seviyesini dengeler ve kolesterolü düşüren bileşenlerin başında olan homosistein içermektedir.
 
Şimdi detaylı olarak pancarın tıbbi olarak sağlık açısından faydalarına bakalım ve hangi hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini inceleyelim.
 
Pancar Artrit Hastalığına İyi Gelir: 
Pancar çok yüksek miktarda kalsiyum emilimini engelleyebilir, eklem ve dokuların etrafındaki birikimden kaynaklanan artriti önleyebilir. Yüksek miktarda alkalin içeren pancar suyu buradaki birikintilerin ortadan kalkmasına yardımcı olur.
 
Pancar Anemiye İyi Gelir: 
Anemi kanda hemoglobin düzeyinin düşük olmasıyla ilgilidir. Pancar fosfor, magnezyum, potasyum, kalsiyum, iyot, bakır, yağlar ve B1, B2, B6 ve P vitaminleri açısından oldukça zengindir. Bunun yanında niasin açısından da zengindir. Dolayısı ile bütün bu vitamin ve mineraller anemi hastalığının giderilmesine yardımcı olur.
 
Demans Hastalığını Tedavi Edebilir: 
Demans hastalığı yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan bir çeşit unutkanlık hastalığıdır. Hastalık ilerledikçe kişi normal rutin şeyleri bile yapmayı unutur. Pancarın bu hastalığı tedavi ettiği düşünülmektedir. Bu konuyla ilgili olarak Wake Forest Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma ham pancar suyu tüketiminin beyinde oksijen oranını arttırdığını ortaya koymuştur. Wake Forest Üniversitesi Daniel Kim-Shapiro ve Translational Bilim Merkezi pancar suyunun beyindeki oksijen sürkilasyonunu ciddi anlamda arttırdığını ortaya koymuştur.
 
 
Pancar Diyabete İyi Gelir:
Pancarın içerdiği alfa lipoik asit glikoz düzeyini düşürmeye yardımcı olan ve insülin duyarlılığını arttıran bir çeşit antioksidandır. Pancarın bu özelliği strese dayalı diyabet dalgalanmalarının engellenmesine yardımcı olur. Bununla alakalı yapılan çalışmalar, bu antioksidanın diyabet hastalığı ile mücadele eden kişilerde periferik ve otonom nöropati gibi koşulların oluşmaması için yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.
 
Pancarın Enflamasyona Faydaları: 
Pancar kolin içermektedir. Çok önemli bir besin olan kolin, kas hareketi, bellek, zihinsel işlevler ve uykusuzluk problemleriyle mücadelede yardımcı olur. Bunun yanında hücre zarı yapısını korumak, sinir impulslarının iletişimini  kolaylaştırmak, yağ emiliminine yardımcı olmak ve enflamasyonu azaltmak için yardımcı olduğu bilinmektedir.
 
Pancar Kan Basıncını Düşürür: 
Pancar hipertansiyonu azaltabilir hatta önleyebilir. Pancar nitrik oksitlere dönüşebilen nitratlar içermektedir. Nitrik oksit kan damarlarının genişlemesini sağlayan ve hayati önem taşıyan bir bileşendir. Bu özelliği sayesinde kan akışını arttırır ve kan basıncının düşmesine yardımcı olur.
 
Pancar Dayanıklılığı Arttırır: 
Sporcuların tükettiği besinlerin başında gelen pancar dayanıklılığı arttırmaya yardımcı olur.  Egzersiz yaparken çiğ pancar suyu kaslardaki oksijen sürkilasyonunun artmasını sağlar. Bunun yanında solunum yolu hastalıkları ile mücadele eden insanlarda da bu konuda yardımcı olur. Solunum yolu kaslarının dayanıklılığını arttırmaya yardımcı olur.
 
Pancar Kansere Karşıdır: 
Kanser hastalıklarının en önemli nedeni serbest radikallerdir fakat bunlar dışında başka nedenlerden de kaynaklanan kanser vakaları vardır. Pancar anti kanser özellikleri ile tanınır ve birçok kanser çeşidine yakalanmamak için bünyenin direncini arttırır. Pancarın içerdiği anti kanserojen bitkisel besinler kanserle mücadelede yardımcı olabilir hatta kansere yakalanmayı önleyebilir. Yapılan bazı bilimsel çalışmalar, pancar özünün çoklu organ tümörlerine engel olduğunu ortaya koymuştur. Meme, prostat ve pankreas kanserini tedavi etmek için pancar menşeli ilaçlar üzerinde çalışılmaktadır.
 
Pancar Kalp Hastalığına İyi Gelir: 
Pancar kalp hastalıklarını önlemekle tanınır. Pancarın içerdiği nitrik oksitin rahatlatıcı ve kan damarlarını genişletici özelliği vardır. Bu bileşenler kan ve damar sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Bu özelliğinden dolayı genel anlamda pancar kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
 
Damar Sertliğine Karşı Pancar: 
Pancarın içerdiği nitrik oksit yukarıda belirttiğimiz gibi kan damarlarının genişlemesine ve kan akışının hızlanmasına ciddi anlamda katkıda bulunmaktadır. Bu durum arteryoskleroz gibi arteri hastalıklar için etkili bir önlem olur. Pancar, böylece damar sertliğine neden olan unsurların ortadan kalkması için etkili bir rol üstlenmiş olur.
 
Pancarın Diğer Faydaları: 
Pancar varis hastalığı ve bazı göz hastalıklarının önlenmesine de ciddi anlamda yardımcı olabilmektedir. Bunun yanında yapılan birçok araştırma kabızlık sorunun giderilmesi ve ateş düşürücü özelliğinin olduğu yönünde umut verici bilimsel araştırmalar sonucu vardır. Pancarın ayrıca cilt ve saç sağlığına birçok faydasının olduğu bilinmektedir. Pancarın sağlığımıza katkıları modern tıbbın hala araştırma konusudur ve bu araştırmalara devam etmektedir.
 
Kırmızı Pancarın Faydaları
Kırmızı pancarın sağlık açısından faydaları pancarla benzerlik göstermektedir. Bilimsel araştırmaların ortaya koyduğu dikkat çekici özellik, özellikle kırmızı renkli sebze meyvelerin kan, damar, kalp ve kanser hastalıklarına iyi geldiğini ortaya koymuştur. Sebze ve meyvelere kırmızı rengi betalain olarak adlandırılan bir bileşen verir. Belki de bu bileşen söz konusu faydaların sağlanmasına neden oluyordur, bunu tıp hala araştırmakta. Kırmızı pancarın sağlık açısından faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün:
 
Kırmızı pancar çok az besinin içerdiği proteinleri, hücreleri ve enzimleri koruyan maddeler ve bileşenler içermektedir. Kırımızı pancarın içerdiği bu maddeler kalp ve damarlar yanında organların sağlığını korumaya yardımcı olur.
 
Hayvanlar üzerinde yapılan birçok deneyde özellikle kalın bağırsak, sinir sistemi, mide, akciğer, meme, prostat ve pankreas kanserlerini engelleyici özelliklerinin olduğu ispatlanmıştır.
 
Kırmızı pancarın kan ve karaciğer zehirlenmelerine karşı iyi geldiği ve ayrıca kanı ve karaciğeri temizlediği bilinmektedir.
Kırmızı pancarın damarları genişletici özelliğinin olması kan basıncı seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Kan dolaşımını kolaylaştırarak birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olan tansiyon seviyesini dengeler.
 
Bünyenin dayanıklılığını arttırır, bu yüzden sporcular egzersiz yapmadan önce kırmızı pancar suyu tüketirler.
Kırmızı pancar bol miktarda C vitamini içermektedir. C vitamini genel anlamda vücudun savunma sistemine katkıda bulunur ve bağışıklığı arttırır.
Kırmızı pancarın içerdiği yoğun lifler sindirim sistemi sağlığı için faydalıdır. Mide, bağırsaklar başta olmak üzere sindirim sistemi organlarının sağlığını korur.
 
Merkezi sinir sistemi sağlığını koruyan kırmızı pancar, bunun yanında kas sağlığı için hayati önem taşıyan potasyum içermektedir.
Kırmızı pancarın kemik sağlığına katkısı da çok fazladır. Bunun yanında kas yapısının güçlenmesine yardımcı olur.
Zeaksanthin içeren kırmızı pancar bu özelliği yardımıyla sarı nokta göz hastalığı olarak adlandırılan bir çeşit göz hastalığına iyi gelir.
Kansızlık sorunlarını giderebilir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler