Baklalı Dolma Tescillendi...

Baklalı Dolma Tescillendi...

Baklalı Dolma Nasıl Yapılır? Baklalı Dolma İçin Kullanılan Malzemeler nelerdir? Tescilli yemeklerimizden Baklalı Dolma'ya coğrafi işaret alınması vatandaşları da sevindirdi.

Baklalı Dolma Tescillendi...
 
Amasya 'baklalı dolması'na coğrafi işaret tescili Şehzadeler şehri Amasya'nın meşhur baklalı dolması coğrafi işaret belgesi aldı.
 
Şehzadeler şehri Amasya'nın meşhur baklalı dolması coğrafi işaret belgesi aldı. Amasya Valiliği'nin himayesinde sürdürülen çalışmalar kapsamında yöreye has Amasya baklalı dolması için Amasya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin Türk Patent ve Marka Kurumu'na yaptığı başvuru olumlu sonuçlandı. 
 
Yapımında asma yaprağı, kuru bakla, yarma, soğan, biber, domates, salça ve et gibi ürünler kullanılan bu lezzetli yemeğin coğrafi işaret alması dolayısıyla tanıtım toplantısı düzenlendi.
 
Büyük Amasya Oteli'nde gerçekleşen toplantıda konuşan Amasya Valisi Mustafa Masatlı, turizmin parlayan yıldızı kente gelen yerli ve yabancı turistlere ikram edilen bu ürünün tescille koruma altına alınmasının gastronomi turizmi açısından önemli olduğunu belirtti. 
 
Masatlı, kentteki turizm işletmelerinin coğrafi işaret sayesinde lezzetiyle damaklarda iz bırakan ürünü daha çok tanıtabilme imkanına kavuşacaklarını da ifade etti.
 
Toplantıya katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ise emeği geçenleri kutladı. Katılımcılara dolma ikram edilen toplantıda AK Parti Amasya Milletvekilleri M. Levent Karahocagil ve Hasan Çilez, Amasya Belediye Başkan Vekili Özcan Gür ile yöresel mutfaklarımızdan Amasya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsa Köse de yer aldı.
 
Tarihi kentte yıllardır sofraların vazgeçilmez tatlarından olan tescilli yemeklerimizden Baklalı Dolma'ya coğrafi işaret alınması vatandaşları da sevindirdi. 
 
Dadı köyünde yaşayan Emine Tekin, özellikle de düğün, nişan gibi eğlenceler öncesi bir araya gelerek sarıp pişirdikleri dolmanın misafirleri tarafından da çok beğenildiğini söyledi. Baklalı dolmanın yapılışı: Asma yaprağının ortasına konulan iç bohça şeklinde sarılır. 
 
Tencerenin dibine istenirse kemikli kaburga eti eklenir ve üzerine sarılmış dolmalar dizilir. Dolmaların üzerine sıcak su gezdirilir ve kapak koyularak kısık ateşte yaklaşık birkaç saat pişirilir.
 
Baklalı Dolma Nasıl Yapılır?
 
Baklalı Dolma İçin Kullanılan Malzemeler
 
*     1 Kilo Asma Yaprağı
*     750 Gr. Kemikli Et
*     2 Su Bardağı Kuru Bakla
*     2 Su Bardağı Kırık Yarma
*     2 Yemek K. Domates Salçası
*     2 Adet Soğan
*     1 Çay Kaşığı Karabiber
*     2 Çay K. Tuz
*     2 Çay K. Pul Biber
*     1 Yemek K. Tereyağ
*     5 Yemek K. Sıvıyağ
*     1 Çay Bardağı Su
 
Baklalı Dolma Hazırlanış Tarifi
 
Baklalar biraz ılık suda bekletilir,
İç malzemelerin hepsi karıştırma kabına alınır üzerini geçmeyecek kadar su ile karıştırılır, bu baklaların yumuşamasını sağlayacak
Tencerenin altına kemikli etler dizilir,
Yaprakların parlak kısımları dışarda kalacak şekilde 1 tatlı kaşığı iç koyulup iki tarafından kapatılıp sarılır,
Sarmalar bitince su eklenip tereyağ parçaları koyulur ( su üzerini geçmeyecek ama gözükecek ) kısık ateşte pişirilir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler