Dızmana Nasıl Yapılır?

Dızmana Nasıl Yapılır?

Geleneksel Türk mutfağındaki Yöresel mutfaklarımızda en iyi lezzetlerden Dızmana yapmak için hangi malzemeler gereklidir? Peki bu güne kadar evinizde Dızmana yaptınız mı?

Dızmana nedir? Dızmana nasıl yapılır? Geleneksel Türk mutfağındaki Yöresel mutfaklarımızda en iyi lezzetlerden Dızmana yapabilmek için hangi malzemeler gereklidir? Peki bu güne kadar en iyi hamur işi tariflerinden evinizde Dızmana yaptınız mı?
 
Türk aşçı haberleri olarak kaynak kabul ettiğimiz yöresel lezzet taşıyıcılarımızdan Fazile Paksoy' un kaleminden Dızmana tarifini mutfaklarınıza getirdik.
 
Dızmana Nasıl Yapılır?Dızmana Nasıl Yapılır?
Fazile Paksoy
 
Dızmana 'ya büyüklerim 'hem ekmek hem katık derdi. İşlerin çokluğundan yemek yapılamadığı günlerde  mayalanan ekmek hamurunun bir kısmından dızmana yapılırdı. Yaz aylarında yanında bol soğanlı domates salatası ve ayran kış aylarında ise hoşaf veya sulandırılmış pekmezle bir öğün olurdu.
 
Dızmana İçin Kullanılan Malzemelerimiz ; 
 
*    Mayalanmış Hamur.
 
Dızmana Üst  Malzemesi: 
 
*     Bir Su Bardağı Çiğ Süt Kaymağı,
*     1 Su Bardağı Yoğurt,
*     1 Çay Bardağı Zeytin Yağ,
*     1 Yumurta Ve Tuz
 
Dızmana Yapılış Tarifi:
 
Mayalanmış hamurumuzdan orta boy bir patates büyüklüğünde parça kopararak topalak yapıyoruz. Yaptığımız topalakların üstüne bir bez örterek 15 dakika dinlendiriyoruz. Daha sonra sert bir zeminin üzerinde topalaklarımızı rulo haline getiriyoruz. 
 
Yaptığımız ruloları lokum büyüklüğünde kesiyoruz ve üç parmağımızı kullanarak (baş parmak, işaret parmağı, orta parmak)yağladığımız tepsiye hafifçe bastırarak yan yana diziyoruz. Hamurların üzerinde üç  tane küçük çukurcuk olacak. Bunun nedeni üzerine dökeceğimiz harcın hamurların üzerinde kalması. 
 
Tepsimiz dolduğunda kaymak, yağ, yoğurt yumurta ve tuzu çırparak bir yemek kaşığı ile hamurlarımızın üstüne  boş yer kalmayacak şekilde kaşık kaşık döküyoruz ve kaşığın tersiyle yayıyoruz. Önceden kızdırılmış fırında üzeri kızarana dek pişiriyoruz. 
 
Afiyet olsun...


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler