Kefir Nedir? Evde Kefir Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Kefir Nedir? Evde Kefir Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Kefirin faydaları saymakla bitmiyor... Mide rahatsızlıklarına iyi gelir, kolestrolü dengelemede etkilidir. Kalp sağlığı konusunda kanıtlanmış olumlu etkileri...

Kefir Nedir? Evde Kefir Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?
 
Kefirin faydaları nelerdir? Evde kefir nasıl yapılır? Kefirin Tarihini Biliyormusunuz? Kefir mayasıyla kefir nasıl yapılır?
Uzun yaşamanın sırrı demiştik kefir için. Aslında bunu söylemekte haklı olduğumuzu ortaya koyan özellikleri var kefirin.
 
Kefirin faydaları saymakla bitmiyor...
Sindirime yardımcı olan bakteriler nedeniyle sindirim düzenleyici ve hızlandırıcıdır, hazımsızlık ve kabızlık sorunlarına iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek, mikropların temizlenmesine ve daha sağlıklı mevsim geçişleri yaşamamıza yardımcı olur. Kalsiyum ve magnezyum içeriğiyle kemik sağlığını korur, menopoz öncesi ve sonrasında kemik kaybını engeller.
 
Günlük A vitamini ihtiyacının %10’unu, kalsiyum ihtiyacının %30’unu, C vitamini ihtiyacının %4’ünü karşılar.
 
Vücuttaki fazla tuzun atılmasına yardımcı olur, detoks konusunda etkilidir. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir, kolestrolü dengelemede etkilidir. Kalp sağlığı konusunda kanıtlanmış olumlu etkileri vardır, karaciğer için faydalı olarak bilinir.
Kısacası, kefir giren eve doktor girmese yeridir.
 
Sindirim sistemini güçlendiriyor, enfeksiyonlara karşı direnci artırıyor, uykusuzluğu önlüyor... Kafkasya kökenli bir içecek olan kefiri evde hazırlamaya ne dersiniz?
 
Probiyotik bir süt ürünü olan kefir, özellikle mide ve bağırsaklar için faydaları nedeniyle sıklıkla tüketilmeye başlanan bir ürün. Üstelik kefiri marketlerden hazır olarak almanıza gerek yok! Kendiniz evde de hazırlayabilirsiniz.
 
ALTERNATİF VİDOLU TARİF (01); Evde Kefir Nasıl Yapılır? - Yenigün - TRT Avaz...
 
Peki, evde kefir nasıl yapılır?
Kefiri hazırlamak için ilk yapmanız gereken temizlik. Kefir yapımında (Kefir mayası) bir mayalanma süreci olacağı için hijyen her zamankinden fazla önem taşıyor. Kefiri hazırlayacağınız kavanozu güzelce yıkayın ve elinizde mevcutsa gıdalar için kullanılabilen dezenfekte edici ürünlerle temizleyin.
 
Kefir tohumu ya da kefir tanesi olarak da bilinen kefir mayasını kavanoza koyun. Bu ürün ufak bir tane boyutundadır. Eğer kavanozunuz çok büyükse bu mayalardan iki tane kullanabilirsiniz.
 
Kefir yapımında kullanacağınız sütü oda sıcaklığında bekletin. Kefirinizin daha doğal olabilmesi için doğal sütleri tercih edebilirsiniz. Seçtiğiniz süt damak tadınıza göre inek ya da keçi sütü olabilir.
 
Oda sıcaklığına gelen sütü kefir mayasının üzerine ilave edin. Kavanozun kapağını kâğıt havlu ile kapatın ve lastikle bağlayın. Kâğıt havlu gibi içerideki mayalanma işleminin hava alabilmesini sağlayacak başka bir şey ile de kavanozunuzu kapatabilirsiniz.
 
Ağzını güzelce kapattığınız kavanozu güneş almayan, karanlık bir yere koyun. Eğer karanlıkta kalan bir odanız varsa bu odayı tercih edebilir ya da kolayca mutfak dolabına koyabilirsiniz.
 
Kefirin yoğunluğunun daha fazla olmasını istiyorsanız iki gün kadar, daha az olmasını istiyorsanız bir gün kadar bekleyin. 24 saat beklemeden kesinlikle kefirin kapağını açmayın.
 
Bu süreden sonra kefirin ağzını açın ve bir süzgeç yardımıyla içindeki taneleri süzün.
 
Burada dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri de metal bir süzgeç yerine kesinlikle plastik süzgeç kullanmanız gerektiği. Kefir mayası metal bir yüzey ile temas ettiğinde ölür. Bu nedenle kefire değen maddenin plastik olması gerekiyor.
 
Bu adımdan sonra kefirinizi hazır!
Ancak kefirin daha da lezzetli olabilmesi için soğuk içilmesi gerekiyor. Bu nedenle ağzı kapalı bir şişe ya da kavanozda buzdolabınıza koyduğunuz kefiri bir saat kadar beklettikten sonra tüketebilirsiniz. Kefiri hemen içebileceğiniz gibi buzdolabında saklayarak daha sonra da tüketebilirsiniz.
 
Kefir nedir? Kefirin Tarihini Biliyormusunuz?
Sorunuzun yanıtını vererek anlatmaya başlayalım. Kefir; inek, keçi ya da koyun sütünün kefir mayasıyla mayalanması sonucu ortaya çıkan ekşimtırak içecektir. 
 
Tarihi de çok eskilere, Kafkas Dağları’nda yaşayan Türklere dayanan ve geçmiş zamanlarda kapının yanına bir deri içinde asılarak evden çıkanlara içirilir, onlara sağlık verirmiş. Mayalanmasını sağlayan ve karnabahara benzeyen laktik asit bakterisi, maya, protein ve şekerin bir araya geldiği özel maya ile elde ediliyor.
 
İçindeki B12 vitamini ve yapıldığı süte göre rengi değişiklik gösteren kefirin hazırlanabilmesi için sabır gereklidir. Günlük hayatımızda süpermarketlerden alabileceğimiz kefiri evde yapmak istediğimizde hem içindeki malzemeleri tedarik etmemiz hem de mayalanmasına uygun olacak şekilde bir ortam sağlamamız gerekir.
 
Sütün içinde durdukça büyüyen kefir tanecikleri, bir sonraki kullanım için de saklayabileceğimiz tanecikler haline gelir. Kefiri bu kadar yakından tanımışken yapmamak olmaz.
 
ALTERNATİF VİDOLU TARİF (02); Dr. Feridun KUNAK'tan Doğal Kefir Tarifi...
 
Kefir mayasıyla kefir nasıl yapılır?
Hazır satılan kefir mayalarıyla kefir hazırlamak gayet mümkün. Bunları nasıl yapacağım diye soranlarınız olursa biz size tüm detaylarını veriyoruz. Hadi başlayalım.
 
İhtiyaç listemiz şöyle: Plastik süzgeç, tahta kaşık, cam kavanoz, süt ve kefir mayası.
 
Malzemeler de hazırsa kefir yapmaya başlayabiliriz.
 
İlk olarak çiğ sütümüzü satın alıyoruz. Bu sütün kutu süt olmamasına dikkat edeceğiz çünkü pastörize süt, beklediğimiz kefiri yaratmayacaktır. Sütümüz tamamen çiğ ve hatta mümkünse yeni sağılmış olmalı. Ancak büyük şehirlerde yaşayanlar için taze süt bulmak zor olabileceği için cam şişelerde satılan günlük süt kullanabiliriz.
 
Sütün sıcaklığının oda sıcaklığında olduğunu kontrol ediyoruz. Eğer 25 derecenin üzerinde mayalamaya çalışırsak beklediğimiz sonucu alamayız. Sütümüz soğuksa oda sıcaklığına gelene kadar başında beklememize gerek yok, mayalanma işlemi oda sıcaklığında hemen başlayıveriyor.
 
Daha önceden temin ettiğimiz kefir mayasını yani kefir taneciklerini içinde bulunduğu süt ya da sudan tahta kaşık yardımıyla süzerek alıyoruz. Oda sıcaklığına gelmiş olan sütümüzün içine yavaşça bırakıyoruz.
 
Kavanozumuzun kapağını kapatarak süt ve kefir taneciklerinin mayalanması için onlara bir şans veriyoruz. 1 litre süt için kullanmamız gereken kefir taneciği oranı 1 ceviz tanesi kadar diyebiliriz.
 
Kefirin mayalanma işlemi 8 ile 24 saat arasında değişir. Aralarda kontrol ederek herhangi bir pürüz olmadığına bakmamız gerekiyor. 
 
Daha yoğun bir kıvam istiyorsak 48 saatlik bekleme süresini de gerçekleştirebiliriz. Kefirin hazır olup olmadığını anlamak için cam kavanozumuzun dışından baktığımızda kesilmiş süt kıvamını görmemiz gerekiyor. İşte o zaman kefirimiz hazır demektir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler