Leğen Böreği Nasıl Yapılır?
Şef Selma Atabey
Kurban bayramlarının ritüellerinden leğen böreği. Yapması da yemesi de özen istiyor. Bu özel Muğla yöreseline ait böreği yapmak, tatmak ve sizler için görüntülemek isteğiyle Nif'e gittik. Asile Işık, Yıldız Işık ve Durdu Işık'a misafirperverlikleri için çok teşekkür ediyorum.
Ağarlamak bizim kültürümüzde var evet. Ama burada ki sıcaklığı çok ender yaşarım ben kendi adıma. Önce sohbet ettik tabi. Merakımdan sordum Nif'in anlamı nedir diye. Nif "Rum gelini" demekmiş. İlginç değil mi? Biraz araştırayım istedim. Nif Yunanca gelin demekmiş.
Söylenenle örtüşüyor bu manada. Antik kentlerin çok olduğu bölgemizde Yunan veya Rum esintileri her zaman var biliyorsunuz. Leğen böreği ise ismini hamurun yoğurulduğu ve pişirildiği demir kaplara leğen denmesi nedeniyle alıyormuş.
Çok lafa gerek yok bence böreğin iştah açıcı görüntüsü, tarifi, fotoğrafları ve videosu (Sayfanın altındaki linkten görebilirsiniz) fazlasıyla bu lezzeti açıklıyor.
En Eski Hamur Börek Tariflerinden Leğen Böreği İçin Kullanılan Malzemeler:
* 1,5 Kg Oğlak Veya Kuzu Eti
* 1,5 Kg Bulgur,
* 1/2 Kg İç Yağı,
* 2 Adet Kuru Soğan
* 1 Çay Bardağı Zeytinyağı
* 2 Kg Mısır Unu
* Taze Arapsaçı
* Taze Nane
* Kuru Arapsaçı Tohumu
* Kimyon
* 1 Kaşık Toz Biber
* Tuz
Mısır unu tuz ile karıştırılır ve su ile yoğurulur. İç harcı için kuşbaşı doğranmış et kavurulur. Kendi suyunu salıp tekrar çekene kadar çok yüksek olmayan ısıda arada karıştırarak pişirilir. Suyunu çektiğinde zeytinyağı ilave edilerek karıştırılır. Yemeklik doğranmış soğanlar etin içerisine alınarak kavurmaya devam edilir. Yıkanıp süzülmüş bulgur ilave edilerek kavurmaya devam edilir.
Taze ve kuru baharatları konularak karıştırılıp ocaktan alınır. Ayrı bir tencerede doğranmış iç yağı eritilerek yağı çıkartılır. Demir leğene önce eritilen iç yağından bolca yayılır üzerine mısır unundan yapılan hamurun yarısı ile bir parmak kalınlığından az ince açılan hamur yayılır. Üzeri etli iç harcı ile kaplanır. Üstü için hamurun kalan yarısı kalınca açılır ve iç harcın üzerine serilir.
Tabanına döküldüğü gibi iç yağından üzerine de bolca sürülerek pişmeye hazır hale getirilir. Odun ateşinde pişirlmek üzere yöreselde sayacak (sac ayağı) denilen aparatın üzerine tepsi konularak üzeri sac ile kapatılır. Kapatılan sacın üzerine de köz koyulur. Böylece alttan ve üstten pişmesi sağlanır. Her tarafının dengeli pişmesi için tepsi sık sık çevrilir. Ateşten alınan böreğin üzerine tereyağı sürülerek çektirilir.
Dilimlenerek sofraya getirilir. Buz gibi yayık ayranı ile sıcak sıcak yenir. Sıcak yenmesi tavsiye edilir. Çünkü pişerken yanmasın, lezzetlensin diye konulan iç yağı çok çabuk donabilir. Donması lezzetini olumsuz etkileyebilir.
Evinizin bereketi, damağınızın tadı ve elinizin lezzeti eksilmesin.
Sağlıkla kalın.