Ankara Ketesi Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

Ankara Ketesi Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

Ankara ketesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın geleneksel bir ekmek türüdür. Genellikle buğday unu kullanılarak yapılan bu ekmek türü, özel bir hamur hazırlama ve pişirme tekniği..

 
Ankara Ketesi Nedir? Özellikleri Nelerdir?
 
Ankara ketesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın geleneksel bir ekmek türüdür. Genellikle buğday unu kullanılarak yapılan bu ekmek türü, özel bir hamur hazırlama ve pişirme tekniği ile üretilir. 
 
Bu ekmek, yuvarlak ve düz bir şekle sahiptir ve yüzeyi çizgili ya da delikli olabilir. Orta kısmı genellikle daha ince, kenarları ise daha kalındır. Yüksek ısıda ve genellikle taş fırınlarda pişirilir, bu da ona özgü bir aroma ve doku kazandırır.
 
En Sevilen Lezzetlerden Ankara ketesinin özellikleri:
 
*  Sade ya da çeşitli malzemelerle (örneğin susam, çörek otu) zenginleştirilebilir.
*  Yuvarlak ve düz bir yapıya sahiptir.
*  Taş fırınlarda pişirildiğinde en iyi sonuç alınır.
*  Yüzeyi genellikle hafif çıtır, içi ise yumuşaktır.
*  Orta kısmı ince, kenarları daha kalın ve dolgundur.
*  Genellikle çeşitli yemeklerle, özellikle de Türk mutfağının çorbaları, yahnileri ve kebapları ile servis edilir.
 
Keteler genellikle mahalle fırınlarında veya evlerde yapılır ve taze taze tüketilmesi tercih edilir. Özellikle Ankara ve çevresinde oldukça popüler olan bu ekmek türü, Türkiye'nin diğer bölgelerinde de zaman zaman rastlanabilir.
 
Peki yöresel mutfaklarımızda en farklı hamur işi tariflerinden Ankara Ketesi nasıl yapılır?
 
İşte Ankara Ketesi için malzemeler…
 
*  1 su bardağı yoğurt
*  1 yumurta (beyazı içine, sarısı üzerine)
*  125 gram tereyağı
*  1 çay bardağı ay çiçek yağı
*  1 tatlı kaşığı tuz
*  1 paket kabartma tozu ya da karbonat
*  3, 5 su bardağı un
 
Ankara Ketesinin yapılışı;
 
Tüm malzemeler yoğurma kabına alınarak, bütünleşmiş bir hamur elde edilir. Eğer hamurunuzun içerisine ay çiçeği yağı değil de tereyağı kullanmak istiyorsanız tereyağı eritip kullanmanız gerekiyor. Elde ettiğimiz hamuru pişirme kabına yerleştirelim.
 
Fırın kabını yağlamayı unutmayın. Fırın kabına hamurumuzu elimizle yayalım ve kare dilimler halinde keselim. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu ile süsleyebiliriz.
 
Önceden Isıtılmış fırında alt ve üst pişirme ayarında 180 derecede 35-40 dakika kontrollü bir şekilde pişirelim. Fırından çıkardıktan sonra üstünü temiz bir bez ile örtüp ilk sıcağı çıktıktan sonra ılık halde servis edelim. Bu pratik lezzetten vazgeçemeyeceksiniz.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler