Kabak Böreği Nasıl Yapılır? "Kabaklı Saç Böreği"
"Selma Atabey"
Bal kabağı olarak bildiğimiz, tatlısını keyifle yediğimiz kabaktan çok çeşitli tuzlularda yapılıyor Muğla'da. Kabak kızartmadan, mücvere, böreğine kadar. Yepiştirme deniyor bazı yerlerde veya sac böreği.
Hamurun yufkaya dönüştürülmesinden sonra iç malzeme üstüne kapatılarak yapıştırılmasından dolayı yepiştirme denmekte. Sac üzerinde pişirildiği için de sac böreği. Gözleme de dendiği oluyor. Gözleme ismi Selçuklulardan kalma. Közde pişirilen ekmek anlamında kullanılmaktadır. Közleme, közmen ilk hali.
Günümüze gelene kadar değişim geçirerek gözleme olmuş.
Bu yörük böreği maharetli ellerde tüm aileyi bir araya toplayan bir özellik kazanıyor günümüzde. Sac böreği yapılır da gidilmez mi? Hatta artık sokak lezzeti olmuş bir çok yerde. Sahillerde, turistik yerlerde ve mutlaka pazar yerinde 3-5 tezgah olur sac böreği yapan.
Ben de bu gün onlardan yardım aldım, gıda pazarına gittiğimde...
Sağ olsunlar beni kırmadılar. İçini hazırladım bal kabağıyla. Onlarda pişirdiler. Gerçekten köz üzerinde gözleme de yapacağız yakın zamanda Feride Ablam ile birlikte Dalaman dağ köyünde. Sözünü aldım...
Bal kabağını börek içi olarak ilk kez Ortaca'da görmüş ve tatmıştım yıllar evvel.
Beni bu lezzetle ilk tanıştıran Emine Yıldırım'a teşekkür ederim. Tabi sonrasında bu lezzetle ilgili defalarca farklı hanımlarla örnek çalışmalar yapıldı. Konu ile ilgili defalarca görüşmeler de yapıldı. Ama bir şeyi araştırabilmek için önce bilmek gerekiyor.
Tarifimiz ise;
Muğla Mutfak Kültüründe Kabak Böreği (Kabaklı Saç Böreği)
Muğla Yemek Kültüründe Kabak Böreği (Kabaklı Saç Böreği) Kullanılan Malzemeler;
Kabak Böreği (Kabaklı Saç Böreği) Kabaklı İç İçin;
* 2 Büyük Dilim Bal Kabağı
* 2 Kuru Soğan
* 2 Sap Taze Soğan
* 1/2 Demet Maydanoz
* İsteğe Bağlı Dereotu Ve Isıra
* Tuz
* Karabiber
En İyi Börek Tariflerinden Kabak Böreği (Kabaklı Saç Böreği) Yapılış Tarifi;
Kabak rendelenir. Yeşillikler ince kıyılır.
Soğan yemeklik doğranıp tüm malzemeler harmanlanır.
Karabiber olmazsa olmazı.
Lezzeti tavan yapan karabiberdir.
Ancak dikkat edilmesi gereken bir şey var.
Eğer yapılmazsa börek piştikten sonra yumuşar, parçalanır, çamur gibi olur.
Kabak, özellikle bu bölgede yetişen kabağın, su oranı yüksek.
Suyu, rendelendikten sonra biraz bekletilip sıkılmazsa sulanıp, yufkanın içerisine serildiğinde yufkayı yumuşatacaktır.
Pişirildikten sonra ise gevrekliğini engelleyecektir.
İyice sıkılıp sonra diğer malzemelerle harmanlanır.
Un, su ve tuz ile basit hamur hazırlanıp, dinlendirilir. Portakal büyüklüğünde bezelere ayrılarak açılır. İçerisine iç harç yarısına kadar serilip, diğer taraf üzerine kapatılır ve yapıştırılır. Sac üzerinde pişirilir.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in Muğla mutfağı yemek arşivindeki "Hamur işi tarifleri" ve Yöresel mutfaklardaki Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Muğla yemek kültüründe "en iyi börek tariflerinden" "Kabak Böreği (Kabaklı Saç Böreği)" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.