Bu Gün İftara Ve Sahura Hangi Kompostoyu Yapsam? "Ümit Gilik"
TAH - Sadi GÜR
Ramazan kompostolarından Muşmula "Malta Eriği Kompostosu"
Muşmula "Malta Eriği Kompostosu" Kullanılan Malzemeler;
* 10 Adet Muşmula(Malta Eriği)
* 750 Ml Su
* 1 Çay Bardağı Şeker
* 1 Adet Halka Dilim Limon
* 1 /2 Adet Karanfil
İftar kompostolarından Muşmala (Malta Eriği Kompostosu) Yapılış Tarifi; "şef Ümit Gilik"
Muşmala kompostosu (Malta erikleri) in kabuğu soyun çekirdek ve içerisindeki zarı temizleyin 2 veya dört parçaya bölün karamaması için su olan bir kabın içerisine koyun.
Daha sonra süzdürün tencerenin içerisine tüm malzemeleri katın 15-20 dakika pişirin oda sıcaklığında soğutup dolaba koyun yeşil nane yaprakları ile servis edin.
Sahur kompostolarından Muşmala (Malta eriği kompostosu) Not:
Komposto ve hoşaf yaparken damak tadına göre arzu ederseniz 1 parça kabuk tarçın ve Karanfil koyabilirsiniz.
Genç şeflerimizden “Ümit Gilik” geçen hafta ramazan aylarında çok tüketilen Osmanlı şerbetlerinden mevsim meyvesi olan karadut şurubu tarifini paylaşmıştık.
Bu haftada ramazan ayların da yine bol tükettiğimiz kompostolardan özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen bir çoğumuzun muşmula olarak bildiği Malta erik kompostosu tarifini bizler için hazırladı. Genç şeflerimizden Ümit Gilik’e teşekkür eder çalışmalarında başarılar dileriz.
Türk Aşçı Haberleri Not;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz Anadolu Mutfağında bu nefis ve lezzetli Osmanlı şerbetleri ve nefis komposto tariflerimizi denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız seviniriz.
Malta eriği nereden geldi? Malta eriğinin faydaları nelerdir? Malta eriğinin ana vatanı neresidir? Malta eriğinde hangi vitaminler bulunur?
Malta eriğinin gerçek vatanının Çin olduğu ortaya çıktı. Bazı yörelerde yeni dünya, bazı yörelerde muşmula adıyla da bilinen, çekirdek sayısıyla oldukça çok olan malta eriği Japonya'da yetiştirilmeye başlanmış, daha sonraları buradan Akdeniz ülkelerine ve Avrupa'ya yayılmıştır. Bugün, özellikle astropik bölgelerde büyük miktarlarda üretilen maltaeriği Türkiye'de de en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Malta eriğinin doğal yaşam alanı Çin'dir.
Maltaeriği ağacı yaz kış yeşil kalabilen, yani yapraklarını dökmeyen bitkilerdendir. Ortalama 10 metreye kadar boylanabilen ağacın daha çok dal uçlarına yığılmış elips biçimli iri yaprakları vardır. Bu sert yapılı, derimsi yaprakların üst yüzü koyu yeşil, arkası ise pas rengi tüylüdür. Maltaeriği en iyi kumlu ya da killi topraklarda yetişir. Daha çok aşılama yoluyla, bazen de tohumdan üretilir.
Maltaeriği A Vitamini yönünden son derece zengin olan Malta eriği ayrıca yüksek bir C ve B vitamini içeriğine de sahiptir. Lifli bir meyve olmasından dolayı sindirim sistemi sorunu çekenler tarafından tüketilen meyvenin bağırsak faaliyetlerini düzenlemeye yardımcı olması söz konusudur. Ayrıca Hemoroit yani basur hastalığının da önemli nedenlerinden olan kabızlığın önlenmesi için düzenli olarak tüketilmesi faydalıdır.
B, C ve özellikle A Vitamini yönünden yüksek değerlere sahip olan Malta eriği aynı zamanda mineral zengini de bir meyvedir.
Günlük mineral ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılanmasını sağlayan bu meyvede yüksek miktarda Potasyum, Fosfor ve Kalsiyum bulunmaktadır. Vitamin zenginliğine yüksek mineral değerleri de eklenince Malta eriğinin her insanın daha sağlıklı bir yaşam için düzenli olarak tüketmesi gereken meyveler arasında yer aldığı da ortadadır.
Meyve olarak tüketildiğinde insan bedenine pek çok fayda sağlayan bu bitkinin ülkemizde bilinmediği için pek kullanılmayan yaprakları da bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
Malta eriğinin meyvesi dışında bitkileri ve çekirdekleri de şifa deposudur.
Malta eriğinin bitki çayı şeklinde demlenen yaprakları oldukça yarar bir ishal kesicidir. Diyet yapanlarında beslenme programlarına dahil edebileceği Malta eriği, yüksek lif oranı ile kilo verme sürecine destek veren meyvelerdendir. Kan şekerinin yavaş bir şekilde yükselmesini sağlayan lifler aynı şekilde düşüşü de yavaşlattığından ani acıkma krizlerini önlemektedir.
Tokluk hissinin uzun süreli olmasını da sağlayan lifler, ağırlıklarının birkaç katı su emerek şişer. Malta eriği de yüksek lif oranı ile bir porsiyon tüketildiğinde hem çok yararlı hem düşük kalorili hem de uzun süre tok tutan bir öğün yerine geçecektir. Bu nedenle diyet yapanların ve fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin düzenli olarak tüketmesi faydalı bir meyvedir.
Gerçek manada bir sağlık küpü olan Malta eriği ya da bilinen diğer adıyla Yeni Dünya, kompleks vitamin bileşenleriyle bağışıklık sisteminin de kuvvetlenmesini sağlamaktadır.
Malta eriği yapraklarının bitki çayı olarak yeni yeni tüketilmeye başlandığı ülkemizde, bu meyvenin ne kadar yararlı olduğu da hala bilinmemektedir. Yaz aylarında satış fiyatı da son derece makul olduğundan, Malta eriğini herkes satın alabilir ve bu yararlardan faydalanabilir.
Eti ve kabuğunun rengi, meyvenin A vitamini kaynağı karoten yönünden zengin olduğunu gösterir.
*B ve C vitaminleri; fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi mineral maddeler ve şeker yönünden de zengindir.
*Malta eriği lif ve pektin yönünden zengin olması nedeni ile sindirim sisteminin dostudur.
*Antioksidan etkilere sahip flavonoidler sayesinde hücre hasarını önler.
*Kalp hastalıklarına karşı etkin bir koruma sağlar.
*Sakinleştirici etkisi vardır, vücudun susuzluğunu giderir, kusmayı durdurur.
*Göz ve cilt sağlığı için çok faydası olan bir meyvedir.
*Malta eriğinin bitki çayı şeklinde demlenen yaprakları iyi bir ishal kesicidir.
Diyet yapanlarında beslenme programlarına dahil edebileceği malta eriği, yüksek lif oranı ile kilo verme sürecine destek veren meyvelerdendir.
Malta Eriğinde Bulunan Besin Tablosu (100 Gramında)
* Enerji 47 Kcal.
* Toplam Karbonhidrat 12.1 Gr.
* Protein 0 Gr.
Malta Eriğinde Bulunan Mineraller
* Kalsiyum 16 Mg.
* Potasyum 266 Mg.
* Fosfor 27 Mg.
* Magnezyum 13 Mg.
* Demir 0.3 Mg.
* Çinko 0.1 Mg.
* Selenyum 0.6 Mc