Son günlerde herkesin merak ettiği sorunun cevabını araştırdık ve
sn. Tolunay Sandıkcıoğlu hocamızın arşivinde bulduk.
Peki bu güne kadar evinizde Erguvan Çiçeği Şerbeti yaptınız mı?
Erguvan Çiçeğinin rengi nedir? En beğenilen
osmanlı şerbetlerinden Erguvan Çiçeği başka nerelerde kullanılır?
Son zamanlarda merak ettiği Mor renk tarihte neyi temsil eder?
İşte Erguvan Çiçeği ve Şerbeti hakkında sn. Tolunay Sandıkcıoğlu hocamızın açıklamaları ile Erguvan Çiçeği ve Şerbetinin bilinmeyenleri...
Erguvan Çiçeği Şerbeti Tarifi
Tolunay Sandıkcıoğlu
Herkes erguvan çiçeği şerbeti tarifi sorup duruyor.
Efendim osmanlı mutfağı çiçek şerbetleri ile de ünlüdür. Osmanlı’da erguvan şeker, şerbet yapımının yanı sıra güllaç gibi sütlü tatlıların süslenmesinde de kullanılırmış.
Mor rengin Roma'da, Bizans'ta ve hatta Osmanlı’da imparatorluk rengi olduğunu da belirtelim bu vesileyle... Mor togayı Roma'da senatörler giyer, Bizans'ta prensler mor odada doğar, Kanuni Mohaç'ta zafer çadırını mor renkli kurdurur.
Mor, halkın değil asaletin, iktidarın rengidir yani...
Gelelim tarife:
Topladığınız erguvan çiçeklerini soğuk suyla yıkayıp iyice süzdürün. Toz şekerle iyice ovun. (1 kiloluk kavanozu sıkı sıkı dolduracak çiçeğe 1 şu bardağı şeker) Çay kaşığının ucuyla limon tuzu ekleyip iyice ovmaya devam edin.
Güneş gören yerde 4-5 gün bekletin. Rengini iyice salınca soğuk sudan geçirerek süzdürün. Şeker ve su ayarı damak tadınıza göre ayarlayın. Ben içine azıcık da mücver çiçeği ekledim, kokusu hoşuma gidiyor zira...
Dip not:
Yaptığınız şurubu su ile değil de votka ile açarsanız likör olur, haberiniz olsun, Erguvan ağacını da en son fotoğrafa ekledim.
Türk aşçı haberleri Not:
Yukarıda belirtilen tarif içeriği sn. "Tolunay Sandıkcıoğlu" hocamızın sosyal ağından alıntı'dır.