Gülhatmi Şerbeti...

Gülhatmi Şerbeti...

En Faydalı Şerbet Çeşitlerinden Gülhatmi Şerbeti Nasıl Yapılır? En Kolay Osmanlı Şerbetleri 'nden Gülhatmi Şerbeti İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir? En Faydalı Şerbet

Gülhatmi Şerbeti...Gülhatmi Şerbeti...
Şef Seyit Çetinkaya
 
Gülhatmi çiçeği taze ve kurutularak da kullanılan bu çiçek şerbet ve reçel yapımının yanı sıra saray hekimleri tarafından ilaç ve macun yapımında da kullanılmıştır.
 
Tarihi Osmanlı Saray Mutfağında En Faydalı Şerbet Çeşitlerinden Gülhatmi Şerbeti Nasıl Yapılır?
 
En Kolay Osmanlı Şerbetlerinden Gülhatmi Şerbeti İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     4 Çorba Kaşığı Gülhatmi Kurusu 
*     6 Çorba Kaşığı Şeker 
*     7 Su Bardağı Su 
*     Yarım Limon Suyu 
 
En Eski Osmanlı Şerbetlerinden Gülhatmi Şerbeti Üzeri İçin:
 
1 çorba kaşığı hafif sotelenmiş dolmalık fıstık taze nane yaprağı.
 
Gülhatmiyi suya koyun 15 dakika kaynatın sonra bu suyu süzün suyuna şeker koyup biraz daha kaynatın. 1 çorba kaşığı limon suyunu ilave edin ve bir taşım daha kaynatın. 
 
Altını kapatın Soğutup sürahiye koyun üzerini biraz dolmalık fıstıkla ve nane yaprağı süsleyip servis yapın.
 
Geleneksel Türk Mutfağında Gülhatmi Şerbetinin Faydaları Nelerdir? 
 
Gülhatmi Saray ve İstanbullular tarafından özellikle öksürüğe iyi gelmesi ve göğsü yumuşatması nedeniyle sıkça tüketilmiştir.
 
Çok eskiden beri bu çiçek Saray köşk konak ve tüm İstanbulluların bahçelerinde mutlaka yetiştirilmiştir.
 
Kurutulan çiçekler sigara gibi sarılıp balgam söktürmek için içilmiş, lapası yapılıp ağrıyan ve şişen bölgelere sarılmış ve göz kanlanmasına banyosu yapılmıştır. 
 
Özellikle Ege’de gülhatminin şerbet mayası ve reçeli yapılmakta bazı yemeklerde  şifalarından yararlanmak için konulmaktadır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler