• Yumurtanın Türk Mutfağındaki Yeri ve Önemi...

    Yumurtanın Türk Mutfağındaki Yeri ve Önemi...

  • Yumurtanın Türk Mutfağındaki Yeri ve Önemi...

    Yumurtanın Türk Mutfağındaki Yeri ve Önemi...

  • Yumurtanın Türk Mutfağındaki Yeri ve Önemi...

    Yumurtanın Türk Mutfağındaki Yeri ve Önemi...

  • Yumurtanın Türk Mutfağındaki Yeri ve Önemi...

    Yumurtanın Türk Mutfağındaki Yeri ve Önemi...

  • Yumurtanın Türk Mutfağındaki Yeri ve Önemi...

    Yumurtanın Türk Mutfağındaki Yeri ve Önemi...

  • Yumurtanın Türk Mutfağındaki Yeri ve Önemi...

    Yumurtanın Türk Mutfağındaki Yeri ve Önemi...

  • Yumurtanın Türk Mutfağındaki Yeri ve Önemi...

    Yumurtanın Türk Mutfağındaki Yeri ve Önemi...

  • Yumurtanın Türk Mutfağındaki Yeri ve Önemi...

    Yumurtanın Türk Mutfağındaki Yeri ve Önemi...

  • Yumurtanın Türk Mutfağındaki Yeri ve Önemi...

    Yumurtanın Türk Mutfağındaki Yeri ve Önemi...

  • Yumurtanın Türk Mutfağındaki Yeri ve Önemi...

    Yumurtanın Türk Mutfağındaki Yeri ve Önemi...


Yumurtanın Türk Mutfağındaki Yeri ve Önemi...

Geleneksel Türk Mutfağı ve Osmanlı Saray Mutfağında Yumurta. Soğanlı yumurta mutfak kültürümüzde öyle bir yere sahiptir ki Osmanlı sarayının mutfağına aşçıların...

Yumurtanın Türk Mutfağında Yumurtanın Yeri ve Önemi... Yumurtanın Türk Mutfağındaki Yeri Ve Geleneksel Türk Mutfağındaki Önemi...
Besleyiciliği, diyetlerin vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olması ve her gün yenilip yenilmemesi gerektiği ile ilgili tartışmalarla her zaman gündemde olan yumurta hemen hemen tüm ülkelerin mutfaklarında değerli bir yere sahiptir. Protein açısından zengin bu besin hem Osmanlı hem de modern Türk mutfağında lezzetli tariflerde yer bulur. 9 maddelik listemizde, yumurtanın mutfak kültürümüzdeki yerini araştırıyoruz.
 
Yumurta Tarifleri, Türk Mutfağında Yumurta Yemekleri
Yumurtanın kültürümüzdeki yerini araştırdığımızda karşımıza çıkan ilk lezzet Osmanlı saray usulü soğanlı yumurta oluyor. Sabırla karamelize edilen soğanlar, tarçın ve zerdeçal gibi karakteristik baharatlarla lezzetlendiriliyor, bazen aşçılar tarife pastırma da ekliyor ve üzerine kırılan yumurtalarla padişahlara layık bu lezzet tamamlanıyor.
 
Soğanlı Yumurta, Geleneksel Türk Mutfağı ve Osmanlı Saray Mutfağında Yumurta...
Soğanlı yumurta mutfak kültürümüzde öyle bir yere sahiptir ki Osmanlı sarayının mutfağına alınacak aşçıların saray usulü soğanlı yumurta pişirirken sergiledikleri başarıya göre belirlendikleri; padişahların iftar sofralarından bu yemeğin eksik edilmediği söylenir.
 
Menemen Tarifleri, Yumurta
Bu basit ama bir o kadar da lezzetli yemeğin isminin, ilk olarak Menemen’de yetiştirilen domateslerle pişirildiği için “menemen” olduğu düşünülür. Domatesin biber ile beraber kavrulması ve üzerine yumurta kırılmasıyla hazırlanan menemen, tüm Türkiye’de en çok sevilen ve tüketilen yemeklerden biridir. Ülkenin bazı bölgelerinde menemen tarifine soğan da eklenir.
 
Yumurtalı Sandviç, Türk Mutfağı
Yumurtanın başrolü oynadığı yemeklerden biri ise dalyan köftedir. Rulo köfte olarak da bilinen bu gösterişli yemek, genellikle eve misafir geldiğinde ya da özel günlerde sofralarda yer alır. Rulo haline getirilmiş köftenin ortasında haşlanmış yumurta ve sebzeler bulunur, özellikle çocuklar yumurtayla köftenin bir araya geldiği bu lezzete bayılır.
 
Osmanlı'da Aşçılar Saraya Alınmak İçin Bu Yemekle Sınav Yapılırmış, Soğanlı Yumurta Tarifi...
 
Geleneksel Türk Mutfağında Kahvaltıda Yumurta;
Kahvaltıda, öğle yemeğinde, akşam yemeğinde kısacası günün her saatinde tükettiğimiz sahanda yumurta Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Peynirli, kıymalı, ıspanaklı ya da sade, nasıl olursa olsun en önemli ayrıntı pişirildiği özel sahandır.
 
Türk Mutfağında Yumurta;
Dünyadaki hemen her ülkenin kendine has bir yumurta yemeği vardır. Yumurtalı Türk spesiyallerinden biri ise çılbırdır. Kaynayan suya kırılan yumurtalar itina ile dağıtmadan pişirilir. Tabağa alınıp mantı gibi sarımsaklı yoğurt ve sos ile servis edilir. En iştah açan lezzetlerimizden biri olan çılbır milli yemeklerimiz arasında yer alır.
 
Geleneksel Türk Mutfağı
Kahvaltıda, çay saatinde yediden yetmişe herkesin severek tükettiği yumurtalı ekmek; reçelle, peynirle en güzel giden lezzetlerimizdendir. Hele daha yeni pişmiş mis gibi kokan sıcacık yumurtalı ekmeğin yeri kalbimizde ayrıdır.
 
Osmanlı Saray Mutfağında Yumurta Tarifleri, Türk Mutfağı
Omletin ve krep gibi lezzetlerin Türk mutfağı yorumu sayılabilecek kaygananın da omlet gibi birçok çeşidi bulunur. Özellikle Karadeniz yöresiyle özdeşleşen kaygana krep gibi arasına başka malzemeler koyularak afiyetle yenir.
 
Turkish Fast Foods, Karışık Pizza
Yumurta aynı zamanda sevilen birçok Türk yemeğinin en önemli malzemelerinden biridir. Böreklerin harcında, pidelerin üzerinde, kızartmaların panesinde, sevilen lezzet mücverin içinde ana malzemelerden biri olarak bulunur.
 
Geçmişten Günümüze Gelen Yumurta 
Beslenme insanlığın en temel gereksinimlerinin başında gelmektedir. Dünya nüfusunun hızla artması, gelişen teknolojiye bağlı çevre kirliliği ekonomik güçsüzlük ve eğitim yetersizliği beslenme sorunlarını derinleştirmekte ve güvenli gıda teminini zorlaştırmaktadır. Bütün gelişmiş ülkelerde, gıda konularında öngörülen temel ilke;
 
Tüketicinin Sağlıklı Ve Nitelikli Gıdalarla Beslenerek Sağlığının Korunması Ve Gıda Alımında Aldatılmasının Önlenmesidir;
İnsan beslenmesi açısından önemli bir yer tutan hayvansal proteinin temininde stratejik bir konuma sahip olan yumurta, sürekli olarak gerileyen kırmızı et üretiminden doğan açığı kapatma konusunda da özel bir öneme sahiptir. Dünyada yumurta sanayisi oldukça gelişmiş ve sektörün istikrarının teminatı durumundadır. 
 
Yumurtanın Sağlığa Altı Faydası...
 
Yumurta Ürünleri, Birçok Gıdaların Hazırlanmasında Vazgeçilmez Girdiler Olarak Kullanılmaktadırlar;
Protein bakımından çok zengin olan yumurta, B ve D vitamini, demir ve çinko gibi sağlık için gerekli minerallerce de zengin besin kaynağı da çok faydalıdır. Yumurta; binlerce yıldır bilinen, ucuz, dünyanın her yerinde rahatlıkla üretilebilen, çok çeşitli şekillerde ve kolayca pişirilip tüketilebilen, lezzetli ve besleyici değeri çok yüksek bir besindir. 
 
Uygarlığın Başlangıcından Bu Yana; 
yumurta, yaşam sembolü ve verimlilik olarak değerlendirilir. Yumurtanın tazeliğini belirleyen göstergeler bulunur. Yumurtanın kabuğu temiz, düzgün görünüşlü, yeterli kalınlıkta ve az pürüzlü olmalıdır. Yumurtaların tazeliğini koruyan en önemli faktör muhafaza koşullarıdır. Çatlak ve kırık yumurtalar satın alınmamalıdır. Bu yumurtalar tazeliğini daha çabuk kaybedip, bozulur. 
 
Mikroorganizmaların Üremesi İçin Uygun Bir Ortam Oluştururlar;
Yumurtalar, büyük miktarlarda ve uzun süreli kullanımlarda 9 aya kadar dondurulabilir, fakat kullanılmadan önce kapalı kaplarda buzları çözülmelidir. Normal koşullar altında da yumurtalar, buzdolabında bekletilmeli ve kullanılacak miktarı dışarı çıkarılmalıdır. 
 
Ev şartlarında yumurta buzdolabında (0-5 °C'de), çabuk bozulmasını önlemek için alınan orjinal karton kutusu içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. Yıkandığı takdirde doğal koruyucu tabakasını kaybeder. Bu nedenle, yumurta kullanılacağı zaman yıkanmalıdır. Türk mutfağında yumurtanın ciddi ve önemli bir yerinin her zaman olduğunu eski kayıtlara baktığımızda da görmekteyiz. 
 
Her ne kadar önemli yazma ve ilk basılı Türk yemek kitabında “yumurtalar” veya “yumurta yemekleri” diye başlı başına bir konu başlığı görünmemekteyse de, bu durum Türklerin mutfak uygulamaları içinde yumurtaya önem vermedikleri anlamına gelmez. Aksine biraz yüzeysel bir araştırma bile yumurtanın geleneksel Türk mutfağında ciddi bir yeri bulunduğuna işaret eder. 
 
Yukarıdaki iddianın en güzel açıklaması, saraya aşçı alınacağında daha doğrusu çıraklar aşçılığa terfi ettirileceğinde bir imtihan sorusu olarak yaptırılan soğanlı yumurta yemeğinde görülür. Bu yemek daha sonraki dönemlerde sarayın Topkapı’dan Dolmabahçe’ye taşınmasından sonra da Ramazan ayı içinde eski saraydaki Hırka-ı Saadet bölümünü ziyaret eden padişaha orada verilen yemekte sunulurmuş. 
 
Yemeğin esası çok basit olmakla birlikte yapımı büyük bir ustalık, el, göz ve bunun uyumu ve nihayet çok büyük sabır ister. Kolesterole etkisi nedeniyle en çok tartışılan gıdalardan biri olan yumurta son yıllarda “faydalı” gıdalar arasındaki yerini yavaş yavaş geri almaya başladı. Y
 
Yumurtanın kötü şöhretinin nedeni içerdiği kolesterol miktarıdır. Ancak günümüzde yapılan araştırmalar yumurtada bulunan kolesterolün kötü kolesterolü yükseltmediği ve aksine iyi kolesterolü yükselttiğini ortaya koyuyor. Bu nedenle beslenmemizde protein kaynağı olan yumurtaya gereken önemi mutlaka vermeliyiz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler