Türk Kahveli Ilık Kek Tarifi (2 Kişilik) “Şef Emre Öztop”
Türk Kahveli Ilık Kek Kullanılan Malzemeler
* Sütlü Çikolata (50 Gr)
* Tereyağ (50 Gr)
* Toz Şeker (25 Gr)
* Un (15 Gr)
* Yumurta (1 Adet)
* Yumurta Sarısı (1 Adet)
* Türk Kahvesi (10 Gr)
Türk Kahveli Ilık Kek Yapılış Tarifi
Çikolata, tereyağ, toz şekeri eritilir.
Un ve kahve tozu karıştırılır.
Yumurtalar çırpılır ve tüm malzemeler birleştirilir.
Önceden yağladığımız kaselere porsiyonlanır, 170 derecede 8 dakika pişirilir.
Osmanlı’daki Kahveyi Diğer Milletlerin Kahvesinden Ayıran Nedir?
Osmanlı’da kahvenin lezzeti kadar sunumuna da önem verilmiştir. Kahveden önce çeşitli tatlılar ve reçeller ikram edilirdi. Daha Sonra kahve; altın, elmas gibi mücevherlerle süslenmiş ufak fincanlarla ve süslü örtülerle, Türklere özgü olan bir pişirme yöntemi olan cezve içerisinde yapılıp telvesiyle beraber yanında lokum veya misket üzümüyle beraber sunulurdu. Kısacası, Osmanlı’daki kahveyi diğer kahvelerden ayıran en önemli özellik sunum aşamasıdır.
Osmanlı’da Kahve Fincanları Nasıldı?
Bu konuda kesin bir kural var diyemeyiz, ancak yaklaşık olarak bir standardı elbette var. Genel hatlarıyla ağzı 4-7 cm çapında, yüksekliği ise 4-6 cm civarlarındadır. Evinizde kullandığınız Türk kahvesi fincanlarını gözünüzün önüne getirin, Osmanlı döneminde de fincanlar günümüzdeki gibiydi.
Osmanlı’da Kahvehanecilik
Kahvehaneler günümüzde de her köşe başında karşımıza çıkıyor. Bu gelenek, Osmanlı zamanına dayanıyor fakat işlevsellik olarak aralarında büyük farklılıklar var. Osmanlı’da kahvehaneler, ocaklarda büyük demliklerin içinde kahvelerin piştiği, kitapların okunduğu, halkın her kesimine hitap eden önemli yerlerdi. Hatta devlet adamlarının bile ilgisini çekmişti, kadılar ve vezirler boş zamanlarında gelip kahvehanelerde vakit geçirmişlerdir.
Osmanlı’daki ilk kahvehane Tahtakale’de Hakem ve Şamlı Şems adlı iki Arap tarafından açılmıştır. Önceleri seyyar olarak kahve satıp, daha sonra kahvehane açarak İstanbul’da kahvehaneciliği başlatmışlardır.
Bunun üzerine çeşitli bölgelerde hızla yeni kahvehanelerin açılmasıyla tüm İstanbul’a yayılmıştır.