Lahana sarması, lahana turşusu, kapuska ve daha birçok yemek yapılabilir lahanadan. Turpgiller ailesinden olan lahananın kanseri önlemeden kilo vermeye, göz sağlığından astıma kadar birçok faydası bulunuyor.
Bilimsel adı Brassica oleracea olan lahanada; demir, kalsiyum ve magnezyum mineralleri ile, B, E, C vitaminleri bulunuyor. İdrar söktürücü olan lahana bağışıklık sistemini düzenlemede ve sağlıklı kilo vermede oldukça önemli bir yere sahip.
Geleneksel Türk Mutfağında ve Anadolu mutfak kültüründe Yemeklerin vazgeçilmezi olan beyaz lahana, lahana bitkisinin çeşitlerinden biridir. Turpgiller familyasına (Brassicaceae) ait olan bitki, kat kat açılan bir özelliktedir. Ortalama 25 cm büyüklüğe ulaşan lahana, genellikle sıcak yemek olarak hazırlanmaktadır.
Lahana ‘nın Turşu ve sarması da oldukça lezzetli olan lahana, sağlık için son derece yararlı olan ve sık sık tüketilmesi tavsiye edilen sebzeler arasındadır. İçerdiği B, E, C vitaminleri bakımından zengin olmasının yanı sıra; demir, kalsiyum ve magnezyum vitaminleri de içermektedir.
Ülkemizde en çok Akdeniz bölgesinde görülmekle birlikte, tüm dünyada yaygın olarak yetiştirilmekte olan bir sebzedir. Serin ve yağışlı iklimlerde yetişmeye elverişli olan lahananın diğer en çok bilinen çeşidi ise, kara lahanadır.
Lahana Nedir? Lahana Nasıl Kullanılır? Lahana Faydaları ve Lahananın Yan Etkileri Nelerdir?
Azotlu gübre ile toprağın desteklenmesi, verimin daha bereketli olmasını sağlar. Gerekli olgunluğa ulaşması için göbek bağlaması gereken lahana, aşırı sıcak veya aşırı soğuk havalarda yetişmeye elverişli değildir.
Lahana kış ve ilkbahar aylarının mutlaka tüketilmesi gereken, en besleyici, en sağlıklı sebzelerinden. Salatadan kapuskaya çeşit çeşit tarifte kullanabileceğiniz lahanayla, lahana sarması yapmaya ne dersiniz? Etli de yapabileceğiniz lahana dolmasını bugün biz zeytinyağlı yapmaya karar verdik, çok da nefis oldu. İşte lahana sarması tarifi…
Osmanlı ve Türk Mutfağında ve Osmanlı saray mutfağında Lahana birçok yemekte kullanıldığı gibi anadolu mutfak kültüründe de sarması ve dolması tercih edilir.
Lahana Sarması Tarifi
Lahana sarması kullanılan Malzemeler
* Orta boy sarmalık beyaz lahana
* 1,5-2 su bardağı pirinç
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 2-3 orta boy domatesin rendesi
* 4 adet orta boy kuru soğan
* 5-6 dal dereotu
* 5-6 dal maydanoz
* 5-6 dal taze nane
* 2 adet kesme şeker
* 2 çay kaşığı yenibahar
* 1 çay kaşığı kimyon
* Pul biber
* Tuz
* Karabiber
Lahana sarması Sosu için:
* Yarım çay bardağı kadar zeytinyağı
* Yarım limonun suyu
* Tuz
* Su
Lahana sarması yapılış Hazırlanışı
Büyük bir tencerede su kaynatın.
Yaprak yaprak ayıkladığınız lahanaları kaynayan suya atıp haşlayın ve süzülmeye bırakın.
Dolma harcı için yağı tencerede ısıtıp yemeklik doğradığınız soğanları içine ekleyin ve kavurun.
Domates rendesini de suyunu çekene kadar kavurduktan sonra pirinci, şekeri ve tuzu ilave edin.
İçine bir çay bardağı ılık su ekleyip pirinçler suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
Ocaktan aldığınızda içine kıydığınız dereotu, maydanoz ve naneyi ekleyin.
Baharatları da ekleyip güzelce karıştırın ve ılınmaya bırakın.
Tencerenin dibini kalın ve yırtık lahana yapraklarıyla kaplayın.
Damarlarını ayıkladığınız lahanalara dolma içini sarın ve sarmaları tencerenin tabanına yerleştirin.
Tüm malzeme bitince üzerine tuz serpip zeytinyağı gezdirin.
Son olarak limon suyunu da ekleyip dolmaların üzerini biraz geçecek kadar ılık su ekleyin.
Kapağını kapatıp kaynayan tencerenin altını kısın ve iyice pişirmeye bırakın.
Dolmanızı sıcak da soğuk da servis edebilirsiniz.
Türk Aşçı Haberleri !!! Alternatif Videolu Tarif !!!;
Mevcut yazılı nefis tarif ile “bağlantısı olmayan” alternatif lezzet zengini ikinci bir videolu tarif seçeneğini 'de sizlere sunmak istedik. Yapmış olduğumuz bir araştırmada bu “nefis yemek tarifini” ve uygulamasını uygun bulduğumuz “Lahana Sarması Tarifi” ile ilgili alternatif video sunumundan ‘da faydalanabilirsiniz. Videodaki meslektaşımıza teşekkür eder, mutfağımız adına çalışmalarında başarılar dileriz.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar bölümüne düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz…
Lahananın Faydaları Nelerdir?
Tüm vücut sisteminin düzene girmesine sağladığı olumlu etkilerin yanı sıra, hormonların düzenli çalışmasını da sağlayan lahana, sağlık için mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasındadır. Asabiyetin yok olması, göz ve baş ağrılarının dinmesineyardımcı olmakla birlikte sinirlerin yatışmasında oldukça etkilidir.
Diğer yandan tam bir C vitamini kaynağı olan lahana, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlarken, cilt sağlığının da oldukça iyi seviyede olmasını sağlamaktadır. Hem lahanayı beslenme düzeniniz içine dahil ettiğinizde, hem de püre haline getirip cildinize maske yaptığınızda, pürüzsüz bir cilde kavuşabilirsiniz.
Püre haline getirdiğiniz lahananın içerisine birkaç damla limon damlatıp, saçlarınıza da aynı şekilde maske yapabilirsiniz. Kanser hücrelerini yok etme özelliği, lahananın kansere karşı koruyucu etkisini ortaya çıkarmaktadır. Kilo vermeyi kolaylaştırıcı etkisi şüphesiz kabul görürken, astım ve göz sağlığına iyi gelmesi de, faydaları arasındadır. Beyin sağlığını koruduğu yönündeki kanıtlanmış etkileri, Alzheimer hastalığına karşı da koruyucu etki sağladığının ispatıdır.