Koruklu Bamya Yemeği Tarifi

Koruklu Bamya Yemeği Tarifi

Osmanlıdan önce Abbasî Arap mutfağında var. Dolmalar Arap mutfağından geliyor. Bamya dolması...

Koruklu Bamya Yemeği Tarifi
Koruklu Bamya Kullanılan Malzemeler
 
*   500 Gram Taze Bamya, 
*   3 Yemek Kaşığı Sirke, 
*   1 Büyük Soğan, 
*   10 Diş Sarımsak, 
*   2 Büyük Domates, 
*   2 Yemek Kaşığı Çiçek Yağı, 
*   3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı, 
*   1 Salkım Koruk, 
*   2 Çay Kaşığı Toz Şeker, 
*   Tuz, 
*   Biber. 
 
Koruklu Bamya Yemeği Yapılış Tarifi
Bamyaların sivri kafalarını kalem yontar gibi bıçağı çevirerek kesin, bir kaba koyarak üzerlerine sirkeyi dökün, arada bir tahta kaşıkla karıştırarak bir saat kadar bekletin. Soğanın dış kabuklarını soyun, ortadan ikiye bölün, yarım ay şeklinde ince ince doğrayın. 
 
Sarımsakları ayıklayın, bütün bırakın. Domatesleri birkaç saniye sıcak suda tutun, çıkarıp kabuklarını soyun, çekirdeklerini atıp küçük parçalar halinde doğrayın. 2 yemek kaşığı çiçek yağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını bir tencereye koyun, kızdırın. 
 
Önce Sarımsakları atın, yarım dakika kadar çevirin sonra soğanlan ekleyin ve arada bir çevirerek yakmadan 3-4 dakika daha kavurun, domatesleri ilave edin. Koruk salkımını koyun, tuz, biber ve şekeri ekleyin, ağır ateşte pişmeye bırakın. 
 
Sirkede bekleyen bamyaları bol su ile birkaç defa yıkayın ve pişmekte olan soğan ve domatese ilave edin, karıştırıp tencerenin kapağını kapatın ve bamyalar yumuşayıncaya kadar (15-20 dakika) ağır ateş üzerinde pişirin. 
 
KÖFTE TARİFLERİBamyalar pişince ateşi söndürüp tencereye kalan 2 kaşık zeytinyağını dökün, bamyaları zedelemeden karıştırın, kapağını örtüp soğumaya bırakın. Salkım koruk bulunmadığı takdirde koruk suyu veya limon suyu koyabilirsiniz. Soğan ve Sarımsaklar ile birlikte piliç kanatları da kavurduğunuz takdirde lezzetli bir sıcak yemek olan piliçli bamya pişirmiş olursunuz.
 
Bamya Hakkında Not -01-
Elma dolması, etli ayva ve kavun dolması Osmanlıdan önce Abbasî Arap mutfağında var. Dolmalar Arap mutfağından geliyor. Bamya ve havuç dolması bile var..!
 
Bamya Hakkında Not -01-
İşyeri ve ev ziyaretlerinde, vakit geçirilen kahvelerde, sabah kahvaltılarında ve ikindi vakitlerinde, son olarak akşam yemeğinden sonra birkaç bardak çay yaşam tarzının bir parçası haline gelmiştir. Süryaniler, çaylarını biraz daha farklı bir harmanlama ile demlerler. Demlenecek Seylan çay bitkisine safran çiçeği, tarçın, karanfil, zencefil ve bamya çiçeği eklenir.
 
Bamya Nedir?
Dünyanın her yerinde yetişme özelliğine sahip olan bamya (Hibiscus Esculentus)Ebegümecigillerden, farklı bölgelerde değişik isimlerle bilinen ve farklı şekilde yararlanılan bir sebzedir. Bayan parmağı ve gombo en çok bilinen isimleri arasındadır. Sağlık için tam bir antioksidan kaynağı olan bu sebzeyi sağlıklı yöntemlerle pişirerek faydalarından tümüyle yararlanmak mümkündür. Bamyanın iyisini seçmek için çok fazla olgunlaşmamış olanları tercih etmek, yemeklerin ideal lezzetinde olmasını sağlayacaktır.
 
Bamyanın Özellikleri Nelerdir?
Türkiye’de en çok Ege ve Marmara bölgelerinin ev sahipliği yaptığı bamya sebzesi, soğuktan çok çabuk etkilenen bir bitki olmasından dolayı sıcak ve ılık iklimlerisevmekte ve buralarda elverişli bir şekilde yetişmektedir. Bitki genel olarak 70-80 cm’e kadar uzar, bazı yerlerde 1 metreyi de bulabilir. Bamya bitkisinden elde edilen pek çok faydanın yanı sıra uç kısmında yer alan çiçeği birçok hastalığın şifası olarak da kullanılmaktadır.
 
Bamya kesildiğinde ortaya yapışkanımsı bir sıvı çıkmaktadır. Bu durum genelde çocuklar tarafından hoş karşılanmaz ve çok faydalı bir sebze olmasına rağmen, bamya yemeklerini yemezler. Ancak yemeğine sirke ya da domates eklemek bu görüntünün yok olmasını sağlarken, yemeğe de ayrıca lezzet katacaktır.
 
Bamya Çeşitleri Nelerdir?
Bamya yetiştiriciliği ülkemiz başta olmak üzere dünya genelinde yaygın olarak yapılmaktadır. Yetiştiriciliği sırasında farklı bamya tohumlarının kullanılması farklı çeşitte bamyaya sahip olunmasını mümkün kılmaktadır. Kurutmalık, konservelik ve yemeklik olmak üzere farklı olan bamya çeşitlerinin, yetiştikleri toprak ve bölge özelliklerine göre tatlarında ve şekillerinde değişiklikler olmaktadır.
 
Genellikle yetiştikleri şehrin adı ile anılan bamya çeşitleri arasında Balıkesir bamya, Bornova bamya, Sultani bamya ve Amasya bamya gibi seçenekler yer almaktadır. Her biri bulundukları yöreye özgü özellikler taşıyan bamya çeşitlerinin genel anlamda renk ve lezzet gibi noktalarda ortak özelliklere sahip olduklarını söylemek mümkündür.
 
Bamyanın Faydaları Nelerdir?
Bamya üzerine yapılan araştırmaların kandaki şeker oranını dengeleyici olduğu sonucuna ulaşılması, şeker hastaları için bamyanın önemli bir sebze olmasına neden olmuştur. 3-4 adet taze bamyayı bir gece suyun içinde beklettikten sonra bamya bulunan su yapışkanımsı bir kıvam alacaktır. Koyu kıvam alan suyun içinden bamyaları çıkardıktan sonra bir miktar daha su ekleyerek tüketmek şeker hastalarına oldukça iyi gelecek olan tariflerden biridir. Bamyanın diğer faydaları şu şekildedir;
 
OSMANLI ŞERBETLERİBamya sebzesi her şeyden önce oldukça besleyici ve vitaminlerle dolu olan bir sebzedir. Bu sebeple sadece yemeklik olarak değil bamyanın faydalarından cilt ve saç bakımı yaparken de yararlanmak mümkündür.
Su oranı yüksek bir sebze olmasından dolayı kabızlık ve gaz sancısı gibi birçok soruna iyi gelmektedir.
Ayrıca lif oranı en yüksek sebzelerden biri olduğundan, kan şekerini düzenleyen en ideal sebzelerden biri olmasına neden olmaktadır.
Yağlı ciltlerin en büyük sıkıntısı olan sivilce ve aknelere karşı önlem almak için düzenli olarak bamya tüketmek büyük ölçüde işe yaramaktadır.
Astım hastalığı olanlar için tam bir şifa kaynağı olan bamya sıkça tüketilmesi tavsiye edilen bir sebzedir.
Bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelirken sindirim sisteminin düzene girmesinde de oldukça etkilidir.
Faydaları konusunda oldukça iddialı sebzelerden biri olan bamya birçok hastalık için tedavi edici nitelikte iken, birçok hastalıktan korunmak için de mutlaka kış aylarında tüketilmesi gerekmektedir. Kurutulmuş olarak da yılın her mevsiminde bulunması mümkün olan bu sebze ile göz sağlığından depresyona kadar birçok alanda faydalanmak mümkündür. Bağışıklık ve sinir sistemine olumlu etki eden bamya sebzesi ile depresyona ve strese karşı savaş açmak daha kolay olmaktadır.
C ve K vitaminleri bakımından oldukça zengin olması başlı başına bamyanın faydalı olmasını sağlarken, demir ve magnezyum gibi vitamin ve mineralleri barındırması ile de vücut direnci için tam koruma görevi görmektedir.
 
Bamya Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bamya yemeklerinin lezzetli olmasındaki en önemli unsur şüphesiz satın alırken dikkat edilmesi gereken detaylardır. Uzun süre tezgahlarda beklemiş olan bamyanın sert ve tatsız olması muhtemeldir. Boyutları küçük ve taze olan bamyalar tercih edilmelidir. Taze olarak satın alınan bamyanın evde de birkaç gün buzdolabında saklanabilme avantajı bulunmaktadır.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler