Bakla Hakkında Bazı Tarihi Notlar;
Mısır' da odun az bulunduğundan yemeklere çabuk pişmelerini sağlayan natron (boraks) konuluyordu. Bu yüzden Mısır yemekleri lezzetsizdi ve sürekli natronlu yemek yiyenlerin sağlığı bozuluyordu [X 195, 204].
Mısır ekmek fırınlarında tezek, çörek fırınlarında bakla samanı, leblebi kabuğu, bıçkıcı talaşı gibi maddeler yakıt olarak kullanılıyordu [X 195].
Kuru fasulye Amerika’dan gelmiştir ve tarihimizde geçmişi en fazla 200 yıla dayanır. Daha önce Anadolu’da bilinen sadece kuru bakla ve börülce var. Taze fasulye ise yaklaşık olarak 1730'lar da görülmektedir..!
Anadolu’da yetiştirilen sebzeler arasında patlıcan, lahana, bezelye, fasulye, hıyar, havuç, maydanoz, kırmızı pancar pirinç, nohut, barbunya, bakla, soğan, turp bulunmakta.
Olivier’e göre Mudanya ve çevresinde patlıcan yetiştirilmektedir. İstanbul’da çeşitli yerlerde bakla, marul, hindibâ, patlıcan, biber ve kabak yetiştirilmektedir. "Bölgesel Mutfaklar, Yöresel Mutfaklar, Geleneksel Türk Mutfağı, iştah Açıcılar, Osmanlı Saray Mutfağı, Sebzeli Yemekler"
Yöresel Mutfaklarda Bakla Dolması Tarifi
Kullanılacak Malzemeler
* 3 Su Bardağı Kuru İç Bakla
* Yarım Kilo Taze Asma Yaprağı
* 1 Su Bardağı Dolma İçi (Kırık Yarma Ve İnce Bulgur Karışımı)
* 2 Adet Kuru Soğan
* Yarım Demet Maydanoz
* Yarım Demet Dereotu
* 1 Çorba Kaşığı Reyhan
* 2 Yemek Kaşığı Salça
* Kırmızıbiber, Karabiber, Tuz
* 1 Kase Su
Bakla Dolması Üzeri İçin
* 3 Adet Kuru Soğan
* 2 Yemek Kaşığı Salça
* 5 Yemek Kaşığı Tereyağı
Geleneksel Türk Mutfağında Bakla Dolması Yemeğinin Yapılış Aşamaları
1. Ilık suda bekletilen baklaların kabukları çıkartılarak doğranır.
2. Doğranan baklalar büyük bir kaba alınır; içine ince doğranmış soğan, maydonoz, dereotu, salça, dolma içi, reyhan, kırmızıbiber, karabiber, tuz ve bir kâse kadar su eklenerek karıştırılır ve iç hazırlanır.
3. Yaprağın ortasına iç konularak bohça şeklinde sarılır.
4. Tencerenin dibine istenirse kemikli kaburga eti konur ve üzerine sarılmış dolmalar dizilir.
5. Dolmaların üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edilir ve kapak kapatılarak kısık ateşte yaklaşık 3-4 saat pişirilir.
6. Sosu için soğanlar yağda kavrulur içine salça eklenir ve dolmaların üzerine yayılarak 1-2 taşım daha kaynatılır.
7. Sıcak servis edilir.
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler için İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada takipçilerimize layık bulduğumuz “Bakla Dolması Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.