Geleneksel Türk Mutfağında Karadut Şerbeti Tarifi
Geleneksel Türk Mutfağında Karadut Şerbeti Malzemeler:
* 500 Gr Taze Karadut
* 1,5 Lt Kadar Su
* 1 Su Bardağı Toz Şeker
* 1⁄2 Limon Suyu
* 3 Adet Dut Yaprağı
Osmanlı ve Türk Mutfağında Karadut Şerbeti Hazırlanışı:
Karadut ve yapraklar rondoda ezilir. İçerisine şeker, limon suyu ve su ilave edilerek iyice karıştırılır. En az 4- 5 saat dinlendirilip süzülür. Soğuk olarak tüket- ilir.
*** Özellikle küçük çocuklarda boğaz ve diş etleri hastalıklarına karşı iyi gelir.İştah artırıcı özelliği olup, baş dönmesi, kansı- zlık nedeniyle uykusuzluk, balgam gibi rahatsızlıkların tedavi edilmesine yardımcı olur.
Halsizliği ve aşırı yorgunluğu giderir. Bunların yanı sıra sindirim sistem- ini düzenleyici etkisi vardır. Saçların da güçlenmesini sağlar.
Black Mulberry Sherbet
Ingredıents:
* 500 Gr.Black Mulberry
* 1 Glass Of Sugar
* 1 Lemon Juice
* 3 Leaves Of Mulberry
Preparatıon :
Black mulberry and leaves are mashed. Sugar, lemon juice and water are added and mixed properly.It is left for at least 4-5 hours and then sieved.It is served cold.
***It is good for the diseases of the throat and gums especially in children. It is an appetite enhancing feature and it helps to treat disorders such as dizziness and insomnia due to anemia and sputum.
It relieves fatigue. In addition to these, there is a regulatory effect on the digestive system.It also strengthens your hair.
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler için İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada takipçilerimize layık bulduğumuz “Karadut Şerbeti Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli Şerbet tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
Evliya Çelebi'nin Diliyle
Avusturya'da en çok şaşırdığı şey ise sarayda kendilerine hiçbir ikramda bulunulmaması olmuştur: "Ne su ve ne şerbet ve ne kahve ve ne bir lokma taam" verilmemişti [VII 115]. Elçilik heyeti ancak konaklarına dönünce karınlarını doyurabilmiştir [VII 116]. Kendisi alkolİü içkiler ve kahve içmediği halde bunlar hakkında bol bol bilgi vermektedir.
Su ve şerbeti soğutmak için kullanılan kar ve buz, devletin tekelinde bulunan önemli ticaret mallarındandı. Hem İstanbul civarında karın kuyularda toplanması hem de Uludağ'dan toplanan ve Mudanya iskelesinden gemilerle istanbul'a taşınan bu ürünler konusunda Evliya değerli bilgiler veriyor [I 251,1121-2].
Osmanlı Saray Mutfağında Şerbet Aslında padişahın içmesi;
içecek olarak yalnız bulunduğundan, başka bir içeceğin olmadığından dolayı söz konusu olan bir olgu gibi görünmektedir. Ancak D’Ohsson eserinde “...müslümanlar içecekleri şeyler hususunda da yiyeceklerinde olduğu gibi titizdir... Şerbetin orta halliler için basit, zenginler için teferruatlı çeşitleri vardır... büyük şahsiyetlerin evinde yıllık muhtelif şerbetleri hazırlamakla görevli kimseler vardır.... sarayda sırf şerbet, reçel v.s nin hazırlanması için özel bir büro vardır.