Kadın Olmak Ve Kadın Girişimcilik
Murat KUTER
Türkiye'de kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri tablosu bizleri üzüyor. Haberlerde her gün yeni bir kadına şiddet olayı ile karşılaşıyoruz. 2016 yılında erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybeden kadın sayısı 328 iken, 2017 yılı Ocak-Ekim arası cinayete kurban giden kadın sayısı 338 oldu.
Yukarıdaki olumsuz rakamlar böyle iken 2016 yılında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yola çıkılarak 2006 yılından 2016 yılına kadar, iş gücüne katılan, çalışan kadın sayısında artış gözlendi. 2006 yılında çalışan kadın sayısı %23,6 iken 2016 yılında %33'e ulaştı.
Eğitim durumu ile işgücüne katılım oranı doğru orantılı olarak artıyor. Okur-yazar olmayan kadınların işgücüne katılım oranı %16, lise altı eğitimli kadınların işgücüne katılım oranı %25,8, lise mezunu kadınların işgücüne katılım oranı %31,9, mesleki veya teknik lise mezunu kadınların işgücüne katılım oranı %39,8 iken, yükseköğretim mezunu kadınların işgücüne katılım oranı %71,3 oldu.
Türkiye'de girişimci iş kadınlarının yarısından fazlasının ticaret sektöründe olduğu, genellikle 30-39 yaş diliminde yer aldığı ve yarısına yakınının eğitim düzeyi lise eğitimi düzeyinde. Ayrıca genellikle kentliler.
Kentimizde de Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu, kadınları girişimci olmaya teşvik etmek ve potansiyel girişimcilerin yenilikçi fikirlerine destek vermek için çeşitli
çalışmalara imza atmakta. Bu çalışmalardan ikisi de "Kadın Girişimcilik Kampı" ve "Ödüllü Proje Yarışması".
BTSO, KOSGEB ile birlikte başlattığı "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerine" önem veriyor. Bunun dışında BTSO, TOBB Bursa KGK geçen yıl hayata geçirdiği "Kadın Girişimcilik Kampı Projesi" bu yıl da hayata geçecek. Bu kapsamda bir de başarılı projeler ödüllendirilecek.
Bu çalışmalara katılmak isteyen adaylar, 29 Aralık 2017 tarihine kadar www.bursakgk.org web adresindeki başvuru formunu doldurabilecek. Bu yılki kampa yaklaşık 30 kadın girişimci katılacak. Kampta girişimcilik, finansman, pazarlama, işletme yönetimi, teşvik ve desteklere ulaşım gibi çeşitli konularda eğitimler verilecek.
Evet, toplumda üretken olan kadındır. Özünde kelime ve olgularla dilimize yerleşmiş olan anavatan, ana toprağı, Anadolu gibi kelimeler yetersiz kalmıştır. Ama işin özü bu ülkede var olan insanları anaların yetiştirdiğidir.
Gün geçtikçe iş dünyasında gerek çalışan, gerekse girişimci noktasında kadın sayısı artmaktadır. Avrupa ve gelişmiş ülkeler ortalamalarıyla kıyasladığımızda bu oranlar küçük kalsa da bir artış ve gelişme söz konusudur.
Çalışan, üreten kendi ayakları üzerinde duran, eğitimli kadınlarımızın her bağlamda üretime katılmaları büyük önem taşımaktadır.
Bu noktada Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay ve TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Özdemir de önemli çabalar içinde emek sarf etmekte.
Kolay gelsin diyorum.