Keşkül Nedir?
Not: Sn. Tolunay Sandıkcıoğlu hocamızın sosyal ağından alıntıdır.
Keşkül Osmanlı Mutfağında tarihi II. Murad zamanına kadar uzanan enfes bir tatlıdır.
Osmanlı döneminde dervişler keşkül denilen Hindistan cevizi kabuğundan yapılan çanaklarla halktan tekkesi için para veya malzeme dilenirmiş.
Toplanan tüm malzeme ile yemekler ve tatlılar fakir fukaraya dağıtılırmış.
Yapılan tatlı dervişlerin sürekli yanlarında taşıdığı çanaklarla fukaraya ikram edildiği için de tatlının adı fukara keşkülü veya keşkülü fukara diye adlandırılmış.
Malzemeleri içerisinde bademler, fındıklar, fıstıklı, cevizler veya Hindistan cevizi olunca bu nasıl fukara keşkülü demeyin, çünkü o dönemde bu yemişler bugünkü gibi pahalı değil.
Osman Hamdi Beyin meşhur tablosu kaplumbağa terbiyecisi bir dervişin sırtındaki keşkül tasının görülebilmesi bakımından ilgi çekicidir.
Bugün bazı müzelerde bellerindeki keşkül tasları ile dervişler betimlenmektedir.
Aslen bir gün önceden sübyesi hazırlanıp öyle yapılması gereken tatlı günümüzde pirinç unu veya nişasta gibi bağlayıcılarla yapılıyor.
İnternette pek çok tarifi olsa da orijinalinde öncelikle kullanılacak bademlerin toz haline getirilip üzerine dökülen sütün içerisinde 1 gün boyunca bekletilmek gereklidir.
Aynı şekilde pirinçlerin de suyun içinde 1 gün boyunca bekletilmesi ve sonrasında hepsinin krema haline gelecek şekilde kıyılarak ufaltılması gerekir.
En sonunda toz haline gelmiş bademler, krem kıvamına gelen pirinçler ve şeker ile birlikte kaynayan süte ilave edilerek pişirilir.
Soğuduktan sonra üzerine Antep fıstığı, fındık veya ceviz konularak servis yapılır.