Keşkül Nedir?

 Güncel Mutfak Haberleri
Yazar: Güncel Mutfak Haberleri
Bu yazı

Keşkül Nedir?
 
Not: Sn. Tolunay Sandıkcıoğlu hocamızın sosyal ağından alıntıdır.
 
Keşkül Osmanlı Mutfağında tarihi II. Murad zamanına kadar uzanan enfes bir tatlıdır.
 
Osmanlı döneminde dervişler keşkül denilen Hindistan cevizi kabuğundan yapılan çanaklarla halktan tekkesi için para veya malzeme dilenirmiş.
 
Toplanan tüm malzeme ile yemekler ve tatlılar fakir fukaraya dağıtılırmış.
 
Yapılan tatlı dervişlerin sürekli yanlarında taşıdığı çanaklarla fukaraya ikram edildiği için de tatlının adı fukara keşkülü veya keşkülü fukara diye adlandırılmış. 
 
Malzemeleri içerisinde bademler, fındıklar, fıstıklı, cevizler veya Hindistan cevizi olunca bu nasıl fukara keşkülü demeyin, çünkü o dönemde bu yemişler bugünkü gibi pahalı değil. 
 
Keşkül Nedir?
Osman Hamdi Beyin meşhur tablosu kaplumbağa terbiyecisi bir dervişin sırtındaki keşkül tasının görülebilmesi bakımından ilgi çekicidir.
 
Bugün bazı müzelerde bellerindeki keşkül tasları ile dervişler betimlenmektedir. 
 
Keşkül Nedir?Aslen bir gün önceden sübyesi hazırlanıp öyle yapılması gereken tatlı günümüzde pirinç unu veya nişasta gibi bağlayıcılarla yapılıyor.
 
İnternette pek çok tarifi olsa da orijinalinde öncelikle kullanılacak bademlerin toz haline getirilip üzerine dökülen sütün içerisinde 1 gün boyunca bekletilmek gereklidir. 
 
Aynı şekilde pirinçlerin de suyun içinde 1 gün boyunca bekletilmesi ve sonrasında hepsinin krema haline gelecek şekilde kıyılarak ufaltılması gerekir.
 
En sonunda toz haline gelmiş bademler, krem kıvamına gelen pirinçler ve şeker ile birlikte kaynayan süte ilave edilerek pişirilir.
 
Soğuduktan sonra üzerine Antep fıstığı, fındık veya ceviz konularak servis yapılır. 
 
Keşkül Nedir?






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.