Osmanlı Döneminde Aşure Geleneği…

Yunus Emre AKKOR
Yazar:Yunus Emre AKKOR
Bu yazı

Osmanlı Döneminde Aşure Geleneği… 
 
Osmanlı döneminde yapılan Aşure ile günümüzde yapılanlar arasında pek bir farklılık görmesekte geçmiş tariflerde “bakla”kullanıldığına sıklıkla rastlarız.
 
Muharrem ayında pişirilen Aşure’den ilk kaşığınıza bakla tanesi gelirse, “bereket getirir” diye kaşıktan alınır,silinip temizlendikten sonra para kesesine konulurdu. 
 
Bir sonraki sene hükmü geçmiş sayılır ve bu bakla tanesi toprağa gömülürdü. Ayrıca haşlanmış buğdayın helmesi kullanılarak yapılan süzme Aşure Osmanlı saray mutfağında  en sık yapılan Aşure çeşididir.
 
Geçmişte her ne kadar bu iki çeşit aşureye rastlasakta Evliya Çelebi seyahatnamesinde geçen Aselî ve sukkeri aşûreleride unutmamak gerekir. 
 
Evlerde ve konaklarda Aşure yapılırken pişmeye yakın tüm hâne sahipleri Aşure kazanının başına toplanır Yâsin ve Mûlk Suresi okunur sevabıda o hânenin gelmiş geçmişlerinin ruhlarına hediye edilirdi. 
 
Osmanlı Döneminde Aşure Geleneği…
Ayrıca pişerken Aşure kazanının üzerine kapatılan tepsi kaldırılır ve Buharının oluşturduğu su “uğurlu”dur diyerek gözlere sürülürdü.
 
Bir tabağa alınan ilk Aşure dışarı gönderilmez,bereket getirir diye hânedekiler için ayrılırdı…






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.