Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu; Aslan Balığı Fırsat Olabilir...
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet Gökoğlu, aslan balığının tüketiminin arttırılmasına yönelik çalışmaları olumlu olduğunu belirterek, ’Kızıldeniz’den gelen balıkları ekonomik olarak değerlendirme yoluna bakmamız lazım. Aslan balığının eti lezzetlidir, et kısmında kılçığı yoktur. Eti değerlendirilmelidir’ dedi.
Son 15 yıldır, Kızıldeniz’den geldiği Akdeniz’de çoğalarak balıkçı ve balıklara zarar veren balon ile aslan balığının popülasyonunu kontrol altına almak için çalışmalar sürüyor. Bu çerçevede balon balığının kuyruğunu getiren balıkçılara desteklemeler verilmiş, aslan balığının en iyi
balık yemeklerinde tüketiminin teşvikine yönelik çeşitli etkinlikler düzenlenmişti.
Tarım ve ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, aslan balığının avlanıp, ekonomiye kazandırılması için yeni teşvikler düzenleyecek. Balığın başta restoran ve evlerin mutfaklarında daha fazla yer alması için tanıtım çalışmalarının da yapılacağı belirtildi.
’Aslan balığının Olumsuzluğunu fırsata çevirebiliriz’
Akdeniz Üniversitesi
Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mehmet Gökoğlu, yaklaşık 15 yıldan bu yana Türkiye sularında aslan balığının görülmeye başladığını hatırlattı.
Akdeniz’den kuzeye doğru bu balığının dağılımının genişlemeye devam ettiğinin altını çizen Gökoğlu, ’Aslan balıklarının eti değerlendirilebilen türler içindedir. Sadece kaza ile çarpma veya batma sonucu zehirlenme vakaları yaşanabilir. Aslan balıklarının tek sakıncası budur.
Dünyanın her yerinde eti değerlendiriliyor. Kızıldeniz’den Akdeniz’e geçen türleri yok edemeyeceğimize göre, bunu ekonomik olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Aslan balıklarının eti yenilebilir olduğu için, bu olumsuzluğu fırsata çevirebiliriz’ dedi.
’Aslan balığının Eti değerlendirilmelidir’
Aslan balığının etinin lezzetli olduğunu ifade eden Gökoğlu, ’Et kısmında kılçığı yoktur. Eti değerlendirilmelidir.
Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde tüketilmesine yönelik yapılan çalışmalar doğru bir uygulamadır.
Balıkları ekonomik olarak değerlendirme yoluna bakmamız lazımdı, bu açıdan olumlu. Tek sorunumuz bu balığın çarpması yani her hangi bir travma olayının yaşanmamasıdır. Yakalandığı zaman dikkatli şekilde dikenlerine çarptırmadan kendini temizlemelidir. İnsanımıza beslenme açısından büyük katkı sağlayacaktır’ ifadelerine yer verdi.
hürriyet gazetesi kaynağından edinmiş olduğumuz bilgilere göre
balık çeşitlerinden "aslan balığı" nedir?
Çizgili ve aynı zamanda uzun tüyleri ile sıra dışı balıkçeşitleri içerisinde aslan balığı yer almaktadır. Dünyanın birçok farklı bölgesinde yaşaması ile beraber, insanlar açısından da tehlike arz eden balık türleri arasında geldiğini ifade etmek mümkün.
Aslan Balığı Nedir?
Pterois Olarak bilinen ve bu familyaya ait olan aslan balığı, zehirli deniz balıklarından oluşan bir türdür. Kıyıya yakın yerlerde ve 50 metrelik derinliklerde yaşamını sürdüren aslan balıkları, insanlar için tehlikeli deniz canlısı olarak öne çıkar. Özellikle salgılamış olduğu zehir ile beraber ciddi zararlar teşkil edebilir.
Aslan Balığı Özellikleri Nelerdir?
Aslan balığının yetişkinleri 40 cm kadar uzunluğa erişebilir. Gözlerin üzerinde ve ayrıca ağız bölgesinin alt kısmında Pervane şeklini andıran pektoral yüzgeçler bulunur. Avlanma esnasında bu yüzgeçlerini açar ve avını köşeye sıkıştırır. Bununla birlikte dünyanın en zehirli deniz canlı türleri içerisinde yer aldığını eklemek gerekir. Beyaz ve kahverengi görüntüsü ile beraber çizgili bir yapıya sahiptir.
Aslan Balığı Eti Yenir mi?
Aslan balığı zehirli olmasına rağmen günümüzde tüketilen balık türleri içerisinde gelmektedir. Eğer doğru şekilde temizlenir ve hazırlanırsa, uygun pişirme yöntemleri üzerinden aslan balığı gelmektedir. Dünyanın birçok farklı yerinde değişik yöntemler ışığı altında tüketilir. Bu konuda özel deniz canlıları içerisinde yer aldığını ifade etmek mümkün.
Aslan Balığı Türleri Nelerdir?
Aslan balığı yaşam koşulları ve avlanma ile pek çok özelliği açısından farklı türe sahiptir. Bu konuda günümüze yüzlerce türden bahsetmek mümkündür.
- Volitan aslan balığı
- Antenli aslan balığı
- Pterois Miles
- Clearfin lionfish
- Luna lionfish
- Afrikan lionfish
Bu şekilde yukarıda öne çıkan farklı örnekleri ile beraber daha pek çok türe sahiptir. Özellikle hem renk hem de avlanma ile yaşam koşulları bakımından farklılık yaratan türlere sahip olduğunu ifade etmek mümkündür.
Aslan Balığı Nerede Yaşar ve Bulunur?
Aslan balıkları genel olarak kıyıya yakın bölgelerde yaşamını sürdürür. Daha çok bu konuda 50 metrelik derinliklerde yaşamaktadırlar. Bu doğrultuda Hint Okyanusu ile büyük okyanusun yanı sıra, Kızıldeniz'de yaşamını sürdürür. Daha çok mercan kayalıklarını tercih eder ve bu bölge çevresinde hayatını devam ettirir. Aynı şekilde avlanma dönemini de yine bu bölgelerde gerçekleştirir.
Aslan Balığı Nasıl Beslenir?
Aslan balığı pek çok farklı deniz avlamak sureti ile beslenir. Bunlar içerisinde küçük balıklar, yumuşakçalar ve eklem bacaklılar öne çıkar. Vücudun ön bölgesinde yer alan yüzgeçleri kullanmak suretiyle, avını kıstırarak yakalar. Bu doğrultuda oldukça yetenekli bir avcı türü olarak öne çıktığını ifade etmek mümkün. Diğer taraftan Mercan kayalıklarına da zarar verebilen canlılar olduğunu ifade etmek gerekir.
Aslan Balığı Ne Kadar Süre Yaşar ve Ömürleri Ne Kadardır?
En çok merak edilen konular içerisinde aslan balıklarının yaşam süreleri gelmektedir. Bu doğrultuda zehirli bir balık türü olarak öne çıkan Aslan balıkları, ortalama 10 yıl kadar bir yaşam süresine sahiptir. Tabii bu durum kendi içerisindeki türler ile beraber yaşam koşulları ve avlanma seçeneklerine bağlı olarak farklılık yaratır.
Ancak genel itibariyle 8 ile 12 yıl içerisinde bir yaşama sahip olduklarını anlatmak mümkün. Zehri ve görüntüsü ile beraber farklı özellikleri açısından en ilginç balık türleri içerisinde gelir.