Tekila Balığı Doğaya Döndü

Tekila Balığı Doğaya Döndü

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Meksika’nın güney batısındaki nehirlere geri döndürülen Tekila balığı tatlı sularda yok olan diğer türler için de bir umut kaynağı oldu. 2003 Yılında Vahşi Yaşamda Soyu Tükendi

Tekila Balığı Doğaya Döndü
 
Soyunun tükendiği ilan edilen ve 2003 yılından beri görülmeyen Tekila balığı, insan eliyle yeniden doğaya geri döndürüldü.
 
BBC Türkçe’nin aktardığına göre Meksika’nın güney batısındaki nehirlere geri döndürülen Tekila balığı tatlı sularda yok olan diğer türler için de bir umut kaynağı oldu.
 
Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) verilerine göre hayvancılık ve su ürünlerinde tatlı su yaşam ortamları dünyada türlerin en çok tehdit altında olan ekosistemleri arasında yer alıyor.
 
Tekila Balığı Doğaya Döndü2003 Yılında Vahşi Yaşamda Soyu Tükendi
 
7 santimetreden fazla büyümeyen tekila balığının (Zoogoneticus tequila) nesli, istilacı egzotik balık türlerinin ortaya çıkması ve su kirliliği nedeniyle 2003 yılında vahşi yaşamda tükendi.
 
Tatlı su türlerine yönelik birçok tehdit sadece doğal yaşamı değil, aynı zamanda insanların nehirler ve göllere bağlı temiz su ve gıda kaynaklarının da olumsuz etkiliyor.
 
Tekila balığının yeniden doğaya salınışı örneğinde en önemli rolü Meksika’nın Jalisco bölge halkı üstlendi. Bölgede yaşayanlar nehirler ve göllerdeki su kalitesini sürekli gözlemliyorlar.
 
Bin 500'Den Fazla Balık Anayurduna Bırakıldı
 
Chester hayvanat bahçesindeki çevreciler ve Meksika Michoacana Üniversitesi, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN)  adlı kurumla iş birliği yaparak, bin 500’den fazla balığı nehre bıraktı.
 
Ekibiyle türün yeniden doğaya döndürülmesinde öncü olan Meksika’daki Michoacana Üniversitesi’nden Profesör Omar Dominguez “Bunu yerel halkın katkısı olmasaydı yapamazdık. Uzun dönemli koruma işini onlar yürütüyor” dedi.
 
Profesör Dominguez şöyle devam etti: “Bu, soyu tükenen bir balığın Meksika’da başarılı bir şekilde yeniden doğaya döndürüldüğü ilk örnek. Dolayısıyla da doğa koruma bakımından gerçek bir dönüm noktası. Ülkede, bundan sonra yaşam ortamında yok olan ya da tehdit altında olup ama dikkatimizi nadiren çeken birçok balık türünün korunması bakımından önemli bir emsal oluşturuyor.”
 
İlk aşamada 1500 balık nehirlere salındı ve balık nüfusu artmaya başladı.
 
Tekila Balığı Doğaya Döndü
Proje beş çift balıkla başladı
 
Projeye ilk 1998 yılında başlandı. İngiltere’deki Chester Hayvanat Bahçesi’nden İngiliz su bilimci Ivan Dibble beş çift Tekila balığını Meksika’daki Michoacana Üniversitesi’nin su biyolojisi birimine teslim etti.
 
Çoğalmaya Başladılar
 
Son çalışmalar girişimin başarıyla sonuç verdiğini ve balıkların Teuchitlan'da çoğalmaya başladığını doğruladı. Uzmanlar, şu anda devam etmekte olan bir diğeri balık olan  altın skiffia (Skiffia francesae) için bir kurtarma göreviyle birlikte, nesli tehlikede olan diğer balık türlerinin gelecekte yeniden getirilmesi için bir plan oluşturduklarını açıkladı.
 
Daha sonra 10 adet Tekila balığı üniversitenin laboratuvarlarında 15 yıl boyunca uzmanların gözetiminde bakılıp çoğaldı
 
Tekila Balığı Doğaya Döndü
40 dişi ve 40 erkek olmak üzere toplamda 80 balık önce üniversite içindeki suni göllere bırakıldı ve burada doğada, insanlar tarafından beslenmeden yiyecek bulmayı, potansiyel rakipleriyle, parazitlerle ve kendilerini yemek isteyen diğer türlerle baş etmeyi öğrendiler.
 
Dört yıl sonra suni göldeki balık nüfusu 10 bine kadar ulaştı ve doğaya salınmaya hazır hale geldi.
 
Doğa koruma uzmanı Gerardo Garcia, “Bu örnek bize hayvanların doğru zamanda doğru çevrede doğaya bırakıldıklarında uyum sağlayabildiklerini göstermiş oldu” ifadelerini kullandı.
 
10 Balıktan Koloniye
 
Diğer taraftan, koruma projesinin başladığı 1998 yılında,  Meksika Michoacana Üniversitesi’nin sucul biyoloji birimi, Chester hayvanat bahçesinden beş çift balık aldı. Bu 10 balık, üniversitenin laboratuvarında, uzmanların önümüzdeki 15 yıl boyunca yakından izlediği yeni bir koloni kurdu.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler