Boyoz Nasıl Yapılır?

Boyoz Nasıl Yapılır?

Boyoz nedir? Boyoz nereden geldi? En faklı hamur işi tariflerinden Boyoz ilk defa nerede yapıldı? Boyoz yöresel mutfaklarımızdan hangi ilimizde meşhurdur? Boyoz hamuru...

Boyoz nedir? Boyoz nereden geldi? En faklı hamur işi tariflerinden Boyoz ilk defa nerede yapıldı? Boyoz yöresel mutfaklarımızdan hangi ilimizde meşhurdur? Boyoz hamuru nasıl yapılır?
 
Boyoz Nasıl Yapılır?
Boyoz Yapabilmek İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
*     500 Gram Un
*     250 Mililitre Ilık Su
*     Yarım Tatlı Kaşığı Toz Şeker
*     Çeyrek Su Bardağı Zeytinyağı
*     1 Tatlı Kaşığı Tuz
 
Geleneksel Türk Mutfağında En İyi Lezzetlerden Boyoz Hamurunun Ve Boyozun Yapılış Tarifi;
 
İşe unu elemekle başlayın. Elenmiş unu derin bir karıştırma kabına veya mutfak tezgahının üzerine alın.
 
Una toz şekerini ve tuzunu ilave edin. Toz karışıma yavaş yavaş ılık su ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın.
 
Hamuru 10 dakika kadar güzelce yoğurun. Kıvamı kulak memesi yumuşaklığından biraz daha sert olacak şekilde bir hamur elde edeceksiniz.
 
Bu hamurun üzerini hava almayacak şekilde streç filmle kaplayın ve 20 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
 
Dilenen hamuru rulo şeklinde açın ve ceviz büyüklüğünde hamur bezelerine ayırın.
 
Bezelerin üzerini nemli bir bezle örtün ve oda sıcaklığında tekrar 20 dakika bekletin.
 
Dinlenen hamurları merdane kullanarak açın. Üzerlerine zeytinyağı sürün.
 
Boyoz Nasıl Yapılır?
Açıp, yağladığınız bütün bezeleri üst üste dizin ve hamuru inceltebildiğiniz kadar açın.
 
Yağlı hamur açma işlemini, mümkünse mermer bir tezgahta yapmanız işinizi kolaylaştıracaktır.
 
Üst üste dizdikten sonra incecik açtığınız yağlı hamur katlarını zarf şeklinde katlayın. 
 
Zarf şeklindeki hamuru rulo şeklinde sarın.
 
Yağlı hamur rulosunu son kez oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
 
Fırını 200 derecede ısıtmaya başlayın. Kullanacağınız fırın tepsisinin tabanını yağlı kağıtla kaplayın.
 
Dinlenen yağlı hamurdan dilediğiniz büyüklükte hamur parçaları kesin. Bu parçaları elinizle hafifçe yuvarlayın.
 
Yuvarladığınız hamur parçalarının orta kısımlarına parmağınızla bastırdıktan sonra aralıklarla fırın tepsisine yerleştirin.
 
Önceden 200 derece ısıtılmış fırında üzerleri güzelce kızarana kadar pişirin.
 
Boyoz Nasıl Yapılır?
Boyoz'un Tarihi Nedir?
"Nejat YENTÜRK, Ayaküstü İzmir"
 
Bir grup Yahudi usta, boyozu ilk kez 1930'lu yıllarda İzmir Mezarlıkbaşı'nda Agora yakınındaki bir fırında çıkarmaya başlamışlardı. Başlangıçta ev boyozundan hareketle imalat yapılıyordu. Zamandan kazanıp kâr edebilmek için boyozun seri olarak üretilmesi gerektiğini fark eden ustalar, evlerde teker teker yapılan boyozu onar onar çıkartabilecek bir yöntem geliştirdiler. Yıllar sonra, 1950'lerde boyoz ustaları, aralarına katılan Rumeli göçmeni ustalardan serpme börek açma yöntemini öğrendiler. 
 
Hamur, serpme yöntemiyle daha ince, üstelik daha hızlı açılabiliyordu. Evlerde yapılması neredeyse imkansız olan serpme yöntemini boyoz üretimine uyarlayarak, bir ustanın tek başına günde bin tane boyoz çıkarabilmesini mümkün kıldılar. Bu yolla daha ince açılan hamur, üstelik fırınlandıktan sonra pul pul dökülebilen bir yapı kazanıyordu. Böylelikle boyoz bugünkü şekline erişmiş oldu..
 
Elbirliği edip bilgi ve görgülerini paylaşarak bugünkü boyozu maharetle meydana getirenler, İzmir'in yalnızca Yahudi değil, farklı kökenlerden gelen börek ustalarıydı. Ne yazık ki geçen zaman zarfında İzmir, Yahudi nüfusunun çoğunu kaybetti. Geride kalan Yahudi aileler evlerinde geleneksel boyozu her geçen gün daha seyrek yapar oldular, Sefarad mutfağının boyozunu İzmir'e ve İzmirlilere bıraktılar..
 
Fırınlarda çıkartılan boyoz şehirde tanındıkça çok sevildi ve bu değişik börek çeşidi İzmir'in günlük hayatı içinde farklı bir seçenek haline geldi. Boyoz onlarca yıl boyunca yalnızca Agora, Azizler Sokağı, Kahraman Sokağı, sonra İkiçeşmelik, Kapılar ve ardından Tepecik'te yer alan fırınlarda üretildi. Seyyar satışıysa bu fırınlara bağlı satıcılar aracılığıyla oldu. 1980'lerin başında Alsancak'ın ilk boyoz fırını açılana dek şehrin bu kesimi henüz boyozu tatmamıştı bile... 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler